TEDxUnic Umbelievable: Γνωρίστε τον οικοδεσπότη Δημήτρη Κόκκορη

TEDxUnic Umbelievable: Γνωρίστε τον οικοδεσπότη Δημήτρη Κόκκορη

Συνέντευξη με τον Δ. Κόκκορη

Ο Δημήτρης Κόκκορης είναι φέτος ο οικοδεσπότης και συντονιστής του TEDx Unic που θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια στις 30 Νοεμβρίου. 

Στο επίκεντρο του TEDx Unic θα βρίσκονται οι επιστημονικές και τεχνολογικές αναζητήσεις, στην καινοτομία και την δημιουργικότητα.

Δείτε ΕΔΩ τους ομιλητές.

Ο ίδιος μιλά για το φετινό TEDx Unic.

Καταρχάς, πώς αισθάνεσαι που είσαι ο φετινός οικοδεσπότης του TEDx UNIC;

Είναι τιμή μου που η ομάδα του TEDxUNIC μου εμπιστεύεται για δεύτερη φορά τη σκηνή τους. Αφού όμως με ρωτάς για συναίσθημα, θα σου πω. Όταν μου έγινε η πρόσκληση, αισθάνθηκα μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη. Όσο όμως πλησιάζουν οι μέρες και στη σκέψη ότι θα χρειαστεί να φέρω εις πέρας αυτό τον ρόλο με επιτυχία, το στομάχι μου σφίγγει, ο φόβος ότι δεν θα τα καταφέρω έτσι όπως θα ήθελα γίνεται έντονος και ως αποτέλεσμα με πιάνει η αναβλητικότητα της προετοιμασίας μου. Και εύλογα τώρα εσύ θα αναρωτιέσαι, μα καλά, αφού το έχω κάνει ξανά, πως γίνεται να με φοβίζει; Έλα ντε, πες τα σε αυτόν τον τύπο που ζει μέσα στο κεφάλι μου και το μόνο που μου λέει είναι τα πράγματα που δεν μπορώ να κάνω. Όσο λοιπόν και αν ακούγεται ίσως περίεργο, το να είμαι ο οικοδεσπότης είναι μεγάλη πρόκληση,  καθώς η δουλειά που έχω να κάνω με τον εαυτό μου είναι τελικά περισσότερη σε σχέση με αυτή που αφορά το περιεχόμενο του συνεδρίου. Σε κάθε περίπτωση, είμαι τυχερός που μου δίνεται ξανά αυτή η ευκαιρία και εύχομαι μέσα από την αλληλεπίδραση που θα έχουμε με τους φετινούς ομιλητές και με το καταπληκτικό κοινό του TEDxUNIC, το συνέδριο να πετύχει τους στόχους του. 

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Είσαι ενεργό μέλος του TEDxAthens. Αντιλαμβάνομαι ως η πολύχρονη αυτή πείρα δύσκολα χωράει σε μερικές γραμμές, αλλά θεωρείς ότι έβαλες το λιθαράκι σου να αλλάξουν οι ζωές ανθρώπων που βρίσκονται στη θέση του ακροατή; 

Πιστεύω πως ναι. Αν δεν το πίστευα δεν θα μπορούσα να συνεχίζω να δίνω τόση ενέργεια σε αυτή την προσπάθεια. Θέλεις λίγο η έμπνευση, θέλεις λίγο η διαφορετικότητα σκέψης, λίγο το βίωμα ενός καινοτόμου και δημιουργικού περιβάλλοντος, λίγο οι χαρισματικοί άνθρωποι, οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις και οι νέες γνωριμίες, κάτι υπάρχει για όλους στο TEDxAthens που μπορεί να τους ενεργοποιήσει, να ξεκλειδώσει το μυαλό τους, να τους γεμίσει χαρά, αισιοδοξία και πίστη ότι έχουν όσα χρειάζονται για να τα πάνε καλύτερα στη ζωή τους. Τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά την ιστορία δυο ανθρώπων που ακούγοντας κάποιες ομιλίες στο συνέδριο μας, λίγες ημέρες μετά αποφάσισαν να αλλάξουν εντελώς την επαγγελματική τους πορεία και σήμερα να είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από ποτέ. Μακάρι να είχα περισσότερα μετρήσιμα αποτελέσματα να μοιραστώ. Ίσως στο μέλλον βρούμε τον τρόπο να τα συγκεντρώνουμε. 

Ψ

Στα τόσα χρόνια, έχει κρατήσει κάτι που σου έχει πει κάποιος που σε έχει ακούσει και το κρατάς ως πολύτιμο φυλαχτό; 

Ναι, η φίλη μου η Στέλλα που υποστηρίζει ότι η συνεργασία μας είναι για εκείνη μεγάλο σχολείο κυρίως για τον τρόπο που λειτουργεί ως άνθρωπος, σε σχέση με τους προσωπικούς της περιορισμούς και το πώς έχει καταφέρει βήμα βήμα να τους δουλεύει και να τους ξεπερνά. Μη με παρεξηγήσεις, δεν είμαι ούτε ψυχαναλυτής, ούτε σύμβουλος και ούτε θέλω να γίνω. Κρατώ όμως αυτό το γεγονός γιατί με κάνει να βιώνω, ότι αυτό που εγώ βλέπω σε εμένα ως διαφορετικότητα και όχι και τόσο σημαντικό, σε έναν άλλο άνθρωπο δίνει τελικά έμπνευση και δημιουργεί ένα θετικό για αυτόν αποτέλεσμα. 

