Αρθρογραφία Δρ. Μαρίας Τσιτσκάρη: Επεμβατική Ογκολογία

Αρθρογραφία Δρ. Μαρίας Τσιτσκάρη: Επεμβατική Ογκολογία

Η επεμβατική ογκολογία αποτελεί μία ταχύτατη εξελισσόμενη ειδικότητα στη θεραπεία του καρκίνου. Είναι ένας κλάδος της επεμβατικής ακτινολογίας που παρέχει με μεθόδους ελάχιστης επεμβατικότητας στοχευμένη θεραπεία του καρκινικού όγκου.

Με τη βοήθεια απεικονιστικής καθοδήγησης και καινοτόμων τεχνικών, ελαχιστοποιεί την πιθανότητα τραυματισμού των υγιών οργάνων. Γενικά, προσφέρει βοήθεια σε ασθενείς που δεν μπορούν να χειρουργηθούν, είτε λόγω επιβαρυμένης κλινικής κατάστασης, είτε γιατί το μέγεθος, η θέση ή ο αριθμός του όγκου (των καρκινικών εστιών) δεν το επιτρέπει. Επίσης δίνει προοπτική σε ασθενείς όπου η κλασική χημειοθεραπεία δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι θεραπείες είναι δύο ειδών:
Α. Ενδαρτηριακές
Ο ενδαρτηριακός χημειοεμβολισμός στο ήπαρ είναι μέθοδος τοπικής χημειοθεραπείας για όγκους του ήπατος. Υπό τοπική αναισθησία, εισάγεται ένας μικρός καθετήρας (μηριαία αρτηρία) εντός της ηπατικής δηλαδή της αρτηρίας που τροφοδοτεί το ήπαρ. Σκοπός είναι η έγχυση μικρών σφαιριδίων σαν κόκκους άμμου εμποτισμένα με χημειοθεραπευτικό απευθείας στον όγκο. Έτσι μπορούν να επιτευχθούν υψηλές συγκεντρώσεις χημειοθεραπευτικού τοπικά στον όγκο και χαμηλές στην υπόλοιπη κυκλοφορία (στο αίμα). Παράλληλα προκαλείται ισχαιμία στην περιοχή από τα σφαιρίδια στα οποία είναι εμποτισμένο το χημειοθεραπευτικό οδηγώντας στη σταδιακή συρρίκνωση και τη νέκρωσή του όγκου. Ο εμβολισμός με Ραδιενεργό Ύττριο-90 είναι ανάλογος με το χημειοεμβολισμό με τη διαφορά ότι χορηγούνται μικροσφαιρίδια φορτωμένα με ραδιενεργό ισότοπο στα αγγεία του όγκου έτσι ώστε να χορηγηθεί μια υψηλή δόση ακτινοβολίας στα καρκινικά κύτταρα.

Β. Διαδερμικές
Εισάγεται διαδερμικά μία βελόνη-ηλεκτρόδιο στον όγκο υπό καθοδήγηση αξονικής τομογραφίας. Η βελόνη συνδέεται με μία ηλεκτρική γεννήτρια η οποία διοχετεύει ραδιοσυχνότητες (εναλλασσόμενο ρεύμα) αποκλειστικά μέσα στον όγκο. Η τοπική παραγωγή θερμότητας καίει και καταστρέφει τον καρκινικό όγκο χωρίς να επηρεάζει σημαντικά τους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς. Η κρυοπηξία είναι μια παρόμοια διαδικασία στην οποία όμως η καταστροφή του όγκου δεν βασίζεται στην παραγωγή θερμότητας αλλά στο πάγωμα του με ψυχρό αέριο.
Έτσι οι θεραπείες της Επεμβατικής Ογκολογίας εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση ανεγχείρητων πρωτοπαθών όγκων του ήπατος (ηπατοκυτταρικός καρκίνος, χολαγγειοκαρκίνωμα), του πνεύμονα (μη μικροκυτταρικός καρκίνος) ή ακόμη σε δευτεροπαθείς όγκους (ηπατικές και πνευμονικές μεταστάσεις) από άλλους πρωτοπαθείς καρκίνους όπως του εντέρου, στομάχου, πνεύμονα, νεφρού, ωοθηκών, μελανώματος, σαρκώματος, νευροενδοκρινών όγκων, μαστού κ.ά., είτε επειδή οι συμβατικές θεραπείες δεν έχουν την επιθυμητή ανταπόκριση ή σαν συνεπικουρικές θεραπείες. Γίνονται δε πάντα με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ογκολόγου.

Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός ακτινολογικών επεμβατικών πράξεων οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία επιπλοκών του καρκίνου, όπως είναι ο πόνος, η αιμορραγία, η απόφραξη ζωτικών οργάνων, η θρόμβωση και η μόλυνση. Αν και αυτές οι επεμβάσεις δεν θεραπεύουν τον καρκίνο, ωστόσο ανακουφίζουν σημαντικά τους ασθενείς, επιμηκύνουν την επιβίωση αντιμετωπίζοντας σοβαρές επιπλοκές και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο.

Οι κακοήθεις παθήσεις της κοιλιακής χώρας μπορούν να προκαλέσουν αποφρακτική ουροπάθεια λόγω συμπίεσης των ουρητήρων και η διαδερμική νεφροστομία αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο για τη διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας.

Σε κακοήθεις παθήσεις που προκαλούν απόφραξη των χοληφόρων η επεμβατική ακτινολογία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον ίκτερο, είτε παρηγορητικά για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, είτε για να καταστεί πιο ασφαλές ένα επικείμενο χειρουργείο. Αυτό επιτυγχάνεται με την εξωτερική παροχέτευση της χολής ή με την τοποθέτηση παροχετευτικού καθετήρα ή stent για την εσωτερική παροχέτευση της χολής στο δωδεκαδάκτυλο

Δρ. Μαρία Τσιτσκάρη MD, MSc
Ακτινολόγος
Επεμβατική Ακτινολόγος

Maria Tsiskari

 Η Δρ. Μαρία Τσιτσκάρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Καβάλας το 1999. Στην συνέχεια φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου DOTE στο Debrecen της Ουγγαρίας, απ’ όπου πήρε πτυχίο Ιατρικής το Σεπτέμβριο του 2006 με βαθμό «άριστα». Απέκτησε την ειδικότητα της Ακτινολογίας τον Οκτώβριο του 2013 μετά από εκπαίδευση στο Ακτι-νολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» Αθηνών. Κατά την διάρκεια της ειδικότητας μετεκπαιδεύτηκε για τρεις μήνες στο Ακτινολογικό τμήμα του St. Pierre Hospital of Brussels. Παράλληλα με την ειδικότητα απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης στην Επεμβατική Ακτινολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό «άριστα». Τέλος είναι υποψήφια διδάκτορας στο Β΄ Εργαστήριο Ακτινολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Δρ. Μαρία Τσιτσκάρη παρουσίασε πολλές προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια, σε ορισμένες εκ των οποίων έλαβε τιμητική διάκριση. Έχει δημοσιεύσει πρωτότυπες εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά (Pub med) και είναι προσκεκλημένη ομιλητής στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος έχει διοριστεί στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως Επιστημονικός Συνεργάτης όπου διδάσκει το επιλεγόμενο μάθημα της Επεμβατικής Ακτινολογίας σε δευτεροετείς φοιτητές του τμήματος της Ιατρικής.
Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επεμβατικών Ακτινολόγων (CIRSE) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας (ECR).                                                                                     Από τον Οκτώβριο του 2014 α-σκεί ιδιωτικά το επάγγελμα της Επεμβατικής Ακτινολογίας στη Λευκωσία.