Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Μπορεί να μεταδοθεί ο κοροναϊός στα ζώα;

Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Μπορεί να μεταδοθεί ο κοροναϊός στα ζώα;

Ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος ως ο επιστημονικός φορέας των κτηνιάτρων, έχει γίνει αποδέκτης της ανησυχίας των κηδεμόνων των κατοικίδιων ζώων, κατά πόσο το νέο στέλεχος του νέου κορωνοϊού (COVID-19), μεταφέρεται από τα ζώα στον άνθρωπο ή από τον άνθρωπο στα ζώα.

Συγκεκριμένα θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά είδη κορωνοϊών και τα οποία είναι ειδικά για κάθε είδος ζώου (κορωνοϊός της γάτας, κορωνοϊός του σκύλου κ. ο. κ.) Η μετάδοση του κορωνοϊού μεταξύ των ειδών είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω του λεγόμενου "φραγμού" του ζωικού είδους, που δεν επιτρέπει την μετάδοση του κορωνοϊού από το ένα ζωικό είδος στο άλλο και κατ' επέκταση από τα ζώα στον άνθρωπο.

Σημειώνοντας τα παραπάνω, ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, καθώς και βάση των ανακοινώσεων που έχουν εκδοθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κτηνιάτρων, την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κτηνιάτρων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλώνει ξεκάθαρα τα εξής:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) του ανθρώπου, μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο ή το αντίστροφο
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα κατοικίδια ζώα νοσούν από τον νέο κορωνοϊό του ανθρώπου (COVID-19)
Τα κατοικίδια ζώα ΔΕΝ αποτελούν πηγή μόλυνσης ή δεξαμενή επιβίωσης του νέου κορωνΟίού (COVID-19)
Οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, αρκεί να τηρούν τους βασικού κανόνες υγιεινής
Εξυπακούεται ότι, σε καμία περίπτωση οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων δεν πρέπει να εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους, αλλά να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα προς αυτά.