O «πατριωτικός ρεαλισμός» του ΔΗΣΥ: Πολιτική αφέλεια ή προετοιμασία για επική κωλοτούμπα;

O «πατριωτικός ρεαλισμός» του ΔΗΣΥ: Πολιτική αφέλεια ή προετοιμασία για επική κωλοτούμπα;

Πώς από τις κόκκινες γραμμές του Προέδρου Αναστασιάδη περάσαμε στον «πατριωτικό ρεαλισμό» και πώς αυτός θα μας οδηγήσει στην αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας.

Γράφει ο Δημήτρης Σκρίμπας

Έγραφα πριν από μερικές ημέρες ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός αλλάζει τη ρητορική του για το Κυπριακό και δεν έπεσα έξω. Αργά, σταθερά και διακριτικά, όσο προχωρά η διαπραγμάτευση, γίνεται μια προσπάθεια να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη γι’ αυτό που θ’ ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Για το σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα ενώπιον του κυπριακού λαού (Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων), που πόρρω θα απέχει από τις αρχικές διακηρύξεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ περί δίκαιης λύσης και έντιμου συμβιβασμού.

Μετά την τοποθέτηση του συναγερμικού εκπροσώπου Τύπου, Πρόδρομου Προδρόμου, ότι η Διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Γενεύη και κατέληξε στην Πενταμερή της 12ης Ιανουαρίου, δεν ήταν η τελική αλλά... προπαρασκευαστική (βάφτισε το κρέας, ψάρι δηλαδή, για να δικαιολογήσει την παραβίαση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της κόκκινης γραμμής την οποία ο ίδιος είχε θέσει, ότι θα δεχόταν να πάει σε... πολυμερή Διάσκεψη μόνο εφόσον βρισκόμασταν σε ακτίνα λύσης), η Αννίτα Δημητρίου πρόσθεσε έναν νέο παράγοντα στην εξίσωση του Κυπριακού. Αυτόν του «πατριωτικού ρεαλισμού»!

Διαβάστε επίσης: Διπλωματικός πυρετός στο Μ. Πελεράν: Γιατί πηγαίνει Ελβετία ο Τουρκές - Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης

Έκανε, μάλιστα, απόλυτα σαφές, μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφώνου του «Πολίτη», ότι «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να τάζουμε ανεφάρμοστα πράγματα στον λαό. Πρέπει να είμαστε ωφέλιμοι, ασχέτως αν πολλές φορές μπορεί να μην είμαστε αρεστοί τη δεδομένη στιγμή». Με άλλα λόγια, μας προετοίμασε και για άλλες παραβιάσεις των -μέχρι πρότινος- κόκκινων γραμμών του Προέδρου και της ελληνοκυπριακής πλευράς, για χάρη της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και της διατήρησης του καλού κλίματος.

Βέβαια, πριν από την κ. Δημητρίου ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, από του βήματος του Ανώτατου Συμβουλίου του κόμματος, είχε υποστηρίξει ότι κάποιοι «κρύβουν από τον λαό το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, που όλοι υπερασπιζόμαστε, είναι ένα ξεκάθαρα δικοινοτικό κράτος», προειδοποιώντας ότι όταν αμφισβητούμε τη δικοινοτικότητα «είναι σαν να αμφισβητούμε το ίδιο το κράτος μας. Αυτό που έχουμε ως προμετωπίδα του αγώνα μας».

Κι επειδή τον Αβέρωφ Νεοφύτου για το μόνο που δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις είναι ότι μασά τα λόγια του, στο κλείσιμο εκείνης της ιστορικής για τις διχαστικές κορώνες ομιλία του, δεν δίστασε να παραδεχθεί κάτι το οποίο -ηθελημένα ή αθέλητα- πέρασε απαρατήρητο από το σύνολο, σχεδόν, των Μέσων Ενημέρωσης. «Δεν μπορούμε να πετύχουμε λύση του Κυπριακού και απαλλαγή από την Τουρκία, με το να έχουμε την αντίληψη ότι μετά τη λύση, την ενωμένη Κύπρο θα τη διοικούμε αποκλειστικά εμείς οι Ελληνοκύπριοι» είπε, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την άλωση και του τελευταίου οχυρού της διαπραγμάτευσης, που είναι η εκ περιτροπής προεδρία.

Διαβάστε επίσης: Ο «συναισθηματικός δεσμός» του Μουσταφά Ακιντζί με την εκ περιτροπής προεδρία