Γνωρίστε τον Γιώργο από τη Λεμεσό που ταξίδεψε σε 102 χώρες! (Φωτος&Βίντεο)

Γνωρίστε τον Γιώργο από τη Λεμεσό που ταξίδεψε σε 102 χώρες! (Φωτος&Βίντεο)

Ο Γιώργος έχει ταξιδέψει σε 102 χώρες ανά τον πλανήτη, μιλά στο newsbomb για τις εμπειρίες ζωής που βίωσε

Της Μύριας Γεωργίου

Ο Γιώργος Οικονομίδης είναι ξεναγός στην Κύπρο και έχει ταξιδέψει σε 102 χώρες παγκοσμίως, κάνει περίπου τέσσερα ταξίδια το χρόνο. Στα ταξίδια του μιλά για την πατρίδα του, την Κύπρο, με τα καλυτέρα λόγια και παροτρύνει τους ανθρώπους που γνωρίζει να την επισκεφθούν.

Για εκείνον το να ταξιδεύεις είναι το «οξυγόνο» του, όπως μας είπε ο ίδιος τα ταξίδια συμβάλλουν στο να βιώνεις ευχάριστες στιγμές, μειώνουν την μελαγχολία, μας κάνουν πιο ευτυχισμένους.

Μας μίλησε για τους αγαπημένους του προορισμούς, σε ποιες χώρες γνώρισε πολλούς φιλόξενους και ζεστούς ανθρώπους ακόμη και για τις πιο παράξενες εμπειρίες που βίωσε. Σε μια χώρα μάλιστα δοκιμασε κάστορα στιφάδο με μανιτάρια, σε μια άλλη έβαλε ένα πωλητή του δρόμου που πωλούσε για φαγητό φίδια, ταραντούλες, ακρίδες, γρύλους, σκορπιούς και αρουραίους, να φάει.. κάτι από αυτά μπροστά από τα μάτια του. Σε κάποια άλλη χώρα έφαγε φαγητό που ψήνεται με τη φυσική θερμότητα.. ηφαιστείου.

Ποιος είναι ο Γιώργος

Image may contain: 1 person, smiling, standing, mountain, sky, outdoor and nature

Στο Περού

Με τι ασχολείστε ; Έχει σχέση το επάγγελμα σας με τα ταξίδια που κάνετε ; 

Από το 1990 εργάζομαι ως αδειούχος ξεναγός στην Κύπρο. Ξεναγώ κυρίως ομάδες τουριστών ειδικών ενδιαφερόντων (θρησκεία, αρχαιολογία , ιστορία, πολιτική,  βοτανική, φύση και περιβάλλον, γαστρονομία, οινολογία, γεωργία και κτηνοτροφία). Έχω συνοδεύσει και ομάδες κυπρίων τουριστών στο εξωτερικό δυο φορές. Με ενδιαφέρει να μάθω για τις χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες της Κύπρου αλλά και για τις χώρες από τις οποίες κατάγονται πολλοί άνθρωποι που συναντώ καθημερινά στην Κύπρο και με εξυπηρετούν. Από κάθε ξενάγηση στο εξωτερικό μαθαίνω και κάτι ενδιαφέρον στις  τεχνικές ξενάγησης. Μου αρέσουν επίσης οι ξένες γλώσσες. Σε χώρες που ταξιδεύω κάνω πρακτική στις γλώσσες που γνωρίζω ή με ενδιαφέρει να μαθαίνω κάποιες λέξεις ή φράσεις στη γλώσσα της χώρας που επισκέπτομαι.

Αν ναι, μιλάτε για την Κύπρο στους ανθρώπους που γνωρίζετε ; 

Στα ταξίδια μου μιλώ για την πατρίδα μου σε ανθρώπους που γνωρίζω, είτε ντόπιους , είτε επισκέπτες. Τους λέω για την Κύπρο ότι είναι το νησί της Αφροδίτης, ένα νησί με υγιεινό κλίμα, καθαρές θάλασσες, εύφορη γη, μεγάλη ιστορία, πολλά αξιοθέατα, εύγευστη κουζίνα. Τους παροτρύνω να την επισκεφτούν. Επειδή η Κύπρος σχετίζεται με τη θεά της ομορφιάς, θα δουν πολλά μέρη φυσικής ομορφιάς , αρχαιολογικούς χώρους και πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα σε μουσεία. Παντού στον κόσμο υπάρχουν μικροί παράδεισοι, πάντα όμως θέλω να επιστρέφω στο μεγάλο παράδεισο, που είναι η πατρίδα μου.

