Σενέρ Λεβέντ στο Newsbomb: «Δεν φοβάμαι αν με σκοτώσουν, γιατί έτσι κι αλλιώς θα πεθάνω»(videos)

Σενέρ Λεβέντ στο Newsbomb: «Δεν φοβάμαι αν με σκοτώσουν, γιατί έτσι κι αλλιώς θα πεθάνω»(videos)

Αποκαλυπτικός ήταν ο Τ/κ δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbomb.com.cy, στα γραφεία της τουρκοκυπριακής εφημερίδας της οποίας είναι ιδιοκτήτης, «Αφρίκα». Διαβάστε τις αποκαλυπτικές αναφορές του Τ/κ δημοσιογράφου επί του Κυπριακού και όχι μόνο. Δείτε σε βίντεο όλο το μέρος της συνέντευξης. Μην χάσετε αύριο, αποκλειστικές φωτογραφίες από τα αποτυπώματα της ένοπλης επίθεσης που διενεργήθηκε εναντίον των γραφείων τη εφημερίδας «Αφρίκα» και του ιδιοκτήτη της Σενέρ Λεβέντ.

Του Αντώνη Αντωνίου

«O Μουσταφά Ακιντζί επιχειρεί να επιβάλει την πολιτική της Άγκυρας στον Αναστασιάδη», υποστήριξε μεταξύ άλλων, ο Σενέρ Λεβέντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbomb.com.cy. Δεν διστάζει μάλιστα να παραδεχθεί λάθος για την υποστήριξη του στον Ακιντζί «προεκλογικά», αν και αναγνωρίζει ότι ήταν «ο πιο καλός» από τους «ανθυποψήφιους» του. Εξαπολύει μύδρους κατά της Άγκυρας ενώ παρουσιάζεται απαισιόδοξος σε ότι αφορά ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της εποχής.

Διατρανώνει ότι μία πιθανή λύση του Κυπριακού, πρέπει απαραιτήτως να συνδυάζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ θεωρεί ότι «αυτοί που δημιούργησαν το κατοχικό καθεστώς είναι ευχαριστημένοι επί του παρόντος και δεν βλέπει να αλλάζει κάτι».

Παρά τις αρκετές ένοπλες επιθέσεις που έγιναν είτε εναντίον του είτε εναντίον των γραφείων που στεγάζουν την εφημερίδα του, δείχνει να μην δειλιάζει «γιατί έτσι κι αλλιώς θα πεθάνει...», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε πιο κάτω τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της συνέντευξης και δείτε σε βίντεο αυτούσιο όλο το μέρος των αποκαλύψεων του Σενέρ Λεβέντ:

Ερώτηση: Ασπάζεστε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για «λύση εξπρές», για άμεση λύση; Καθημερινά γινόμαστε δέκτες δηλώσεων που κάνουν λόγο για άμεση λύση, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που δήλωσε ότι είναι μία πιθανή μία λύση εντός 2 μηνών!

Απάντηση: Δεν είναι κάτι καινούριο. Εδώ και 50 χρόνια ακούμε «λύση τώρα». Τώρα τι διαφορετικό υπάρχει από τα προηγούμενα χρονιά; Το καινούριο τώρα είναι το εξής: Ο ηγέτης των Τ/κ είναι ο Ακιντζί, μία προσωπικότητα διαφορετική από Ντεκτάς, Ταλάτ, Έρογλου. Αυτό αυξάνει τις προσδοκίες. Όμως πέρασε τόσος καιρός από την «εκλογή του» και εγώ δεν είδα να άλλαξε κάτι ουσιαστικό.
Διερωτώμαι το εξής: Είναι εμείς που διαπραγματευόμαστε ή η Τουρκία και εμείς απλά καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι η Τουρκία δεν έκανε βήμα πίσω από τις κόκκινες της γραμμές. Περιμένουμε όντως κάποια πράματα από τον Ακιντζί, όμως δεν είδαμε αυτά που περιμέναμε. Για παράδειγμα το Βαρώσι: Κατά τη διάρκεια της «προεκλογικής του εκστρατείας μιλούσε συνεχώς για επιστροφή των Βαρωσίων, ενώ τώρα δεν αναφέρεται στο Βαρώσι. Στα βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων δεν βλέπω πρόοδο. Εγώ δεν βλέπω δημοψήφισμα το Μάρτιο.
Ο Ακιντζί στο μήνυμα του για το νέο έτος, έκανε λόγο για ευνοϊκές συνθήκες για λύση. Ποιες είναι οι ευνοϊκές συνθήκες; Η περισσότερη αιματοχυσία; ... Ενώ η θητεία Ομπάμα φτάνει στο τέλος της και αυτοί που θα τον αντικαταστήσουν είναι χειρότεροι. Αυτοί που δημιούργησαν το καθεστώς είναι πολύ ευχαριστημένοι και δεν βλέπω να αλλάζει κάτι.
Η παγίδα στο Σχέδιο Ανάν ήταν να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και είναι αυτός και ο στόχος επί του παρόντος.

