Η συμβία του Καίσαρα, ο Καδής και το «λάθος»

Η συμβία του Καίσαρα,  ο Καδής και το «λάθος»

Έπρεπε να γίνει το μπάχαλο για να τα μάθουμε

Του Γιώργου Αγαπίου

Αν δεν υπήρχε το «ανθρώπινο λάθος» και να γίνει το μπάχαλο με τις εξετάσεις εκπαιδευτικών, δεν θα μαθαίναμε ποτέ ότι η πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που επέλεξε τους θεματοθέτες είναι συμβία ιδιοκτήτη ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος που έκανε φροντιστήρια σε υποψηφίους για τις εξετάσεις, δεν θα μαθαίναμε ότι δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής δίδασκαν παράνομα στο πιο πάνω ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, δεν θα μαθαίναμε ότι πολλοί υψηλόβαθμοι (και υψηλόμισθοι) ανώτεροι λειτουργοί του Υπ. Παιδείας διδάσκουν χωρίς άδεια στο εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το λάθος μπορεί να δικαιολογηθεί, αλλά αυτό το στημένο πάρτι διαπλοκής ποιος το πληρώνει;

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι, όπως μας είπαν, κανένας από τους καθηγητές/λειτουργούς δεν δίδασκε θέματα των εξετάσεων στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αυτό δεν αναιρεί το πάρτι που είχε στηθεί κάτω από τη μύτη του Υπουργού. Οι κανονισμοί είναι για να εφαρμόζονται, πρώτα και πριν απ’ όλους από τους λειτουργούς του Κράτους και ειδικά τους παχουλόμισθους και τους στενούς συνεργάτες του Υπουργού. 

Η πολιτική ευθύνη (την οποία ανέλαβε μόνο στα λόγια) ανήκει 110% στον Καδή και δεν αφορά το μπάχαλο των εξετάσεων αλλά το πάρτι διαπλοκής. Όσον αφορά τους λειτουργούς αναμένουμε το πόρισμα και ξεκάθαρες αποφάσεις, όχι ποινές-χάδι. 

Όταν ένας κοινοβουλευτικός συνεργάτης που έκανε ένα βλακώδες σχόλιο σε προεκλογική περίοδο πήγε σπίτι του, που θα βάλουμε τον πήχη για τους καλοπληρωμένους λειτουργούς τους Υπουργείου Παιδείας που παραβίαζαν τους δικούς τους κανονισμούς; Γιατί η συμβία του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια.