Ο «Ορέστης» «άδειασε» τα κρατικά ταμεία

Ο «Ορέστης» «άδειασε» τα κρατικά ταμεία

Οι πολίτες είπαν χαλάλι τα όσα ξοδεύτηκαν

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Οι έρευνες της υπόθεσης του καθ’ομολογία κατά συρροήν δολοφόνου 35χρονου ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς Νίκου Μεταξά ή διαδικτυακού «Ορέστη 35» όπως είναι ευρύτερα γνωστός κράτησε 58 ημέρες. Στις 12 Ιουνίου 2019 στις 14:30 το μεσημέρι εντοπίστηκε το τελευταίο θύμα του η εξάχρονη Sierra. Στις 14 Απριλίου 2019 βρέθηκε το πτώμα της μητέρας της Mary Rose, ενώ ακολούθησαν άλλα έξι πτώματα.
 
Αυτούς τους δυο μήνες οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε τρία σημεία στο φρεάτιο του παλιού μεταλλείου στο Μιτσερό, την γειτνιάζουσα «Κόκκινη» Λίμνη και τη λίμνη Μεμί στο πρώην μεταλλείο Ξυλιάτου. Οι έρευνες διήρκησαν ατέλειωτες ώρες με τη συνδρομή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας (ΤΑΕ και ειδικών ομάδων), δυτών, ιδιωτικής εταιρείας, ξένων εμπειρογνωμόνων από το την Αγγλία, το  Ισραήλ και την Ισπανία (ποιος δεν θυμάται το Sonar που σάρωνε τις λίμνες με πολύ θετικά αποτελέσματα ομολογουμένως) κόστισαν πολλά χρήματα.
 
Οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν αναφορά για εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν στις έρευνες. Τα χρήματα πληρώθηκαν από τον κυβερνητικό κουρβανά για να ολοκληρωθούν αισίως οι έρευνες και να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα των συγγενών των θυμάτων (ήδη η Κύπρος έγινε πρώτο θέμα διεθνώς με τον κατά συρροήν δολοφόνο της).
 
Οι πολίτες που παρακολουθούσαν με αγωνία τις εξελίξεις ένιωσαν ανακούφιση με το πέρας των ερευνών και είπαν χαλάλι τα όσα ξοδεύτηκαν. Όσοι και όταν ή όποτε ασχοληθούν με το οικονομικό κομμάτι της ιστορίας θα αντιληφθούν ότι η επιχείρηση κόστισε εκατομμύρια ευρώ η αλλιώς ο «Ορέστης» «άδειασε» τα κρατικά ταμεία.