Αποκλειστική συνέντευξη Προέδρου Βουλής στο newsbomb: ΔΔΟ, Φάκελος Κύπρου και Λίστα Λαγκάρντ

Αποκλειστική συνέντευξη Προέδρου Βουλής στο newsbomb: ΔΔΟ, Φάκελος Κύπρου και Λίστα Λαγκάρντ

Αποκλειστική συνέντευξη στο newsbomb.com.cy παραχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε εκτενώς επί της ΔΔΟ, ενώ ήταν αποκαλυπτικός για το Φάκελο Της Κύπρου, για τον οποίο δήλωσε ότι πλέον η κυπριακή Βουλή έχει πλήρη πρόσβαση.

Μίλησε επίσης για την πορεία των ερευνών σε ότι αφορά τη Λίστα Λαγκάρντ.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Ερώτηση: Η ΕΔΕΚ αποκήρυξε την ΔΔΟ. Πόσο βρίσκει σύμφωνο το Γιαννάκη Ομήρου και γιατί;

Απάντηση: Ο όρος διζωνική δεν υπάρχει ούτε στο Συνταγματικό Δίκαιο, ούτε στην Επιστήμη της Πολιτειολογίας. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει και ερμηνεία του όρου. Άρα σημασία έχει το περιεχόμενο της λύσης και όχι η ονοματολογία της. Η τουρκική πλευρά επιχείρησε επανειλημμένα να προσδώσει στη διζωνική διχοτομικό και ρατσιστικό περιεχόμενο. Άρα ας επικεντρωθούμε σε ένα περιεχόμενο που να στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και τις Διεθνείς και τις Ευρωπαϊκές Συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας, χωρίς στρατεύματα, εποίκους και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Έτσι όπως περιέχεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Ας έχει λοιπόν το σωστό περιεχόμενο η λύση. Αυτή είναι η ουσία. Στη βάση του περιεχομένου θα κριθεί η λύση και όχι της όποιας ονοματολογίας. Ας μην ξεχνούμε ότι στο πρώτο άρθρο της θεμελιώδους συμφωνίας του Σχεδίου Ανάν αναφερόταν ότι η λύση θα είναι διζωνική. Και βέβαια απορρίφθηκε από τον Κυπριακό Ελληνισμό. Εξ αιτίας του περιεχομένου της και όχι της ονομασίας.

Ερώτηση: Η αισιοδοξία που χαρακτηρίζει δηλώσεις αξιωματούχεων, περί άμεσης λύσης του Κυπριακού, θεωρείτε ότι είναι βάσιμη και γιατί;

Απάντηση: Λάθος η δημιουργία υπερβολικών προσδοκιών και αναιτιολόγητου κλίματος ευφορίας. Ρεαλιστική και πραγματιστική αποτίμηση των δεδομένων. Άλλωστε με τη δημιουργία ενός κλίματος και μιας εικόνας αισιοδοξίας, το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς και εντός Ε.Ε. είναι ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και άρα είναι περιττή η άσκηση πιέσεων. Άρα είναι μέγα λάθος να εκπέμπεται ή να συντηρείται ένα κλίμα πλασματικής εν πολλοίς αισιοδοξία.

Ερώτηση: Στο τελευταίο σας ταξίδι στην Αθήνα, κατά τις εκεί επαφές σας, μεταξύ άλλων υπογράψατε πρωτόκολλο που αφορά το Φάκελο της Κύπρου. Τι ακριβώς προνοεί αυτό το πρωτόκολλο, τι είναι αυτό που πραγματικά αλλάζει.

Απάντηση: Το πρωτόκολλο προβλέπει πλήρη πρόσβαση της Κυπριακής Βουλής σε όλο το υλικό που συλλέγηκε από την Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για την προδοσία της Κύπρου. Συνεπώς η αλλαγή είναι πλήρης. Από την άρνηση που υπήρχε εδώ και δεκαετίες περάσαμε στην πλήρη συνεργασία για πρόσβαση σε όλο το υλικό του «Φακέλου της Κύπρου».

Ερώτηση: Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις Βουλευτικές εκλογές. Που θα βρει το Γιαννάκη Ομήρου η επομένη των εκλογών;

Απάντηση: Παρόντα όπως πάντα στους αγώνες της πατρίδας και του λαού για εθνική δικαίωση και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ερώτηση: Θέμα πολυσυζητημένης λίστας Λαγκάρντ. Μπορεί ο Κύπριος πολίτης να ελπίζει για διαλεύκανση της υπόθεσης;

Απάντηση: Καθ’ όσον αφορά τη Βουλή, παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την όλη διαδικασία επεξεργασίας και αξιοποίησης της Λίστας Λαγκάρτ. Ελέγχουμε επίσης την αποτροπή αλλοίωσης της λίστας. Δηλαδή να ελεγχθούν όλοι και ουδείς να εξαιρεθεί.