Αρθρογραφία: Διαδερμική αντιμετώπιση κιρσών με καυτηριασμό - Αναίμακτη μέθοδος, χωρίς χειρουργείο

Αρθρογραφία: Διαδερμική αντιμετώπιση κιρσών με καυτηριασμό - Αναίμακτη μέθοδος, χωρίς χειρουργείο

Οι κιρσοί των κάτω άκρων (διατεταμένες φλέβες με οφιοειδή πορεία) είναι μια συχνή παθολογία που απαντάται περίπου στο 30% του γενικού πληθυσμού. Οι φλεβικοί κιρσοί είναι το αποτέλεσμα της επιμήκυνσης και διαπλάτυνσης των φλεβών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα μέσα στο υποδόριο λίπος.

Αυτή η μεγέθυνση των φλεβών οφείλεται σε εξασθένηση του φλεβικού τοιχώματος και σε κακή λειτουργία των βαλβίδων που ρυθμίζουν τη ροή του αίματος μέσα στις φλέβες. Αρκετά άτομα με κιρσούς παραμένουν χωρίς συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και στην περίπτωση μεγάλων κιρσών. Εκτός του αισθητικού προβλήματος τα συχνότερα ενοχλήματα νόσου αποτελούν το μούδιασμα, αίσθημα βάρους, καύσου ή άλγος που επιδεινώνονται προς το τέλος της ημέρα ή όταν ο καιρός είναι ζεστός, ενώ σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι πιθανή και η ύπαρξη πληγής (άτονο φλεβικό έλκος).

Σύντομη περιγραφή της επέμβασης
Η θεραπεία των φλεβικών κιρσών με θερμοκαυτηριασμό διενεργείται υπό τοπική αναισθησία με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή laser υπό την καθοδήγηση υπερηχογράφου. Εάν ο ασθενής το επιθυμεί μπορεί να χορηγηθεί ελαφρά μέθη (καταστολή) κατόπιν συνεννόησης με αναισθησιολόγο. Ο ιατρός σε συνθήκες χειρουργικής αντισηψίας παρακεντεί με λεπτή βελόνη την ανεπαρκούσα φλέβα και εισάγει εντός της τον ειδικό ενδαγγειακό καθετήρα. Παράλληλα εγχύεται πέριξ της φλέβας μείγμα τοπικού αναισθητικού με φυσιολογικό ορό. Εν συνεχεία υπό την καθοδήγηση υπερήχων καυτηριάζεται το πάσχον φλεβικό στέλεχος Επιπρόσθετες τεχνικές όπως η έγχυση σκληρυντικών ουσιών ή μικροφλεβεκτομή μπορούν να εφαρμοστούν εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Μετά την εξέταση
Μετά το πέρας της εξέτασης ο ασθενής θα πρέπει να φορέσει τις ειδικές κάλτσες συμπίεσης και παραμένει για λίγες ώρες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Αντίθετα με τις χειρουργικές μεθόδους κρίνεται απαραίτητη η άμεση και συνεχής κινητοποίηση του ασθενούς μετά την επέμβαση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη εργασία του τη επόμενη ημέρα.

Δρ Μαρία Τσιτσκάρη MD, MSc
Επεμβατικός Ακτινολόγος
Απολλώνιο Ιδιωτικό Νοσοκομείο

Maria Tsiskari

Δρ Πέτρος Πετρίδης MD
Αγγειοχειρούργος
Απολλώνιο Ιδιωτικό Νοσοκομείο

Petros Petrides