Αρθρογραφία Νεόφυτου Δημητριάδη: Νέα Προσέγγιση στη Βλεφαροπλαστική

Αρθρογραφία Νεόφυτου Δημητριάδη: Νέα Προσέγγιση στη Βλεφαροπλαστική

Η έννοια της χειρουργικής επέμβασης με τη προσέγγιση διεπιπεφικής βλεφαροπλαστικής (Trans conjunctival) στο κάτω βλέφαρο από το εσωτερικό του ματιού, χαρακτηρίζεται ως μια ιδιαίτερα ασφαλής, ήπια και με απόλυτη ακρίβεια διαδικασία μικροχειρουργικής για τους ιστούς του βλεφάρου, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της αναζωογόνησης του. Οι ασθενείς που προτίθενται να υποβληθούν σε αυτού του είδους την βλεφαροπλαστική για την απαλλαγή τους από τις γνωστές σε όλους «σακούλες» οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους στα μάτια και ιδιαίτερα στο μέρος του κάτω βλεφάρου, θα πρέπει να εξετάσουν τα οφέλη με τα οποία συνδέεται αυτού του είδους τη προσέγγιση βλεφαροπλαστικής καθώς προσφέρει στον κάθε ασθενή άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα απαιτώντας μικρότερο χρόνο αποθεραπείας χωρίς ουλές.

Ανοικτή προσέγγιση βλεφαροπλαστικής έναντι (trans conjunctival) διεπιπεφικής βλεφαροπλαστικής
Η παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση, μια προσέγγιση «trans-cuntaneous» (δηλαδή μέσω του δέρματος), επιτρέπει την εξαιρετική έκθεση του βαθύτερου στρώματος καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ιδιαίτερα εύκολη την χειρουργική διόρθωση και αποκατάσταση, καθώς αφήνει μια ελάχιστη ουλή κάτω από την γραμμή των βλεφαρίδων.
Ωστόσο, αυτή η διαδικασια απαιτεί τη διέλευση από την σημαντική περιοχή, καίριας σημασίας του κεντρικού δομικού στρώματος του βλεφάρου (διαρθρωτικού στρώματος του βλεφάρου), η οποία περιλαμβάνει την διατάραξη του σφιγκτήρα μυ (orbicularis muscle) και του διαφράγματος του βλεφάρου και έτσι είναι πιο επεμβατική για τους ιστούς.
Η (trans conjunctival) προσέγγιση βλεφαροπλαστικής, από την άλλη πλευρά δεν παρουσιάζει κανένα από τα πιο πάνω μειονεκτήματα, καθώς το βλέφαρο προσεγγίζεται από το εσωτερικό του επιπεφικοτα .
Η προσέγγιση αυτή, (μέσω του επιπεφυκότα δηλαδή) παρέχει άμεση πρόσβαση στα βαθιά στρώματα του βλεφάρου δίχως να παραβιάζει σημαντικά τα κεντρικά στρώματά των ιστών του.
Η προσέγγιση βλεφαροπλαστικής (Trans conjunctival) μπορεί να αναφέρεται αλλιώς και ως «διάσωση του ιστού στην βλεφαροπλαστική του κάτω βλεφάρου» (tissue-sparing lower blepharoplasty), ή «Μυϊκή συντήρηση στην βλεφαροπλαστική» (muscle-conserving blepharoplasty), ή «Βλεφαροπλαστική no-touch». Βασικά, όλες οι προαναφερόμενες μέθοδοι αναφέρονται στην έννοια του να παραμείνει ανέπαφο το δομικό μεσαίο στρώμα του βλεφάρου.

Η διαδικασία
Χρησιμοποιείται κυρίως για τις χειρουργικές επεμβάσεις του κάτω βλεφάρου, η μέθοδος βλεφαροπλαστικής trans conjunctival προσεγγίζει άμεσα το βαθύ επίπεδο του βλεφάρου και επιτρέπει να γίνονται προσαρμογές με πολύ μεγάλη ακρίβεια στο κογχικό λίπος. Για τους ασθενείς οι οποίοι έχουν πολύ καλή ελαστικότητα δέρματος, μια trans conjunctival μέθοδος βλεφαροπλαστικής είναι η μόνη διαδικασία που απαιτείται για την επιτυχή αφαίρεση από τις σακούλες στα μάτια.
Επιπρόσθετα, ακόμα και ασθενείς που παρουσιάζουν έναν συνδυασμό αμφότερων, δηλαδή και χαλαρότητα στο δέρμα αλλά και περίσσιο λίπος (σακούλες) στην κάτω περιοχή του ματιού, θα επωφεληθούν επίσης από την προσέγγιση της trans conjunctival βλεφαροπλαστικής.

