Η «σκονισμένη» Κύπρος από δορυφόρο της ΝASA - Πότε μας αποχαιρετά η σκόνη (Φώτο)

Η «σκονισμένη» Κύπρος από δορυφόρο της ΝASA - Πότε μας αποχαιρετά η σκόνη (Φώτο)

Οι καιρικές προβλέψεις μέχρι την Τρίτη

Η σκόνη μας έχει «πνίξει» αυτές τις ημέρες, ωστόσο οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο δεν θα κρατήσει για πολύ.

Όπως ανέφερε στο Newsbomb o Μετεωρολογικός Λειτουργός, Ματθαίος Παπαδάκης, η σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί από αύριο το απόγευμα. 

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Την ίδια ώρα, το Weather Forecast Cyprus - Tasos Ierodiakonou, δημοσιεύει μια φωτογραφία που απεικονίζει τη «σκονισμένη» Κύπρο από δορυφόρο της NASA:

σκονη

Μέτρα πρόληψης συστήνει το Υπ. Υγείας

Τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς, άτομα με ανοσοανεπάρκειες, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Επίσης να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρου και να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δύσπνοιας, να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους ή στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών.
Άτομα με Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα, βρογχεκτασίες, εμφύσημα, διάμεσα πνευμονικά νοσήματα και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να χρειαστούν αύξηση της δόσης των φαρμάκων τους, για αυτό θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους.

Άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, προτρέπονται να χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους ειδική προστατευτική μάσκα.

Για τον γενικό πληθυσμό συστήνεται αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης και περιορισμός του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

Διαβάστε επίσης: «Πνιγμένη» στη σκόνη και σήμερα η Κύπρος

Οι καιρικές προβλέψεις μέχρι την Τρίτη:

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, µε τοπικά αυξηµένες νεφώσεις. Σταδιακά θα καταστεί µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα κυρίως συννεφιασµένος, ενώ αναµένονται µεµονωµένες βροχές, κυρίως από το µεσηµέρι και µετά. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους δυνατό να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεµοι θα πνέουν το πρωί κυρίως νοτιοδυτικοί, ασθενείς ως µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ αλλά σταδιακά µέτριοι και τοπικά ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Αργά το απόγευµα θα καταστούν νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς ως µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη, αλλά στα δυτικά και τοπικά στα βόρεια, ταραγµένη µέχρι κυµατώδης. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και γύρω στους 6 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Τη ∆ευτέρα, το πρωί, αναµένονται µεµονωµένες βροχές ή καταιγίδα, και πιθανό χιονόπτωση στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Από το µεσηµέρι ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος, µε τοπικά αυξηµένες νεφώσεις. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή για να κυµανθεί κοντά στις µέσες κλιµατολογικές τιµές.

Την Τρίτη ο καιρός θα καταστεί µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα συννεφιασµένος. Τοπικά δυνατό να πέσουν ελαφρές βροχές. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο, για να κυµανθεί λίγο πάνω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές. Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα συννεφιασµένος. Στην ατµόσφαιρα δυνατό να εµφανιστεί σκόνη. Από το µεσηµέρι και µετά αναµένονται τοπικά, κυρίως ελαφρές, βροχές αλλά τη νύκτα πιθανό να σηµειωθούν και µεµονωµένες καταιγίδες. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή, σε σχέση µε την Τρίτη.