379705A2 FB52 47E7 AFE8 C469FBCD7081

Φωτογραφίες απο Τανζανία

Σε πόσες χώρες έχετε ταξιδέψει ; 

67072755 399813273963319 2942248053131706368 n

Ταϊβάν - Η ευχή που έκανε στα ελληνικά.

Έχω ταξιδέψει σε 102 χώρες. Οι αναγνωρισμένες χώρες του πλανήτη είναι 195. Έχω ταξιδέψει στις μισές χώρες του πλανήτη, κυρίως σε Ευρώπη και Ασία. Έχω ταξιδέψει και σε χώρες που δεν είναι επίσημα πλήρως αναγνωρισμένες, όπως π.χ. η Ταϊβάν. Επιθυμία μου είναι να επισκεφτώ και άλλες χώρες.

Βίντεο απο την Πορτογαλία - Αζόρες

Πως τα καταφέρνετε να ταξιδεύετε τόσο πολύ ;  Κάθε πόσο διάστημα περίπου ταξιδεύετε

Ταξιδεύω όταν δεν εργάζομαι. Εργάζομαι κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ταξιδεύω το καλοκαίρι (1-3 ταξίδια) και το χειμώνα (1-2 ταξίδια). Συνήθως ταξιδεύω το καλοκαίρι σε χώρες με δροσερό κλίμα και το χειμώνα σε χώρες με ζεστό κλίμα. Προγραμματίζω τα ταξίδια μου πολλούς μήνες προηγουμένως, για να είναι και πιο οικονομικά.

Οι top 5 προορισμοί για εκείνον

29EE93DD 2EA2 4057 85E3 B0BD8F9654F2

Φωτογραφίες απο Ινδία

Ποιοι είναι για εσάς οι 5 καλύτεροι ή αγαπημένοι προορισμοί και γιατί ; Υπάρχει κάποια χώρα που θέλετε να επισκεφτείτε και δεν το κάνατε ακόμα; 

Όλες οι χώρες έχουν αξιοθέατα, όμορφα μέρη για να επισκεφτείς. Κάθε φορά θέλω να επισκέπτομαι μια καινούρια χώρα, για να βλέπω κάτι διαφορετικό. Είναι δύσκολο να αποφασίσω για τους καλύτερους προορισμούς. Για μένα αγαπημένοι προορισμοί είναι:

  1. Ελλάδα και ειδικά τα ελληνικά νησιά, για τα αξιοθέατα ,τις παραλίες και την ελληνική κουζίνα.
  2. Ινδία, για τους αρχαίους ναούς και επειδή ανακαλύπτω κάθε φορά παράξενες συνήθειες λόγω των πολλών θρησκειών.
  3. Ισλανδία, για τις εντυπωσιακές φυσικές ομορφιές.
  4. Μαδέρα (Πορτογαλία) για περπάτημα στα μονοπάτια της φύσης.
  5. Αυστραλία, για τις καθαρές, πράσινες, ανθρώπινες πόλεις.

Μελλοντικά θα ήθελα να επισκεφτώ τη Νότιο Αφρική και τον Καναδά.

Βίντεο απο Νέα Ζηλανδια, Οκλαντ

Ποια είναι η αγαπημένη σας χώρα, (Οι πιο ζεστοί/φιλόξενοι άνθρωποι και που ίσως οι πιο απόμακροι άνθρωποι.) 

Οι αγαπημένες μου χώρες είναι η Ελλάδα και η Γερμανία, χώρες στις οποίες σπούδασα και έχω φίλους. Στο Βιετνάμ, στο Μπαγκλαντές, στο Μιανμάρ είδα πολλούς φιλόξενους και ζεστούς ανθρώπους. Στις Φιλιππίνες ένοιωσα τον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων να επιβιώσουν με 5 ευρώ την ημέρα με τιμιότητα και φιλικότητα. Κανένας δεν προσπάθησε να με ξεγελάσει. Παντού βρήκα φιλικούς και ευγενικούς ανθρώπους.