Η εξατομικευμένη βλεφαροπλαστική
Η μέθοδος της Trans conjunctival βλεφαροπλαστικής, είναι μια πρωτοποριακή μικροεπεμβατική διαδικασία , αισθητικής αποκατάστασης του κάτω μέρος του βλεφάρου, ειδικά σχεδιασμένη για την διαχείριση του οφθαλμικού λίπους ακόμη και στο βαθύ στρώμα, είτε με αφαίρεση ή επανατοποθέτησή του.
Κάποιοι άλλοι χειρουργικοί χειρισμοί οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο άριστο τρόπο σε παράλληλη τροχιά και σε συνδυασμό με την χειρουργική επέμβαση του βλεφάρου είναι οι εξής: ενίσχυση όγκου του άνω βλεφάρου με χειρουργική επέμβαση, σύσφιξη του κάτω βλεφάρου (canthopexy) και καταπολέμηση και θεραπεία της λιπο-ατροφίας στην περιοχή που βρίσκονται τα μάγουλα. Δεδομένου ότι το δέρμα των βλεφάρων ανταποκρίνεται καλά στην επιφάνεια του λέιζερ και στη χρήση των χημικών peelings καθίσταται ειδικό για τη συνεργασία και την πρόθεση βελτίωσής του.

Η μέθοδος της Transconjunctival βλεφαροπλαστικής γίνεται με τοπική αναισθησία ή τεχνική μέθης. Το χρονικό στάδιο της αποκατάστασης μετά από μια transconjunctival βλεφαροπλαστική είναι πολύ μικρότερο (συνήθως μόνο λίγες ημέρες) από όσο συνήθως διαρκεί η περίοδος αποκατάστασης της παραδοσιακής προσέγγισης της βλεφαροπλαστικής καθώς σε γενικότερο βαθμό οι ασθενείς βιώνουν περιορισμένο πρήξιμο και μώλωπες στο σημείο. Η μέθοδος αυτή της ανανέωσης του κάτω βλεφάρου δεν επιτρέπει επίσης την εμφάνιση και την ύπαρξη οποιασδήποτε ουλής , καθώς παρεχει υψηλό βαθμό ικανοποίησης των ασθενών, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο βαθμός κινδύνου και επιπλοκών που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Δρ. Νεόφυτος Χρ. Δημητριάδης DDS, MD, MSc
Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
Αισθητική Χειρουργική Προσώπου
Πανεπιστημίου Tufts, Βοστόνη, Η.Π.Α.

neofytos dimitriadis

Δρ. Νεόφυτος Χρ. Δημητριάδης DDS, MD, MSc
Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός
Αισθητική Χειρουργική Προσώπου
Πανεπιστημίου Tufts, Βοστόνη, Η.Π.Α.

Ο Δρ Νεόφυτος Δημητριάδης αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (DDS degree) και στη συνέχεια μετέβη στις Η.Π.Α όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Tufts στην Βοστόνη, όπου ολοκλήρωσε MD (Doctor of Medicine degree) και την ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.
Επιπλέον ολοκλήρωσε με επιτυχία το Master of Science degree στο Πανεπιστήμιο του Tufts (Βοστόνη Η.Π.Α) καθώς και την εξειδίκευση του στην αισθητική χειρουργική προσώπου.
Ο Δρ Δημητριάδης εργάστηκε ως επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής της κλινικής του Πανεπιστημίου του Tufts, τίτλο που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Έχει επίσης διεξάγει σημαντικό ερευνητικό έργο στον τομέα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, το οποίο έχει δημοσιευθεί σε αρκετά διεθνή ιατρικά περιοδικά. Υπήρξε κύριος ομιλητής σε πολλαπλά ιατρικά συνέδρια τόσο στην Αμερική όσο και παγκόσμια.
Ο Δρ Δημητριάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι διπλωματούχος του American Board of Oral and Maxillofacial Surgery, μέλος του American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons και του Massachusetts Sleep Society, μέλος του International Association of Oral and Maxillofacial Surgeons, του American Academy of Cosmetic Medicine and surgery και του European Academy of Facial Plastic Surgery.
Τα κλινικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν:
Χειρουργική στόματος, Ορθογναθική χειρουργική, Τραύματα προσώπου και οφθαλμού, Οστικά ελλείματα, Οδοντικά Εμφυτεύματα, Οδοντογενείς Λοιμώξεις, Όγκοι Στοματογναθοπροσωπικής χώρας, Διαταραχές της Κροταφογναθικής Άρθρωσης, Αποφρακτική Άπνοια του Ύπνου & Ροχαλητό, κρανιοπροσωπική χειρουργική, πλαστική χειρουργική προσώπου και κοσμητικές επεμβάσεις, (ρινοπλαστική,βλεφαροπλαστική, ωτοπλαστική, facelift, botox, restylane, σχιστίες κ.τ.λ.).
Ο Δρ Δημητριάδης εξετάζει και χειρουργεί στο American Medical Center στη Λευκωσία.