Aρθρογραφία Δρ. Γιώργου Άστρα: Η θεραπεία για τον καρκίνο ονομάζεται πρόληψη

Aρθρογραφία Δρ. Γιώργου Άστρα: Η θεραπεία για τον καρκίνο ονομάζεται πρόληψη

Συχνά ασθενείς με καρκίνο κατά την διάρκεια των συναντήσεων μας με ρωτούν:

- Έχω κάνει κάτι λάθος; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να είχα κάνει για να αποφευχθεί αυτό;

 

Του Δρ. Γιώργου Άστρα
Ογκολόγου

Δεν υπάρχει ευθείς απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά περιγράφουμε πιο κάτω μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε με βάση τον τρόπο ζωής σας.
Υπάρχουν πολλές νέες και υποσχόμενες Θεραπείες στον τομέα της Ογκολογίας τα τελευταία χρόνια οι οποίες αυξάνουν ανταπόκριση στη θεραπεία, παρατείνουν την επιβίωση και την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών. Όμως η πρόληψη εξακολουθεί να είναι η καλύτερη θεραπεία.

Η μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου μπορεί να είναι δυνατή μέσω των διαιτητικών και άλλων αλλαγών στον τρόπο ζωής σας.
Πώς αυτός ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί εξαρτάται από το είδος του καρκίνου .
Η χρήση καπνού συνδέεται άμεσα με το ένα τρίτο όλων των καρκίνων. Αποφυγή του καπνίσματος και της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
Άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μειώνουν τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου. Μείωση της πρόσληψης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, του ήπατος και καρκίνο του οισοφάγου. Μια μειωμένη πρόσληψη λίπους στη διατροφή φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο (ειδικά κατά τη μέση της ημέρας) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Καλύπτοντας το εκτεθειμένο δέρμα και χρησιμοποιώντας αντηλιακό με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 15 που προστατεύει και βοηθάει να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Το Παπανικολάου (Pap) τεστ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας με την ανίχνευση προ καρκινικών αλλαγών στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει ορισμένες μορφές καρκίνου που προκαλούνται από ιούς. Ο καρκίνος του τραχήλου προκαλείται από λοιμώξεις με ορισμένα στελέχη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Η HPV λοίμωξη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο του καρκίνου του πρωκτού και κάποιες μορφές καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
Ως ένα άλλο παράδειγμα, η μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας Β αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος. Ο εμβολιασμός κατά του ιού της ηπατίτιδας Β μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του τύπου καρκίνου.

Επτά συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο

1. Μην Καπνίζετε

Χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε τύπο καπνού σας βάζει σε μια πορεία σύγκρουσης με τον καρκίνο. Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου - συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου και του νεφρού. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε τον καπνό, η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων.

2. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Παρά το γεγονός ότι κάνετε υγιείς επιλογές δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση στην πρόληψη του καρκίνου, μπορεί όμως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σας.
Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

• Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Βασίστε τη διατροφή σας σε φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα από φυτικές πηγές - όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια.
• Την αποφυγή της παχυσαρκίας. Φάτε ελαφρύτερο και πιο λιτά επιλέγοντας λιγότερα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας
• Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Ο κίνδυνος των διαφόρων τύπων καρκίνου - συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των νεφρών και του ήπατος - αυξάνει με την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε και το χρονικό διάστημα που έχετε πιει τακτικά.
• Βάλτε όριο στα επεξεργασμένα κρέατα. Μια έκθεση από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο, ο οργανισμός του καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κατεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

3. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και να είστε σωματικά δραστήριοι

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των νεφρών.
Η σωματική δραστηριότητα μετράει, πάρα πολύ. Εκτός από τη βοήθεια σας να ελέγξετε το βάρος σας, τη σωματική δραστηριότητα από μόνη της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

4. Προστατεύστε τον εαυτό σας από τον ήλιο

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα από τα πιο κοινά είδη καρκίνου - και ένα από τα πιο προληφθούν. Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

Αποφύγετε τον ήλιο το μεσημέρι. Μείνετε μακριά από τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 16:00, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες.
Μείνετε στη σκιά. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, μείνετε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο.
Καλύψτε εκτεθειμένες περιοχές με ρούχα που καλύπτουν όσο το δέρμα σας όσο το δυνατόν.
Χρησιμοποιήστε γενναιόδωρες ποσότητες αντηλιακού όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
Αποφύγετε τα κρεβάτια μαυρίσματος και λάμπες μαυρίσματος. Αυτά είναι εξίσου ζημιογόνα όσο και το φυσικό φως του ήλιου.

5. Εμβολιαστείτε

Η Πρόληψη του καρκίνου περιλαμβάνει την προστασία από ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις.
Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά:

Η ηπατίτιδα Β μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, συνιστάται για ορισμένες ενήλικες υψηλού κινδύνου - όπως οι ενήλικες που είναι σεξουαλικά ενεργοί, αλλά όχι σε μια αμοιβαία μονογαμική σχέση, οι άνθρωποι με σεξουαλικά μεταδιδόμενες μολύνσεις, οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, και άτομα που εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη.(Νοσοκομεία και κλινικές)
Ο ιός Ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). HPV είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια από ιο που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων των γεννητικών οργάνων, καθώς και καρκίνου της κεφαλής και του λαιμού. Το εμβόλιο κατά του HPV συνιστάται για τα κορίτσια και τα αγόρια ηλικίας 11 και 12. Είναι επίσης διαθέσιμο σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 26 ετών ή νεότεροι που δεν εμβολιάστηκαν όταν ήταν έφηβοι.

6. Αποφύγετε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές

Μια άλλη αποτελεσματική τακτική πρόληψης του καρκίνου είναι να αποφεύγονται επικίνδυνες συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις που, με τη σειρά τους, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Για παράδειγμα:

Κάνοντας ασφαλές σεξ και περιορίζοντας τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων. Όσο πιο πολλούς ερωτικούς συντρόφους έχετε στη ζωή σας, είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα - όπως το HIV(AIDS) ή HPV. Οι άνθρωποι που έχουν HIV ή AIDS έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πρωκτού, του ήπατος και των πνευμόνων.To HPV πιο συχνά συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πρωκτού, του πέους, του φάρυγγα, του αιδοίου και του κόλπου.

7. Συχνή ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση

Η τακτική της ιατρικής εξέτασης και αυτοεξέτασης και πρόληψης για διάφορους τύπους καρκίνων είναι πολύ αποτελεσματική μέσα από προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για καρκίνους όπως ο καρκίνος του δέρματος, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του μαστού .
Ακολουθώντας το πρόγραμμα μπορεί να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να ανακαλύψετε τον καρκίνο νωρίς και να θεραπευτείτε ριζικά με μειωμένο ρίσκο να επιστρέψει η νόσος.
Ρωτήστε το γιατρό σας για τον καλύτερο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου για εσάς ανάλογα με την ηλικία σας και το ιστορικό σας.

Πάρτε την πρόληψη του καρκίνου στα χέρια σας, ξεκινώντας από σήμερα.
Η ανταμοιβή θα διαρκέσει μια ζωή.

Dr George Astras

 

Του Δρ. Γιώργου Άστρα Ογκολόγου στο American Medical Centre & στην Ygeia Polyclinic