Οι παράξενες εμπειρίες ζωής – Δεν φαντάζεστε από ποιους έπεσε θύμα κλοπής

4A588F66 3D0D 45FC AE34 EAC1EFD70A8A copy

Στο Περού

Θέλετε να μας πείτε για κάτι παράξενο που ζήσατε, κάποιο παράξενο φαγητό που δοκιμάσατε ; 

Στο Λάος ένας πωλητής του δρόμου πωλούσε φίδια, ταραντούλες, ακρίδες, γρύλους, σκορπιούς και αρουραίους. Τον έβαλα να φάει ένα γρύλο μπροστά μου.

Στο Μιανμάρ κατεβήκαμε από ένα παλιό τρένο για να βγάλουμε φωτογραφίες και το τρένο ξεκίνησε. Τρέχαμε να ανεβούμε στο τρένο ενώ ήταν σε κίνηση.

Στη Σρι Λάνκα κρατούσα μια πλαστική τσάντα με διαβατήριο, βίζα και λεφτά μπροστά σε ένα ινδουιστικό ναό. Ένας πίθηκος μου την άρπαξε αλλά ευτυχώς πρόλαβα και την τράβηξα πίσω.

Στην Αργεντινή, στους καταρράκτες Ιγκουασού, αγόρασα τέσσερις εμπανάδες (κρεατόπιτες) μέσα σε συσκευασία και τις έβαλα πάνω σε ένα παγκάκι. Αμέσως πετάχτηκε ένα ρακούν , τις άρπαξε και έφυγε μακριά.

Στη Λιθουανία δοκίμασα κάστορα στιφάδο με μανιτάρια, στην Ισλανδία στέικ φάλαινας και τάρανδου.

E3560757 BCC5 4AFC 8637 C7C4024437DE copy

Κάστορας στιφάδο με μανιτάρια

 Στο Περού έφαγα ινδικό χοιρίδιο ψημένο στο φούρνο και pachamanca : κρέας με πατάτες σε πήλινο δοχείο ψημένα σε καυτές πέτρες στο έδαφος.

66491480 2413628005583020 4329241104957308928 n

Στο Περού το ινδικό φαγητό σε πήλινο δοχείο ψημένα σε καυτές πέτρες στο έδαφος

Στο νησί São Miguel, στις Αζόρες της Πορτογαλίας έφαγα κρέας cozido das Furnas, που μαγειρεύεται υπόγεια για τέσσερις έως πέντε ώρες, με τη φυσική θερμότητα του ηφαιστείου.

66432332 1006008432940842 5691304517329485824 n

66372256 919696291711429 410220809001369600 n

Το κρέας cozido das Furnas, που μαγειρεύεται υπόγεια για τέσσερις έως πέντε ώρες, με τη φυσική θερμότητα του ηφαιστείου.

Πως οργανώνει για τα ταξίδια του – Το οικονομικό κομμάτι

C67A9779 F13B 4701 9FBD 5E70EFAA7B2B

Στη Κούβα

Πως βρίσκετε τους προορισμούς (αξιοθέατα) που θέλετε να επισκεφτείτε σε κάθε χώρα - πως τα οργανώνετε;

Για τα αξιοθέατα κοιτάζω τα προγράμματα και τις οργανωμένες εκδρομές στις ιστοσελίδες των ταξιδιωτικών γραφείων , καθώς και την ιστοσελίδα για την παγκόσμια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ. Αν κάποιο σημαντικό μνημείο ή εθνικό μουσείο δεν είναι στο πρόγραμμα, ζητώ να περιληφθεί. Αν το ταξίδι είναι οργανωμένο από  ταξιδιωτικό γραφείο, περιλαμβάνονται και οι εκδρομές. Πολλές φορές πληρώνω το ταξιδιωτικό γραφείο μόνο για το αεροπορικό εισιτήριο και το ξενοδοχείο. Τις εκδρομές τις οργανώνω επί τόπου. Σε κάθε ξενοδοχείο υπάρχει πρόγραμμα εκδρομών με λεωφορείο ή με ταξί. 

