ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Βρέθηκαν τα δόντια λευκού καρχαρία στο Τσέρι (PHOTOS)

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Βρέθηκαν τα δόντια λευκού καρχαρία στο Τσέρι (PHOTOS)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Πρόκειται για σπάνια παλαιολιθικά και παλαιοζωϊκά ευρήματα τα οποία αποκαλύπτουν τη φυσική ιστορία του τόπου, που πριν δύο εκατομμύρια χρόνια ήταν μερικά χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα.

Τα σπάνια ευρήματα έρχονται στο φως από τον Γιώργο Κωνσταντίνου, Πρόεδρο του Συνδέσμου Φυσικής Ιστορίας της Βιοποικιλότητας, μετά από μελέτη τους από ειδικά εργαστήρια του εξωτερικού, που επιβεβαίωσαν ότι προέρχονται από λευκό καρχαρία και καρχαρία-τίγρη αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», τα δόντια ανακαλύφθηκαν το 2008 στην ίδια περιοχή του Τσερίου. Μάλιστα, τα δόντια του λευκού καρχαρία, βρέθηκαν σε απόσταση μερικών μέτρων μεταξύ τους και προέρχονται από τη σιαγόνα του ίδιου καρχαρία.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι ιστορία του δοντιού του καρχαρία-τίγρη. Βρέθηκε καρφωμένο σε κόκκαλο φάλαινας, οπότε εύκολα εικάζεται ότι επιτέθηκε σε αυτή κι έχασε το δόντι του, που σφηνώθηκε στο κόκκαλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καρχαρίες, που έχουν μια προϊστορία 200 εκατ. ετών, όταν χάσουν ένα δόντι το αντικαθιστούν με νέο.

Την ίδια περίοδο, ο Γιώργος Κωνσταντίνου έχει βρει στην περιοχή κι άλλο δόντι, από τρίτο είδος καρχαρία. Ο ίδιος διαθέτει τεράστια συλλογή με δικά του, κυρίως, ευρήματα από τις έρευνές του, που συνεχίζονται εδώ και 35 τουλάχιστον χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο «Φιλελεύθερος», σύμφωνα με τελευταία νομοθεσία, η απόσπαση παλαιολιθικών και παλαιοζωικών ευρημάτων απαγορεύεται, κάτι, όμως, που δεν φαίνεται να προστατεύει τη φυσική ιστορία της Κύπρου, αφού πολλές περιοχές, γνωστές στους ειδικούς για τα σπάνια ευρήματα τα οποία κρύβουν, καλύπτονται από δρόμους, οικίες κλπ, χωρίς να προηγηθεί η προβλεπόμενη έρευνα.

Φωτογραφίες: εφ. «Φιλελεύθερος»