Εμπλοκή το Πάσχα: Τρόμος για τους οκτώ Τούρκους και ανησυχία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Εμπλοκή το Πάσχα: Τρόμος για τους οκτώ Τούρκους και ανησυχία για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κορυφώνεται με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν, - Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο αποφυλάκισης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών απομακρύνεται όσο η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. παραμένουν παρατηρητές στην τουρκική προκλητικότητα - Πού εναποθέτει τις ελπίδες της η ελληνική πλευρά; - Τι φοβούνται οι δυνάμεις ασφαλείας με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα

 

Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φέρνει στο προσκήνιο το απευκταίο σενάριο της απόλυτης εμπλοκής όχι μόνο για τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, αλλά και για τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...

Τα δυο βασικά ζητήματα που δημιουργούν πονοκεφάλους στην ελληνική πλευρά είναι τα ακόλουθα:

Μετά τις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν είναι απολύτως βέβαιο ότι η τουρκική πλευρά θα καθυστερήσει τις νομικές διαδικασίες στο έπακρο προκειμένου να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι δυο Έλληνες στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι Τούρκοι θα περιμένουν την αποφυλάκιση των 8 Τούρκων από το Ολυμπιακό χωριό προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο επιθετικό βήμα τους!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση θέτει σε αυξημένη ετοιμότητα το υπουργείο Αμυνας και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Κλιμάκωση της έντασης την περίοδο του Πάσχα

Οι πληροφορίες που καταφθάνουν από όλες τις πλευρές επιμένουν ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση στο Αιγαίο, πριν και μετά τις ημέρες του Πάσχα, και σε μια περίοδο όπου ξεκινά για τα καλά η τουριστική περίοδος για την Ελλάδα.

Αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δημιουργίας «θερμού» επεισοδίου τον Απρίλιο το οποίο θα συμπέσει με την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να αφήσει ελεύθερους τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και από την Άγκυρα κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες.

 

Διαβάστε επίσης: 

 

Οι δικηγόροι των αξιωματικών υποστηρίζουν ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου πρέπει να πάνε στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού και να μείνουν ελεύθεροι, αφού πέρασε το ανώτατο όριο κράτησής τους.

Εδώ ακριβώς είναι που τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ, αφού εκφράζονται φόβοι για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατευθούν κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αρπαγής τους από ελληνικό έδαφος γεγονός που θα τινάξει στον αέρα την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή.

Δυστυχώς, οι Τούρκοι έχουν δείξει από το παρελθόν ότι είναι ικανοί για όλα, ιδιαίτερα οι μυστικές τους υπηρεσίες.

Οι προθέσεις του Ερντογάν έχουν πλέον γίνει σαφείς:

«Μιλήσαμε και για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Μου είπαν να φροντίσω να αποφυλακιστούν και τους απάντησα ότι δεν είμαι πιο μεγάλος από τη δικαιοσύνη. Τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο με τους δυο Έλληνες στρατιώτες να μην ασχολούνται το ίδιο και με εκείνους που διέφυγαν στην Ελλάδα αφού έκαναν πραξικόπημα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ!