Αρθρογραφία Δρ. Μανώλη Πετρίδη: Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης: Νευροχειρουργός ή Ορθοπεδικός;

Αρθρογραφία Δρ. Μανώλη Πετρίδη: Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης: Νευροχειρουργός ή Ορθοπεδικός;

Το τελευταίο που έχει σημασία είναι αν ο γιατρός που θα συμβουλευτείτε για το πρόβλημα σας στη Σπονδυλική Στήλη είναι Νευροχειρουργός ή Ορθοπαιδικός. Η αγορά είναι γεμάτη από Ορθοπαιδικούς που δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία στη Σπονδυλική Στήλη αλλά ασχολούνται ενεργά με αυτή. Επίσης η εκπαίδευση του Νευροχειρουργού σπάνια δίνει βάρος στην Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης η οποία μαλιστα πολλές φορές υποτιμάται (με καταστροφικά συνήθως αποτελέσματα).

Η εξέλιξη των τεχνικών και των εμφυτευμάτων καθώς και η πολυπλοκότητα των παθήσεων σε συνδυσμό με τις υψηλές απαιτήσεις σε ασφάλεια και σε ποιότητα απαιτούν ιδιαίτερη εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση αυτή δεν είναι καθόλου δεδομένη κατά τον χρόνο ειδικότητας τόσο της νευροχειρουργικής όσο και της ορθοπαιδικής. Η εκπαίδευση του Ορθοπαιδικού είναι συνήθως προσανατολισμένη στην χειρουργική παθήσεων άκρων (χέρι - πόδι), η οποία έχει πλήθος περιστατικών, πλούσιο παθολογικό και χειρουργικό κομμάτι και συνήθως χειρουργικές τεχνικές με χαμηλή καμπύλη εκμάθησης και χωρίς επιπλοκές. Αντίθετα η Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, πολλές τεχνικές γνώσεις και χειρουργικές τεχνικές με μεγάλη καμπύλη εκμάθησης με αναπόφευκτες επιπλοκές. Για ευνόητους λόγους ολοένα και λιγότεροι Ορθοπαιδικοί ασχολούνται με την χειρουργική της Σπονδυλικης Στήλης.

Η εκπαίδευση του Νευροχειρουργού αντιθετα είναι προσανατολισμένη σε επεμβάσεις μεγαλης βαρύτητας και πολλαπλών επιπλοκών όπως είναι η Χειρουργική Εγκεφάλου. Αυτό καθιστά τον Νευροχειρουργό θεωρητικά πιο έτοιμο ιατρό για εκπαιδευση σε ένα πεδίο με παρόμοιο βαθμό δυσκολίας (αλλά με σημαντικά μικρότερη θνησιμότητα και επιπλοκές σε σχέση με την χειρουργική εγκεφάλου), όπως είναι η Χειρουργική Σπονδυλικης Στήλης.
Όλο και περισσότεροι Νευροχειρουργοί αντιλαμβανόμενοι τον όγκο εργασίας που προσφέρει η παθολογία της Σπονδυλικής Στήλης ασχολούνται ενεργά με αυτή. Τα αποτελέσματα όμως δεν είναι καλά διότι η εκπαίδευση είναι ελλιπής και όταν έρθει η ώρα της αυτοκριτικής λίγοι είναι αυτοί που θα αποδεχτούν ότι χρειάζονται περαιτέρω εκπαίδευση (υπό-εξειδίκευση).

Το παρόν και μέλλον της Σπονδυλικής Στήλης φαντάζει ιδανικό όταν Νευροχειρουργοί είναι σε θέση να εφαρμόσουν εξειδικευμένους Ορθοπαιδικούς κανόνες Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης και να υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης (κατά την διάρκεια και μετά την ειδικότητα) σε εξειδικευμένα Νευρό- Ορθοπαιδικά κέντρα που ασχολούνται αποκλειστικά με προβλήματα παθολογικά και χειρουργικά Σπονδυλικής Στήλης.

Ο χειρουργός της σπονδυλικής στήλης στην ουσία πρέπει να πληρεί βασικά κριτήρια και να αποδεικνύει ότι έχει εκπαιδευτεί σε αυτά: • Άριστη γνώση της ανατομίας και της εμβιομηχανικής της σπονδυλικής στήλης • Άριστη γνώση της χειρουργικής παθολογίας και ανατομόπαθολογίας της σπονδυλικής στήλης • Καλή κλινική κατάρτιση και εμπειρία στην κλινική εκτίμηση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Πολύ σημαντική η ερμηνεία νευρολογικών ευρημάτων όπως και η γνώση παθήσεων της τριάδας Σπονδυλική Στήλη - ισχίο - ιερολαγόνιος άρθρωση (κλινική διαφορόδιάγνωση) • Εμπειρία και γνώση κλασσικών και νέων τεχνικών τόσο στον διαγνωστικό όσο και στον χειρουργικό τομέα των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. • Μεγάλο φάσμα θεραπευτικών τεχνικών (χειρουργικών και συντηρητικών) ώστε να επιλέγει την καταλληλότερη θεραπεία για τον ασθενή. Δεν πρέπει να προσαρμόζουμε την πάθηση στην θεραπεία αλλά την θεραπεία στην πάθηση. • Να έχει πρόσβαση σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και να είναι σε θέση να ερμηνεύει προσωπικά τις εξετάσεις των ασθενών • Απόκτηση εμπειρίας και χειρουργικής εξάσκησης σε εξειδικευμένα κέντρα (τμήματα σπονδυλικής στήλης)

