ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Είναι τελικά ο Νίκος Κοτζιάς το πρόβλημα ή η λύση;

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Είναι τελικά ο Νίκος Κοτζιάς το πρόβλημα ή η λύση;

Μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο για τις προτάσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, περί Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας, αλλά και περί της «Προσωρινής Στάθμευσης» ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, μετά τη λύση.

Γράφει ο Δημήτρης Σκρίμπας

Δεδομένου ότι κάποιοι ακόμα συντηρούν την παραφιλολογία περί διάστασης απόψεων μεταξύ Κοτζιά-Προεδρικού, μια ψυχραιμότερη ματιά στη «μεταστροφή» του Έλληνα ΥΠΕΞ, όσον αφορά στη σκληρή στάση την οποία είχε υιοθετήσει για τα ζητήματα της Ασφάλειας, των Εγγυήσεων και της παραμονής ξένων στρατευμάτων επί κυπριακού εδάφους μετά τη λύση, καταδεικνύει ότι η συνεισφορά του Νίκου Κοτζιά κάθε άλλο παρά «πρόβληματική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε, με άλλα λόγια την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, και έκαναν σαφές με δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ. Ας έρθουμε, όμως στην ουσία των προτάσεων Κοτζιά για την Ασφάλεια, τις Εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών στην επανενωμένη Κύπρο.

Κατ’ αρχάς, θεωρώ ότι αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο η θέση Κοτζιά, που επανέλαβε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι η κατοχή και πως το δικαίωμα επέμβασης μίας τρίτης χώρας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ωστόσο, βλέποντας την αδιαλλαξία της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς ως προς την αποδοχή της πρότασης για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το νησί από την πρώτη ημέρα της λύσης, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας την αντικατάσταση των συνθηκών για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις με ένα Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας, με ταυτόχρονη αποχώρηση του 75% των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί.

Παράλληλα, πρότεινε την υπογραφή ενός Συμφώνου Προσωρινής Στάθμευσης Στρατευμάτων, το οποίο να ορίζει το καθεστώς κάτω από το οποίο μπορούν να παραμένουν ξένοι στρατιώτες για ορισμένους σκοπούς και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην κυπριακή επικράτεια. Όλα αυτά, κάτω από την ομπρέλα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με σεβασμό στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη φύλαξη και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της.

Εν κατακλείδι, το επιμύθιο των όσων ο κ. Κοτζιάς έχει κατά καιρούς δηλώσει, θα μπορούσε να αποτελέσει η τελευταία του δήλωση στην ελλαδική εφημερίδα Real News, την Κυριακή, στην οποία ανέφερε ότι «συμβιβασμούς προκειμένου να υπάρξει λύση κάνουμε και θα κάνουμε, και έτσι οφείλουμε να κάνουμε. Αλλά ως προς τη λύση του πυρήνα του προβλήματος δεν θα κάνουμε».