Aυξάνονται οι εγκαταλελειμμένες γάτες στην Κύπρο λόγω κορωνοϊού (pics+vid)

Aυξάνονται οι εγκαταλελειμμένες γάτες στην Κύπρο λόγω κορωνοϊού (pics+vid)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Σε ένα καταφύγιο γάτων που βρίσκεται στην Τάλα της Πάφου, οι εθελοντές παλεύουν με ένα κύμα εγκατάλειψης και κατηγορούν την πανδημία κορωνοϊού. «Υπήρξε μια αύξηση περίπου 30% των προηγουμένως ιδιοκτητών που εγκατέλειψαν τους αγαπημένους (και) φροντισμένους γατους τους που τους άφησαν πίσω» καθώς οι άνθρωποι φεύγουν από το νησί, δήλωσε στο γαλλικο πρακτορείο ειδήσεων ΑFP, ο Dawn Foote, 48 ετών, ο οποίος διευθύνει το κέντρο διάσωσης Tala Cats.

Ορισμένες από τις μεγάλες κοινότητες αποδήμων και κατοίκων διπλού διαβατηρίου της Κύπρου έχουν μείνει ι στο σπίτι καθώς η οικονομική συμπίεση έχει μειωθεί, σημείωσε. «Οι άνθρωποι, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν χρήματα, και είναι ακριβό να μεταφέρεις μια γάτα σε άλλη χώρα - έχεις να πληρώσεις διαβατήρια, να πληρώσεις μεταφορείς», είπε ο Foote. "Είναι θλιβερό", είπε στο AFP, λέγοντας ότι οι εγκαταλείψεις αυξάνονταν σε όλο το νησί, εν μέρει επίσης επειδή οι ντόπιοι δεν μπορούσαν πλέον να πληρώνουν τροφές για κατοικίδια ή λογαριασμούς κτηνιάτρων.

Οι εγκαταλελειμμένες γάτες απλά "δεν ξέρουν πώς να επιβιώσουν", είπε ο Foote. "Πολλοί από αυτούς (εθελοντές) θέλουν να τα παρατήσουν." Η κυβέρνηση επέβαλε ένα εθνικό lockdown από τις 10 Ιανουαρίου, το δεύτερο στην Κύπρο από την έναρξη της πανδημίας, μετά την άνοδο των μολύνσεων Covid-19.

. Εν τω μεταξύ, η αποκατάσταση ζώων, πολλά από τα οποία βρίσκουν σπίτι στο εξωτερικό, έχει γίνει πιο δύσκολη, μια τάση που επιβεβαιώθηκε στο AFP από ένα καταφύγιο σκύλων κοντά στην πρωτεύουσα Λευκωσία.

Λιγότερες εμπορικές πτήσεις, υψηλότερο κόστος μεταφοράς και το επανειλημμένο κλείσιμο ιερών για τους επισκέπτες καθιστούν δυσκολότερο το να βρούν τα ζώα επίδοξους ιδιοκτήτες. Ως αποτέλεσμα, τώρα υπάρχουν περίπου 800 γάτες που κινούνται στους χώρους του Tala Cats, που βρίσκονται σε γη που ανήκει στο κοντινό μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου. Η τοποθεσία είναι κατάλληλη, επειδή δεν υπάρχει αναπαραγωγή - όλες οι γάτες που περνούν από τις πύλες ψεκάζονται ή στειρώνονται.

Η αποστείρωση είναι το κλειδί για να διατηρείται υπό έλεγχο ο πληθυσμός των αδέσποτων γατών και ενώ μερικοί κτηνίατροι στην Κύπρο εκτελούν επιχειρήσεις εκτός της κύριας επιχείρησής τους, αντιμετωπίζουν πολλές δυυσκολίες. Ο κρατικός συντονισμός και η χρηματοδότηση προγραμμάτων αποστείρωσης - 75.000 ευρώ συνολικά πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας - ήταν ανεπαρκής, δήλωσαν οι κτηνίατροι στο AFP.

Η στρατηγική "δεν λειτουργεί καθόλου ... δεν είναι εστιασμένη", δήλωσε ο Evis Andreou, 42 ετών, σημειώνοντας ότι απουσίαζαν βασικές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων απογραφών αδέσποτων ζώων σε περιοχές στόχους. Το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου δήλωσε ότι το πρόγραμμα στείρωσης ήταν "αποτελεσματικό", σημειώνοντας ωστόσο ότι "εργαζόταν για την περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών μας, έτσι ώστε να υπάρχει πιο αποτελεσματική στόχευση και έλεγχος" κατά το επόμενο έτος.