Σήμερα ο ασθενής έχει την δυνατότητα να αποφεύγει ιατρούς που ασχολούνται αποσπασματικά με την χειρουργική αλλά και την παθολογία της σπονδυλικής στήλης και να επιλέγει ιατρούς ειδικούς στον τομέα, που μετά από μία πολύ καλή εκπαίδευση και εργασία σε αναγνωρισμένα κέντρα χειρουργικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης έχουν αφοσιωθεί και ασχολούνται αποκλειστικά με το αντικείμενο αυτό. Επομένως η ερώτηση Νευροχειρουργός ή Ορθοπεδικός είναι άστοχη. Η σωστή απάντηση είναι Ιατρός - Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης ο οποίος θα ασχοληθεί και με την παθολογία αλλά και με την χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης. Ο συνδυασμός και η συνεργασία δε των ειδικοτήτων (Νευροχειρουργού και Ορθοπεδικού με γνώση και εμπειρία στην Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης) αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για ένα πολύ καλό χειρουργικό αποτέλεσμα.

manolis petridis

Μανώλης Πετρίδης, MD, Νευροχειρουργός

Ο Δρ Πετρίδης έλαβε το πτυχίο ιατρικής από την ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου του Μιλάνου Ιταλίας (2001).
Μετά την υποχρεωτική υπηρεσία υπαιθρου και την γενική εκπαίδευση στη γενική χειρουργική (Κ.Υ.ΒΙάννου Ηρακλείου Κρήτης και Γ.Ν. Αγίου Νικολάου Λασιθίου) ξεκίνησε την εξειδίκευση του στην ειδικότητα της Νευροχειρουργικής.
Ειδικότητα Νευροχειρουργικής ξεκίνησε στο Νοσοκομείο ‘’Ερυθρός Σταυρός Αθηνών’’ (Διευθυντης: B.Βάρσος) και ολοκληρώθηκε στο ‘’Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ Αθηνών’’ (Διευθυντης: Γ.Κώττας). Παράλληλα εκπαιδεύτηκε και στη Νευροχειρουργική Παίδων στο ‘’Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία’’ (Διεθυντής: Π.Προδρόμου).
Η πρώτη του εκπαίδευση στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης ήταν στην κλινική Ασκληπιός (Schwandorf, Germany) όπου με διευθυντή τον Δρ Πέτρο Σταύρο συμμετείχε σε ελάχιστα επεμβατικές αλλά και σύνθετες ανοιχτές χειρουργικές τεχνικές στην εκφυλιστική νόσο της Σπονδυλικής Στήλης (έτος 2009).
Μετεκπαιδεύτηκε, υπό την αιγίδα του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Ελάχιστα Επεμβατικών Τεχνικών (AIMIS group) στο κέντρο ερευνών της εταιρείας Nuvasive, San Diego και στο Western Regional Center για Χειρουργική Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης (Las Vegas, USA) με διευθυντή τον Dr W.Smith. Την ίδια περίοδο ανέπτυξε ενδιαφέρον και εκπαιδεύτηκε στην τεχνολογία αυξητικών παραγόντων στο Spine Smith Research Center και χειρουργική τους εφαρμογή στο Westlake Spine & Sports Hospital (Austin, USA), με διευθυντή τον Dr S.Spann.
Ο Δρ Πετρίδης υπήρξε ενεργό μέλος και συνεργάτης Νευροχειρουργός του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης για 4 έτη (2010-2014), αναπτύσσοντας πολύτιμη κλινική και χειρουργική εμπειρία, συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και χειρουργικές τεχνικές αλλά και παράλληλα εμπειρία στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.
Ο Δρ Πετρίδης εξειδικεύεται στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης, στις νέες τεχνολογίες και τεχνικές και είναι πλήρως εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση τραύματος Εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης, στην Νευρογκολογία και στην εντατική παρακολούθηση ασθενών με νευροχειρουργική βλάβη.
Από το 2011, σε συνεργασία με τον Δρ Πέτρο Σταύρο και Δρ Παναγιώτη Παχνιώτη ίδρυσαν της ιατρική εταιρεία NeuroSpine Specialists και ξεκίνησαν την συνεργασία τους με ιδιωτικές κλινικές της Κύπρου και της Αθήνας.
Το 2015 στα πλαίσια ειδικού προγράμματος της AOSpine ακολούθησε επιδοτούμενο πρόγραμμα fellowship (2/2015 - 4/2015) στην καθοδηγούμενη με πλοηγό χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης και Εγκεφάλου στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική κλινική του Μονάχου (Rechts Der Isar, διευθυντής: Berhnard Meyer).
Είναι ενεργό μέλος της AOSpine και της Αμερικανικής Εταιρείας Πλάγιας Προσπέλασης στη Σπονδυλική Στήλη (SOLAS Society).