Ο Τυραννόσαυρος Rex είχε στο κεφάλι του... Air Condition (Βίντεο)

Ο Τυραννόσαυρος Rex είχε στο κεφάλι του... Air Condition (Βίντεο)

Αυτός ο μεγαλειώδης θηρευτής είχε δύο μεγάλες τρύπες στο κεφάλι του, με τις οποίες φαίνεται πως ρύθμιζε τη θερμοκρασία του σώματός του

Τη λύση σε ένα -ακόμη- μυστήριο σχετικά με τον πιο επικίνδυνο θηρευτή που έχει δει ποτέ η Γη φαίνεται πως βρήκαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις VIRAL ΕΔΩ

Ο λόγος, φυσικά, για τον μεγαλειώδη Τυραννόσαυρο Rex.

Αυτός ο τεράστιος, σαρκοφάγος δεινόσαυρος, λοιπόν, είχε ανάγκη από κάτι, να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Αυτό το «κάτι» δεν ήταν γνωστό, μέχρι σήμερα...

Η επιστημονική ομάδα στο Μιζούρι ερεύνησε δύο μεγάλες τρύπες στο κεφάλι του Τυραννόσαυρου και ανακάλυψε πως λειτουργούσαν σαν ένα είδος... μονάδας κλιματισμού. Air Condition δηλαδή! 

Αυτά τα δυο ανατομικά χαρακτηριστικά στο κρανίο του Rex, μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι είχαν στο εσωτερικό τους μύες. Όμως, η ερευνητική ομάδα του Μιζούρι λέει τώρα πως είναι πιο πιθανό οι τρύπες αυτές να ήταν γεμάτες αιμοφόρα αγγεία, που βοηθούσαν τον T Rex να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Τα μεγαλόσωμα ζώα, άλλωστε, χρειάζεται να ρίχνουν την θερμοκρασία τους. 

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Η Κέισι Χολιντέι και οι συνεργάτες της από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι χρησιμοποίησαν συσκευές θερμικής απεικόνισης, για να εξετάσουν αλιγάτορες στο St Augustine Alligator Farm Zoological Park στη Φλόριντα. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι οι αλιγάτορες έχουν αιμοφόρα αγγεία στις δυο τρύπες που έχουν και αυτοί στο κρανίο τους. «Παρατηρήσαμε ότι όταν η εξωτερική θερμοκρασία ήταν πιο χαμηλή και οι αλιγάτορες προσπαθούσαν να ζεσταθούν, εμφανίζονταν μεγάλα θερμά σημεία σε αυτές τις τρύπες στην κορυφή του κρανίου τους, που έδειχναν άνοδο της θερμοκρασίας. Όταν ζέσταινε η μέρα, οι τρύπες φαίνονταν μαύρες, σαν να είχαν κλείσει για να διατηρούν τη δροσιά», σημείωσε η Χολιντέι. 

Εξετάζοντας λείψανα και τρισδιάστατες απεικονίσεις του κρανίου του Τυραννόσαυρου Rex, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο δεινόσαυρος είχε παρόμοιες τρύπες, που λειτουργούσαν, όπως προείπαμε, σαν κλιματιστικό.

Πηγή: Gazzetta.gr