Πιστεύετε ότι το οικονομικό κομμάτι παίζει σημαντικό ρόλο ; ή είναι θέμα προγραμματισμού; 

Σε χώρες με απευθείας πτήση από Κύπρο μπορείς να βρεις οικονομικά εισιτήρια. Σε μακρινές χώρες είναι ακριβά τα έξοδα για ταξίδια (εισιτήρια, μεταφορικά, ξενοδοχεία, εκδρομές, εστιατόρια).   Προγραμματίζω τα ταξίδια του καλοκαιριού από το Φεβρουάριο και τα ταξίδια του χειμώνα από τον Σεπτέμβριο. Μένω σε φτηνά ξενοδοχεία , τα οποία όμως είναι καθαρά και βρίσκονται στο κέντρο της πόλης .

Η «ανεκτίμητη αξία» των ταξιδιών

66080930 339578426976213 5843717509206769664 n

Στην Αργεντινή

Τι σημαίνουν για εσάς τα ταξίδια ; Πως σας επηρεάζουν ; Ποια η αξία τους στη ζωή σας ; 

«Ξοδεύω τα χρήματα μου στα ταξίδια, με κάθε ταξίδι αντί να φτωχαίνεις, γίνεσαι πλουσιότερος.»

Τα ταξίδια είναι η ζωή μου, ζω για να ταξιδεύω, είναι το οξυγόνο μου. Ξοδεύω τα χρήματα μου στα ταξίδια για να αποκτήσω γνώσεις και εμπειρίες , για να διευρύνω τους ορίζοντες μου, να  μάθω πώς ζούνε και πώς αισθάνονται οι άνθρωποι σε άλλες χώρες. Με τα ταξίδια καταλαβαίνω περισσότερο τους άλλους ανθρώπους, ανέχομαι τη διαφορετικότητα τους και εκτιμώ τον πολιτισμό της δικής μου χώρας. Ενημερώνομαι από βιβλία και ιστοσελίδες για τη χώρα που θα επισκεφτώ από πριν , αλλά είναι πολύ διαφορετικό όταν ζήσεις για λίγο σε μια χώρα, όταν την αισθανθείς με όλες σου τις αισθήσεις.. Όσα βιβλία και να διαβάσει κανείς, όσα ντοκιμαντέρ και ταινίες να παρακολουθήσει, τίποτα δε συγκρίνεται με την προσωπική εμπειρία που θα δημιουργήσει ο ίδιος στον προορισμό που πρόκειται να επισκεφτεί. Με κάθε ταξίδι αντί να φτωχαίνεις , γίνεσαι πλουσιότερος. Νοιώθω τυχερός και ευλογημένος που έχω κάνει τόσα ταξίδια.

66489626 330848387842463 3479945978264420352 n

Στην Ινδονησία

Πιστεύετε ότι τα ταξίδια προσφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπου ; 

«Η ζωή είναι σαν ένα βιβλίο. Αν δεν ταξιδεύεις, διαβάζεις μόνο μια σελίδα του.»

Τα ταξίδια συμβάλλουν στο να βιώνεις ευχάριστες στιγμές, μειώνουν την μελαγχολία, μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Οι καινούριες εικόνες, ήχοι, μυρωδιές, γεύσεις, αισθήσεις, τα πολιτιστικά αξιοθέατα και η φύση κινητοποιούν τον εγκέφαλο και  αναζωογονούν το μυαλό. Τα ταξίδια μας κάνουν πιο έξυπνους. Σε ένα ξένο περιβάλλον ενεργοποιούνται τα κύτταρα του εγκεφάλου και βρίσκουμε λύσεις σε κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν μέρη όπου μπορείς να δεις μοναδικά φυσικά φαινόμενα , τα οποία σου προκαλούν ευφορία , αναζωογόνηση και νοιώθεις τη θετική ενέργεια. Όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, γίνεσαι πιο ανοιχτός σε νέες εμπειρίες.  Μαθαίνεις επίσης να επικοινωνείς  και να συνεννοείσαι με αγνώστους και νιώθεις πιο άνετα να κάνεις νέες γνωριμίες. Όταν ταξιδεύεις, μαθαίνεις καινούρια πράγματα , απασχολείς το μυαλό σου με κάτι και δεν βαριέσαι. «Η ζωή είναι σαν ένα βιβλίο. Αν δεν ταξιδεύεις, διαβάζεις μόνο μια σελίδα του».

Φωτογραφίες απο το ταξίδι του στο Ουζμπεκιστάν στο οποίο βρίσκεται αυτές τις μερές.