Μαίνεται ο «πόλεμος» λαθροθηρών και Βάσεων για τα αμπελοπούλια- Κατηγορούν και τις τοπικές Αρχές

Μαίνεται ο «πόλεμος» λαθροθηρών και Βάσεων για τα αμπελοπούλια- Κατηγορούν και τις τοπικές Αρχές

Δημοσίευμα για τα αμπελοπούλια και τις παράνομες πρακτικές παγίδευσής τους στις περιοχές των βρετανικών βάσεων φιλοξένησαν οι Sunday Times.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Ο βρετανικός στρατός χάνει τον πόλεμο κατά της σφαγής ωδικών πτηνών» επικεντρώνεται στην προειδοποίηση από το Βασιλικό Σύλλογο για την Προστασία Πτηνών (RSPB) ότι εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά θα θανατωθούν όταν αρχίσει τον ερχόμενο μήνα η εξάμηνη περίοδος παγίδευσής τους. Ο ίδιος οργανισμός εκτιμά ότι κατά την περσινή αντίστοιχη περίοδο θανατώθηκαν περισσότερα από 800.000 πουλιά.

Άλλοι οργανισμοί για την προστασία της ζωής των πουλιών, όπως η Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών, καταγγέλλουν σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι η διοίκηση των βάσεων υφίσταται «πραγματικό εκφοβισμό» από τους λαθροθήρες και την τοπική κοινότητα.

Γίνεται αναφορά στην εννιάωρη «τεταμένη αντιπαράθεση» μεταξύ Βρετανών στρατιωτών και λαθροθηρών αλλά και κατοίκων της Ξυλοφάγου πέρυσι τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια επιχείρησης υλοτόμησης ακακιών.

Επίσης αναφέρεται η επίθεση με χειροβομβίδα σε αστυνομικό σταθμό στη βρετανική βάση Δεκέλειας τον Ιούνιο που πιστεύεται ότι ίσως συνδέεται με την επιβολή χρηματικών ποινών ύψους έως και 2.500 ευρώ από το δικαστήριο των βρετανικών βάσεων σε λαθροθήρες αμπελοπουλιών.

Οι ζωόφιλοι ακτιβιστές λένε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες δεν έχουν πραγματοποιήσει άλλη επιχείρηση αφαίρεσης ακακιών μετά από το περσινό επεισόδιο στην Ξυλοφάγου, με εκπρόσωπο της οργάνωσης BirdLife Cyprus να σχολιάζει ότι μοιάζει με «νίκη» των λαθροθηρών.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για «δυνατή τοπική πολιτική υποστήριξη» προς τους λαθροθήρες και για ανησυχίες των Βρετανών ότι ίσως γίνουν προσπάθειες να μην επιτρέπεται στους στρατιώτες τους να χρησιμοποιούν το πεδίο βολής Πύλας, όπου φυτεύονται πολλές ακακίες.

Δήλωση εκπροσώπου του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας με αφορμή το δημοσίευμα αναφέρει: «Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε την παράνομη παγίδευση πουλιών και έχουμε συλλάβει πάνω από 200 λαθροθήρες τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουμε επίσης κόψει 61 στρέμματα – έκταση ίση με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου – παρανόμως φυτευμένων ακακιών, που χρησιμοποιούνται από τους λαθροθήρες για να κρύβουν τα δίχτυα τους, ενώ έχουμε επίσης κατασχέσει χιλιάδες αντικείμενα εξοπλισμού παγίδευσης πουλιών».

Η περιοχή των κυρίαρχων βάσεων, προστίθεται, "αφιερώνει τη μεγαλύτερη αναλογία της αστυνομικής της δύναμης στο έγκλημα κατά της άγριας ζωής από οποιαδήποτε άλλη τοπική αστυνομική δύναμη στο Ηνωμένο Βασίλειο και είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε αυτή την παράνομη δραστηριότητα».

Σύμφωνα με τους Sunday Times, οι Βρετανοί στρατιώτες των βάσεων έχουν επίσης ξηλώσει περίπου 1500 μέτρα αρδευτικών σωλήνων που χρησιμοποιούνται για το πότισμα των ακακιών. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έχει επίσης δηλώσει πως η απομάκρυνση ακακιών θα συνεχιστεί «όταν κριθεί ότι είναι ασφαλές».