Ερώτηση: Πρόσφατα δηλώσατε ότι όντως υπήρξε προσπάθεια διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό είναι επικίνδυνο για τους Τουρκοκύπριους. Γιατί το πιστεύετε αυτό;

Απάντηση: Οι Τ/κ έχουν περισσότερη ανάγκη την Κυπριακή Δημοκρατία από τους Ελληνοκύπριους. Εμείς είμαστε η κοινότητα που ζει κάτω από τη διοίκηση της Τουρκίας. Γνωρίζουμε τις σκοτεινές καταστάσεις που συμβαίνουν στην Τουρκία και αυτά που συμβαίνουν εκεί, μπορεί να συμβούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και στην Κύπρο, π.χ να φυλακίσουν δημοσιογράφους! Εμείς τώρα είμαστε πιο ελεύθεροι απ’ ότι είναι στην Τουρκία και ο λόγος είναι ο εξής: Εμείς δεν ζούμε εκεί, είμαστε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε περισσότερη ελευθερία λόγου. Εάν έγραφα αυτά που γράφω τώρα στην εφημερίδα μου και βρισκόμουν στην Τουρκία το πιο πιθανόν να ήμουν φυλακή ή να μην υπήρχα... Γι αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να επιβιώσει, είναι ο χώρος που πρέπει να υπάρχουμε μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Η Κύπρος είναι μία ξεχωριστή χώρα και ο λαός της Κύπρου κάτι ξεχωριστό. Εγώ δεν θέλω διπεριφερειακή Κύπρο, για μένα μία περιφέρεια είναι αρκετή. Εγώ θέλω μία ολική Κύπρο χωρίς σύνορα στον ενδιάμεσο χώρο. Τώρα μιλούν για δύο περιοχές σε μία ομοσπονδία. Εγώ διερωτώμαι η γραμμή αντιπαράθεσης θα παραμείνει; Και ο στρατός θα εξακολουθήσει να φυλάει αυτή τη γραμμή; Υπέβαλα πολλές φορές αυτά τα ερωτήματα και δεν έλαβα ποτέ απάντηση. Ρώτησα σχετικά έναν Ελληνοκύπριο πολιτικό που συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο και ο ίδιος μου απάντησε ότι την ίδια ερώτηση υπέβαλε και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η απάντηση Αναστασιάδη ήταν ότι μέχρι τώρα δεν φτάσαμε σ’ αυτά τα θέματα. Ε άμα δεν φτάσατε μέχρι αυτά τα θέματα πέστε μας μέχρι που φτάσατε; Στην Κύπρο υπάρχουν αυτοί που θέλουν λύση και αυτοί που δεν θέλουν λύση.

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πιστεύουμε στις πραγματικότητες και όχι να πιστεύουμε στο κενό. Η Τουρκία μας κοροϊδεύει όταν λέει ότι θέλει λύση του Κυπριακού. Να μας εξηγήσει η Τουρκία γιατί το Βαρώσι είναι ακόμα κλειστό.
Εγώ βλέπω ότι ο Ακιντζί προσπαθεί να επιβάλει στον Αναστασιάδη αυτό που του υπαγορεύει η Άγκυρα. Π.χ λένε ότι συμφώνησαν επί του πληθυσμού. 220.000 στη μία πλευρά και στην άλλη 800.000. Από πού προέκυψε αυτός ο αριθμός; Πόσοι είναι οι Τουρκοκύπριοι; Άλλοι λένε 80 χιλιάδες, άλλοι 100 χιλιάδες... Εγώ λέω ότι είμαστε 120... Οι άλλοι όλοι ποιοι είναι; Είναι αυτοί που μεταφέρθηκαν από Τουρκία. Οι Ε/κ είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν τον πληθυσμό που τώρα διαμένει στα σπίτια τους; Ο πληθυσμός που έφεραν εδώ, είναι πολύ περισσότεροι από τους Τ/κ. Κάθε Ελληνοκύπριος κάνει 1-2 παιδιά. Αυτοί κάνουν 5-6 και περισσότερα, σε λίγα χρόνια θα πολλά πολλαπλασιαστούν και οι Ε/κ πρέπει να το έχουν υπόψιν. Αυτοί που μεταφέρθηκαν εδώ είναι η φτωχολογιά από την Τουρκία, η διαφορά μας με αυτούς είναι πολιτική. Αυτοί έχουν ως πατρίδα τους την Τουρκία και έχουν σε δεύτερη μοίρα την Κύπρο. Εάν θέλουν μακροχρόνια να μας διοικεί η Τουρκία ας προχωρήσουν σε μία τέτοια συμφωνία.

