Αρθρογραφία Κώστα Χαρή: Χάσιμο βάρους ενόψει καλοκαιριού

Αρθρογραφία Κώστα Χαρή:  Χάσιμο βάρους ενόψει καλοκαιριού

Με μια ματιά στο ημερολόγιο είδη έφτασε ο Μάρτης. Πολλοί έχουν αγχωθεί εάν τους έχει απομείνει χρόνος για να χάσουν περιττά κιλά πριν βγουν στις παραλίες. Η αλήθεια είναι πως είδη θα έπρεπε να προσέχουν τη διατροφή τους αλλά και πάλι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το καλοκαίρι, 12 ολόκληρες βδομάδες!

Αποφύγετε εντελώς τη ζάχαρη. Η αυξημένη κατανάλωση απλής ζάχαρης μπορεί να σαμποτάρει τη προσπάθεια απώλειας βάρους γι’ αυτό διαβάστε σωστά τους διατροφικούς πίνακες στο πίσω μέρος των προϊόντων. Διαβάστε πάντα τους πίνακες για να μην πέσετε στην παγίδα των προϊόντων που είναι χαμηλά σε λιπαρά αλλά έχουν αυξημένη ζάχαρη και αντίθετα.

Περιορίστε το αλκοόλ. Οι αυξημένες θερμίδες από το αλκοόλ όχι μόνο αυξάνουν την παραγωγή λίπους αλλά ταυτόχρονα είναι «άδειες» θερμίδες που δεν προσφέρουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Όταν γνωρίζετε εκ των προτέρων πως το Σαββατοκύριακο για παράδειγμα έχετε μια κοινωνική υποχρέωση όπου θα καταναλώσετε μια μικρή ποσότητα αλκοόλ, θα ήταν καλά τις μέρες πριν να μην καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ. Αποφύγετε το αλκοόλ περίπου 5 μέρες τη βδομάδα, αλλά και αν καταναλώσετε αλκοόλ να είναι ποτά χαμηλά σε θερμίδες όπως κρασί ή μπύρα με μειωμένες θερμίδες. Επίσης αποφύγετε τα κοκτέιλ αφού είναι μείγματα διαφόρων ποτών μαζί.

Μικρά και συχνά γεύματα. Η σημασία των μικρών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι καταλυτικής σημασίας όταν κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος. Τα μικρά γεύματα ή σνακ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του μεταβολισμού αφού όταν τρώτε μικρότερες ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχετε μια μεταβολική ώθηση από την πέψη, την επεξεργασία και την αποθήκευση ενέργειας από το φαγητό. Τα σνακ μπορούν να ικανοποιήσουν την πείνα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής.

Σκληρά λαχανικά. Πριν το κυρίως γεύμα, το βράδυ στη τηλεόραση ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώστε ωμά, σκληρά λαχανικά όπως καρότο, πιπεριές, αγγουράκι και σέλινο. Προετοιμαστείτε από το προηγούμενο βράδυ αποθηκεύοντας τα λαχανικά σε δοχεία φύλαξης και πάρτε τα μαζί σας στο γραφείο. Τα λαχανικά πέραν των βιταμινών που περιέχουν αυξάνουν και το αίσθημα του κορεσμού. Μην ανησυχείτε για τη φυσική ζάχαρη που έχουν, ιδίως τα καρότα.
Αποφύγετε τα γλυκαντικά. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες γλυκαντικών τότε το σώμα μας θα ποθήσει τελικά απλή ζάχαρη. Σε κάποιους αυτό μπορεί να ακούγετε παράξενο αλλά είναι σημαντικό αφού όσο γευόμαστε κάτι γλυκό τόσο περισσότερη ζάχαρη θέλουμε. Αποφύγετε επίσης τα αναψυκτικά διαίτης με γλυκαντικές ουσίες.

Το πιο σημαντικό είναι ο σωστός προγραμματισμός. Κάντε ένα εβδομαδιαίο πλάνο σίτισης έτσι ώστε να ξέρετε τι να ψωνίσετε από την υπεραγορά και τη φαγητό να προετοιμάσετε κάθε βράδυ για την επόμενη μέρα. Προσοχή στην υπεραγορά όμως αφού ότι μπει στο καρότσι και ακολούθως στο σπίτι τρώγετε. Κάντε υγιεινές επιλογές στη υπεραγορά και μην πηγαίνετε πεινασμένοι!

Συνοχή. Τέλος θα πρέπει το διατροφικό πλάνο να έχει συνοχή. Δεν είναι σωστό να είμαστε υπερβολικά αυστηροί κατά τη διάρκεια της βδομάδας αφού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα πέσουν οι άμυνες.

 

costaS chari

 

Ο Κώστας Χαρή είναι Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος και γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 21 Δεκεμβρίου 1987. Aποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Α με άριστο βαθμό και μετά την διεκπεραίωση της στρατιωτικής του θητείας ακολούθησαν σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Surrey τον Ιούνιο του 2011 παίρνοντας το πτυχίο του Διατροφολόγου (BSc). Ακολούθησαν σπουδές στον τομέα της Διαιτολογιας (BSc) στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire με άριστο βαθμό και κλινική εξάσκηση σε κρατικά και ιδιωτικά κέντρα υγείας στην Κύπρο.
Διατηρεί ιδιωτικό κέντρο Διαιτολόγιας- Διατροφολογίας στη Λεμεσό ενώ παράλληλα παρακολουθούνται υπό τις οδηγίες του σε θέματα διατροφής τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ποδοσφαιριστές της ομάδας Απόλλωνα Λεμεσού.