Ποια είναι η πιο unbelievable ιστορία που έχεις ακούσει, σε έχει αγγίξει βαθιά και αποτελεί για σένα κίνητρο όποτε αντιμετωπίζεις δυσκολίες; 

Υπάρχουν πολλές απίστευτες ιστορίες ανθρώπων που καθημερινά ξεπερνούν όχι μόνο εμπόδια και δύσκολες περιστάσεις, αλλά και το τι θεωρείται ανθρωπίνως δυνατό. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια σε σχέση με όλες τις άλλες, αφού σε όλες υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Άνθρωποι που προκαλούν και ορίζουν την ύπαρξη τους ασχέτως των περιστάσεων της ζωής τους. Άνθρωποι που δεν βρίσκουν δικαιολογίες και που αναλαμβάνουν δράση όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Αυτούς όλους τους σέβομαι απεριόριστα και θα ήθελα να έχω λίγη από τη δύναμη τους. 

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σου, αποκομίζει την αίσθηση πως είσαι ένας ακούραστος άνθρωπος. Ισχύει ότι πάντα ψάχνει το επόμενο πράγμα που θα σε συναρπάσει; 

Έλα πες, κάποιος σου αποκάλυψε το μεγάλο μου μυστικό; Είμαι ο Σούπερμαν! Χαχαχα. Προφανώς και όχι, αν και θα μου άρεσε να είμαι ένας από τους ήρωες της Μάρβελ με φανταστικές υπερδυνάμεις! Είναι πάντως γεγονός, ότι μου αρέσουν οι προκλήσεις (γιατί με φέρνουν αντιμέτωπο με τον εαυτό μου), ειδικά αυτές που μου προκαλούν το μυαλό, τη φαντασία και μου προσφέρουν και μια καλή δόση περιπέτειας. Βάλε και ότι γρήγορα χάνω συνήθως το ενδιαφέρον μου αν κάτι δεν με συναρπάζει, οπότε καταλαβαίνεις πως η απάντηση εδώ είναι σαφέστατα ναι. Βέβαια, για να δεις τι άτιμος που είμαι, όταν συναντώ ανθρώπους σαν εμένα και πιάνουμε τη κουβέντα, στο τέλος καταλήγω να τους κάνω πάντα την εξής ερώτηση «τι αποφεύγεις;». 

Έχεις φέρει εις πέρα αρκετά φιλανθρωπικά project, μεταξύ άλλων και το κωπηλατικό πρότζεκτ του Huw Kingston για το Save the Children και τα παιδιά στη Συρία. Μερικοί ενδεχομένως να αισθάνονται ότι είναι μάταιο γιατί ό,τι και αν κάνουμε, δεν παύει να είναι  φαύλος κύκλος. Τι θα απαντούσες σε αυτή την άποψη; το Save the Children βοήθησε ουσιαστικά τις ζωές αυτών των παιδιών; 

Οι μόνοι φαύλοι κύκλοι που γνωρίζω περιορίζονται στον σκύλο που κυνηγά την ουρά του, στο ποντίκι που τρέχει μέσα στη ρόδα που γυρίζει και στους ανθρώπους που θέλουν να μοιάσουν στους δυο πρώτους (α και η ξεχνάμε και τις αυτοπεριοριστικές σκέψεις του μυαλού μου, εκεί να δεις φαύλους κύκλους!!). Θα απαντήσω όμως στην ερώτηση σου με το παράδειγμα του βότσαλου που πέφτει στη θάλασσα και δημιουργεί το γνωστό ripple effect στην επιφάνεια της. Το βότσαλο που πέφτει είναι ένα γεγονός. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα αντίκτυπο που έχει συνεχιζόμενα αποτελέσματα (κύματα) που εξαπλώνονται. Όσο μεγαλύτερο το βότσαλο, δηλαδή το γεγονός, τόσο μεγαλύτερα τα κύματα, δηλαδή το αντίκτυπο, και η απόσταση που θα διανύσουν. Έτσι και οι άνθρωποι. Όσο κι αν μας δυσκολεύει να το κατανοήσουμε και να το πιστέψουμε, ως ανθρώπινα όντα είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ μας (και με τη Φύση, ας μη το ξεχνάμε και αυτό). Κάθε μας επιλογή στη ζωή, μικρή ή μεγάλη, δημιουργεί αυτομάτως ένα ripple effect, ένα θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο, που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα ανθρώπους που γνωρίζουμε και που δεν γνωρίζουμε, σε μέρη που ζούμε και σε μέρη που δεν έχουμε επισκεφτεί ποτέ. Αν αυτό το καταλάβουμε, τότε θα κάνουμε τις επιλογές μας μάλλον πιο συνειδητά και με μεγαλύτερη επίγνωση. Γνωρίζοντας λοιπόν το έργο και τις δομές αυτής της Οργάνωσης, πιστεύω ότι η βοήθεια ήταν ουσιαστική αν και όχι απαραίτητα άμεσα μετρήσιμη. Στο τέλος της ημέρας, αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να αφήσω ένα θετικό αποτύπωμα σε αυτόν τον κόσμο. Ο καθένας μας επιλέγει τον δικό του. Αν θέλει. 

34340925 10156562893252764 8206652303210446848 n

Tι να περιμένουμε από εσένα ως host στο φετινό TEDxUniversityofNicosia;     

Έλα ντε, εδώ ούτε και εγώ ξέρω ακόμα! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσω να είμαι ακόμα περισσότερο ο εαυτός μου. Άλλωστε αν το καλοσκεφτείς, ο ρόλος μου είναι υποστηρικτικός. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές εκείνη την ημέρα είναι οι ομιλητές, οι performers και φυσικά το καταπληκτικό κοινό μας. 

Θα γινόσουν ομιλητής σε ένα TEDx;

Αυτό μπορούν να το απαντήσουν μόνο οι άνθρωποι που επιμελούνται το περιεχόμενο του συνεδρίου τους και ψάχνουν αντίστοιχα τους ανθρώπους για να το υποστηρίξουν.