Κόψε-κόψε έχασαν το μέτρημα! Μαλλιά-κουβάρια στη Βουλή για 195 ευρώ το μήνα

Κόψε-κόψε έχασαν το μέτρημα! Μαλλιά-κουβάρια στη Βουλή για 195 ευρώ το μήνα

Κούρεμα καταθέσεων, μειώσεις μισθών, αποκοπή 13ου, αύξηση ΦΠΑ, αλλαγή τιμολογίων στην ΑΗΚ και δεν άνοιξε ρουθούνι. Όμως, η απώλεια €195 το μήνα από τη μείωση του επιδόματος παραστάσεως, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει τα μέλη του κοινοβουλίου.

Γράφει ο Δημήτρης Σκρίμπας

Άλλη μία «γκάφα» τρέχουν να καλύψουν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά την υπερψήφιση από όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, τροπολογίας η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, και προβλέπει την κατάργηση του επιδόματος των €595 ετησίως για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αλλά και την αποκοπή κατά 10% των επιδομάτων παραστάσεως και φιλοξενίας για όλους τους υψηλόβαθμους υπαλλήλους του Δημοσίου και τους κρατικούς αξιωματούχους.

Δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια, που εκφράζουν τόσο οι βουλευτές όσο και οι άμεσα επηρεαζόμενοι κρατικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι, με τη Βουλή να φέρεται έτοιμη να αναθεωρήσει την απόφαση σε επόμενη συνεδρίαση.

Ωστόσο, Βουλή και Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής την ίδια προθυμία να επαναφέρουν μισθούς, επιδόματα, αυξήσεις ΦΠΑ και έμμεσων φόρων, που τα τρία τελευταία χρόνια έχουν μειώσει δραματικά τα εισοδήματα χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, στα προ κρίσης επίπεδα.

Από έναν πρόχειρο υπολογισμό, που έκανε η Ελευθερία Παϊζάνου στον «Φιλελεύθερο», για τους βουλευτές η μείωση από την αποκοπή των προαναφερόμενων επιδομάτων θα είναι της τάξης των €194,50 ανά μήνα (καθώς το επίδομα παραστάσεως το οποίο λαμβάνουν ανέρχεται στα €1.945 ετησίως) ωστόσο, με την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, που ανέρχεται σε €163,89 το μήνα, η πραγματική ζημία που θα υποστούν θα ανέλθει στα μόλις €30 μηνιαίως!

Φυσικά, επί του συνόλου των αποδοχών των βουλευτών τα €30 ευρώ ίσως να αντιπροσωπεύουν τα τσιγάρα μιας εβδομάδας, όμως είναι αρκετά για να τους «χαλάσουν» τον μηνιαίο προϋπολογισμό. Αλλά, προφανώς, δεν τους πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβαίνει σε όλους εμάς, τους υπαλλήλους των €800, όταν μας φόρτωναν με αυξήσεις φόρων και εισφορών και μας άδειαζαν την τσέπη με περικοπές μισθών και επιδομάτων.

Σημειώστε ότι εκτός των βουλευτών, επίδομα παραστάσεως λαμβάνουν όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι, οι γενικοί διευθυντές των Υπουργείων, ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και διευθυντές κλίμακας Α15 και Α16, ενώ επίδομα φιλοξενίας λαμβάνουν κρατικοί αξιωματούχοι και δεκάδες διευθυντές, προκειμένου να καλύπτουν τα έξοδα φιλοξενίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (για καφέδες, κεραστικά, επαγγελματικά γεύματα κ.λπ.).

Πάντως, υπολογίζεται ότι από το 2013 μέχρι σήμερα τα δύο προαναφερθέντα επιδόματα έχουν υποστεί συνολική μείωση κατά περίπου 25%.