Ξέχνα αυτά που ήξερες: Οι ήπειροι της γης δεν είναι 7!

Ξέχνα αυτά που ήξερες: Οι ήπειροι της γης δεν είναι 7!

Δείτε ποια είναι η νέα ήπειρος που ανακάλυψαν οι επιστήμονες!

Εμείς εφτά ηπείρους διδαχτήκαμε στο σχολείο και αυτές έχουμε μάθει να λέμε. Να όμως που η τεχνολογία και οι έρευνες των ημέρων, έρχονται να καταρρίψουν τα υπάρχοντα δεδομένα και να δώσουν το βήμα σε νέα.

Διαβάστε επίσης: Δεν πίστευαν τις φωτογραφίες που τράβηξαν: Εννέα φωτογραφικά κλικ που «κόβουν» την ανάσα

Σύμφωνα με μία έρευνα του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Αμερικής –και μετά από 10 χρόνια διαφωνιών και προβληματισμού- οι επιστήμονες κατέληξαν πως μπορεί η Νέα Ζηλανδία να αποτελείται από δύο νησιά, όμως ο υποθαλάσσιος σχηματισμός της δίνει μέχρι και δική της ήπειρο: την ήπειρο της Ζηλανδίας.

DF

Το κομμάτι αυτό διασπάστηκε από την ήπειρο της Αυστραλίας 60 με 80 εκατομμύρια χρόνια πριν, αλλά μόνο ένα κομμάτι -το μικρότερο- κατάφερε να περάσει την επιφάνεια της θάλασσας. To ίδιο ισχύει και για την Νέα Καληδονία, καθότι τόσο αυτή όσο και η Νέα Ζηλανδία, δεχτήκαν βίαιες αλλαγές στην μορφολογία του υπεδάφους το οποίο κρύφτηκε καλά κάτω από τον ωκεανό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Χάρη στις σημερινές μετρήσεις και τη βοήθεια δορυφόρων (ναι, δορυφόρων) μπόρεσαν να αναγνωρίσουν πως η Νέα Ζηλανδία μπορεί να πάρει προαγωγή και να αποκτήσει τη δική της ήπειρο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το ήμισυ, έχει δική της ξεχωριστή τεκτονική πλάκα, γεγονός που ισχυροποιεί την επιστημονική απόφαση.

Άντε και εις ανώτερα, Νέα Ζηλανδία. Σε πλανήτη ξερωγώ.

zealandia hidden continent 1