ΓΓ ΑΚΕΛ: «Δεν θα διστάσουμε να πούμε ΟΧΙ σε δημοψήφισμα αν διαφωνούμε με το περιεχόμενο» (video)

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Δεν θα διστάσουμε να πούμε ΟΧΙ σε δημοψήφισμα αν διαφωνούμε με το περιεχόμενο» (video)

Πόσο πιθανή είναι η αναβολή των εκλογών χάριν του κυπριακού; Είναι σίγουρο το ΝΑΙ του ΑΚΕΛ σε ένα επερχόμενο δημοψήφισμα; Είναι τελικά αντιπολίτευση ή συμπληρώνει την κυβέρνηση; Σε αυτά και άλλα επίμαχα ερωτήματα απαντάει ο Άντρος Κυπριανού.

Της Εύας Γιαννούκου

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στην πρώτη του συνέντευξη στο Newsbomb.com.cy μιλώντας για τις προθέσεις και τα σχέδια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Αν και ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τις κινήσεις του Νίκου Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις τόνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αρνητικής ψήφου στο ενδεχόμενο δημοψήφισμα. «Αν το περιεχόμενο της πρότασης που θα τεθεί ενώπιον μας σε δημοψηφίσματα δε μας ικανοποιεί θα πούμε ξανά όχι», υποστήριξε ο Άντρος Κυπριανού. Συμπλήρωσε ακόμα ότι σε αυτή την περίπτωση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να το απορρίψει. «Δεν πρέπει να ξαναθέσει ενώπιον του λαού μια πρόταση στην οποία ο κυπριακός λαός θα υποχρεωθεί να πει όχι», εξήγησε.

Σχολιάζοντας τη μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών με τις συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί ομολόγησε ακολουθεί πλέον ορθότερη κατεύθυνση μετά το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014. «Θεωρώ ότι στο αρχικό στάδιο δεν υπήρχε αποφασιστικότητα από τη δική μας πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τους λόγους της επίσκεψης στην Τουρκία έπειτα από την πρόσκληση Τσαβούσογλου, τόνισε: «Δεν πρόκειται να είναι παράλληλη διαπραγμάτευση αυτό που θα κάνουμε εμείς».

Υπογράμμισε ότι πριν το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη όταν θα έχει προηγουμένως συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο της συνάντησης.

«Προσπάθειά μας είναι να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο να περάσει τα διαχρονικά μηνύματα του εθνικού συμβουλίου προς την τουρκική πλευρά», τόνισε.

Εκλογές

«Είναι λάθος να αναδεικνύεται αυτό το ζήτημα τώρα. Αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι τα δεδομένα δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί αναβολή των εκλογών» σχολίασε.

Συμπλήρωσε πάντως: «Μακάρι να προκύψει στη συνέχεια και να το δούμε όταν και εφόσον θα προκύψει. Εμείς προετοιμαζόμαστε για τις εκλογές κι αν προκύψει κάτι δε θα μας ενοχλήσει το γεγονός ότι θα μας μείνει ο κόπος για τη δουλειά που έγινε».

Περιουσιακό

«Είναι γεγονός ότι η υπόθεση Δημόπουλος έχει υποσκάψει τη διαπραγματευτική μας θέση», υποστήριξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για τη συζήτηση στο περιουσιακό.

«Στο περιουσιακό η διαφωνία παραμένει στο ότι η τουρκική πλευρά επιμένει ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για το τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη περιουσία», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «καθορίζοντας κριτήρια και ομαδοποιώντας τις περιουσίες μπορεί αυτό το πρόβλημα να ξεπεραστεί».

Εγγυήσεις

Στο επίμαχο θέμα των εγγυήσεων για τη λύση βλέπει επίσης ευνοϊκό πεδίο. «Ο κος Ακιντζί δεν επιμένει έντονα στο θέμα των εγγυήσεων», εξηγεί. «Πρώτη φορά τ/κ ηγέτης κάνει τέτοια τοποθέτηση. Προηγουμένως ήταν αμετακίνητοι. Τώρα λέει να συζητήσουμε», συμπλήρωσε.

Ενάντιος δήλωσε και στο θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη διαδικασία αυτή.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Video 1

Αποκλειστική συνέντευξη Άντρου Κυπριανού στο Newsbomb (video)