Αρθρογραφία Κώστα Χαρή: Είναι ή όχι καλή για την υγεία η νηστεία

Αρθρογραφία Κώστα Χαρή: Είναι ή όχι καλή για την υγεία η νηστεία

Καταρχήν θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως το θερμιδικό περιεχόμενο του διαιτολογίου είτε βρισκόμαστε σ νηστεία είτε όχι δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι οι πλείστοι αντικαταστούν πλήρως τη πρόσληψη πρωτεΐνης με υδατάνθρακα.

Στα πλεονεκτήματα της νηστείας είναι βέβαια η μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και έτσι τη μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα και κατ’επέκταση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ακόμα ένα θετικό της νηστείας είναι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών από τα διάφορα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και υδατάνθρακες ολικής αλέσεως. Οι φυτικές ίνες επίσης μειώνουν τη χοληστερόλη αλλά και τα τριγλυκερίδια στο αίμα και προστατεύουν ενάντια σε ορισμένα είδη καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη.

Στα αρνητικά της νηστείας εντάσσετε η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου αφού ως επί το πλείστων οι φυτικές πηγές σιδήρου δεν απορροφούνται τόσο εύκολα από τον μεταβολισμό σε σύγκριση με τις ζωικής προέλευσης πηγές σιδήρου. Επίσης βιταμίνες όπως Β12 και φυλλικό οξύ που βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Όπως με τον σίδηρο έτσι και η πρωτεΐνη αφού οι φυτική προέλευσης πρωτεΐνη δεν είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Καλό θα ήταν λοιπών να προσθέσουμε τα όσπρια τρις φορές τη βδομάδα στο διαιτολόγιο μας. Ο συνδυασμός φακές με ρύζι ιδίως μπορεί να μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.

Τέλος αντίθετα με το τι πιστεύουν πολλοί η νηστεία δεν μπορεί να μας βοηθήσει ιδιαίτερα στην αποτοξίνωση. Επίσης θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγο της στέρησης από τον οργανισμό σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά ιδίως σε ηλικιωμένους και εγκυμονούσες

costaS chari

 

Ο Κώστας Χαρή είναι Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος και γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 21 Δεκεμβρίου 1987. Aποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Α με άριστο βαθμό και μετά την διεκπεραίωση της στρατιωτικής του θητείας ακολούθησαν σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Surrey τον Ιούνιο του 2011 παίρνοντας το πτυχίο του Διατροφολόγου (BSc). Ακολούθησαν σπουδές στον τομέα της Διαιτολογιας (BSc) στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire με άριστο βαθμό και κλινική εξάσκηση σε κρατικά και ιδιωτικά κέντρα υγείας στην Κύπρο.
Διατηρεί ιδιωτικό κέντρο Διαιτολόγιας- Διατροφολογίας στη Λεμεσό ενώ παράλληλα παρακολουθούνται υπό τις οδηγίες του σε θέματα διατροφής τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ποδοσφαιριστές της ομάδας Απόλλωνα Λεμεσού.