Δείτε σε ολοκληρωμένο βίντεο, τα αποσπάσματα της συνέντευξης που διαβάσατε πιο πάνω, ενώ παρακάτω διαβάστε το δεύτερος μέρος της συνέντευξης και δείτε το σχετικό βίντεο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνομιλίες Κυπριακό: Ο ΟΗΕ επικύρωσε τη συνάντηση Μπαν–Αναστασιάδη–Ακιντζί στο Νταβός

Συνομιλίες Κυπριακό: Ο ΟΗΕ επικύρωσε τη συνάντηση Μπαν–Αναστασιάδη–Ακιντζί στο Νταβός

Ερώτηση: Είπατε ότι ο Ακιντζί προσπαθεί να επιβάλει την άποψη της Τουρκίας στο Νίκο Αναστασιάδη. Ήσασταν όμως από τους υποστηρικτές του Ακιντζί. Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει την άποψη σας και κατ’ επέκταση στην πολιτική του Ακιντζί.

Απάντηση: Ναι ήμουν. Είχα γνώση ότι και αυτός (Ακιντζί) δεν θα συμπεριφερθεί διαφορετικά από τους προκατόχους του. Τον είχα ρωτήσει πριν «εκλεγεί»: Τι θα κάνεις στις 20 Ιουλίου, αν τελικά «εκλεγείς»; Θα μας χαιρετίσεις μέσα από το στρατιωτικό όχημα με το «στρατηγό»; Μου απάντησε ότι αν ο «Πρόεδρος» δεν δώσει το παρών του, δεν μπορεί να γίνει αυτή η «τελετή». Και εγώ του απάντησα: Ναι, μα ακριβώς εμείς δεν θέλουμε να γίνονται αυτές οι τελετές! Η μια πλευρά να κλαίει στις 20 Ιουλίου και η άλλη να γιορτάζει; Έχεις δικαίωμα να γιορτάζεις μία τέτοια μέρα που ο κυπριακός λαός έχει ζήσει μία τέτοια τραγωδία; Παρ’ όλα αυτά τον είχα υποστηρίξει, είναι στενός μου φίλος, σαν άτομο έχει διαφορετική προσωπικότητα από τους προκατόχους του. Μεταξύ αυτών που ήταν υποψήφιοι, ο καλύτερος για μας ήταν ο Ακιντζί. Εκ των υστέρων κάνω μία επανεκτίμηση, και θεωρώ ότι κάναμε λάθος! Δεν ήταν σωστό να υποστηρίξουμε ένα άτομο γι αυτή τη θέση, για ένα «κράτος» που δεν αναγνωρίζουμε. Ο Ταλάτ ήταν ένα κάλυμμα για την κατοχή, το ίδιο συμβαίνει τώρα με τον Ακιντζί. Ο Ταλάτ είχε γίνει ένας Ντεκτάς και ο Ακιντζί έγινε ένας Ταλάτ!

Ερώτηση: Είπατε πριν ότι αν ήσασταν στην Τουρκία πιθανόν να μην υπήρχατε. Όμως ακόμα και εδώ στην Κύπρο, δεχθήκατε ενέργειες εναντίον σας. Αν ήταν κάποιος άλλος πιθανόν να έλεγε εγώ δεν θέλω να πεθάνω. Τι είναι αυτό που έπεισε τον Σενέρ Λεβέντ να συνεχίσει τον αγώνα του;

Απάντηση: Γιατί να μην συνεχίσω; Αν δεν αγωνιζόμαστε γιατί να υπάρχουμε; Θα μας σκότωναν; Ας μας σκότωναν. Αυτοί που θα μας σκοτώσουν δεν θα πεθάνουν; Αν δεν μας σκότωναν αυτοί, δεν θα πεθάναμε έτσι κι αλλιώς; Η πατρίδα μου είναι γεωγραφικά διαιρεμένη, γέμισε με στρατό και όπλα. Δεν έχουμε καταργήσει τα τείχη που έχουμε στα μυαλά μας; Δεν έχουμε πολιτική ενότητα. Ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί, περίμενα να πηγαίνουν μαζί στην ταφή των αγνοουμένων.

Δείτε πιο κάτω σε βίντεο, ολοκληρωμένο το δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του Σενέρ Λεβέντ, στο newsbomb.com.cy. Μην χάσετε αύριο, αποκλειστικές φωτογραφίες από τα αποτυπώματα της ένοπλης επίθεσης που διενεργήθηκε εναντίον των γραφείων τη εφημερίδας «Αφρίκα» και του ιδιοκτήτη της Σενέρ Λεβέντ.