Μάλιστα υπολογίζεται ότι ο χαμένος χρυσός του Αδόλφου Χίτλερ άξιζε πάνω από 100 εκατ. λίρες και πολλοί θα ήθελαν να τον βρουν.
Να σημειωθεί ότι κάποιοι κυνηγοί θησαυρών αναφέρουν ότι ο αμύθητος θησαυρός βρίσκεται στον βυθό της Βαλτικής.
Υπάρχει η μαρτυρία ενός Βρετανού δύτη που υποστηρίζει ότι τα χαμένα εκατομμύρια των Ναζί βρίσκονται στο ναυάγιο γερμανικού κρουαζιερόπλοιου.
Ο συγκεκριμένος δύτης υποστηρίζει ότι σε βάθος 450 μέτρων στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας βρίσκεται ο αμύθητης αξίας θησαυρός του Χίτλερ.
Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο βυθίστηκε από τους Ρώσους το 1945 οδηγώντας στον υγρό θάνατο 9.500 ανθρώπους που βρίσκονταν επάνω στο τεράστιο πλοίο.
Ο θησαυρός όμως έχει να κάνει με την Ελλάδα. Πέραν από το φλέγον ζήτημα του κατοχικού δανείου, υπάρχει και η υπόθεση της αρπαγής από τους ναζί τεράστιων περιουσιών.
Αυτή η αρπαγή συνδέεται με τη δράση του Μαξ Μέρτεν στη Θεσσαλονίκη την περίοδο της κατοχής.
Ο Μέρτεν ανέλαβε τη γενική εποπτεία της δίωξης των Εβραίων της Μακεδονίας, διατάσσοντας τη μεταφορά 45.000 ατόμων στο Αουσβιτς, τη λεηλασία των περιουσιών τους αλλά και την τυμβωρυχία εβραϊκού νεκροταφείου.