Δε φαντάζεσαι τί θα γίνει αν κλείσεις για μια εβδομάδα το Facebook!

Δε φαντάζεσαι τί θα γίνει αν κλείσεις για μια εβδομάδα το Facebook!

Μπορεί να σου φαίνεται ακατόρθωτο, αλλά θα το σκεφτείς σοβαρά αν δεις τι λένε οι ερευνητές γι’ αυτό και θα το τολμήσεις!

Ζήλια, προβληματική, κοινωνική ζωή, αδυναμία συγκέντρωσης και έλλειψη επικοινωνίας, είναι λίγα από αυτά που παρατηρούνται καθημερινά στους ανθρώπους από τη χρήση του Facebook.

Γι’ αυτό το λόγο, Δανοί ερευνητές μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν ένα πείραμα αποδεικνύοντας πως εάν κλείσουμε για μια εβδομάδα το Facebook, θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι.

Ο Μάικ Ουίκινγκ, διευθυντής του Ινστιτούτο Έρευνας για την Ευτυχία αναφέρει για την έρευνα: «Επιλέξαμε το Facebook επειδή είναι το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται περισσότερο σε όλες τις ηλικίες». Η έρευνα πραγματοποίησε μελέτη σε δείγμα 1.095 ανθρώπων στη Δανία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι μισοί συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Facebook, οι άλλοι μισοί απείχαν.

Μετά από μια εβδομάδα, τα άτομα που δεν είχαν χρησιμοποιήσει το Facebook δήλωσαν περισσότερο ικανοποιημένα από τη ζωή τους. Το 88% δήλωσε «ευτυχισμένο» σε σύγκριση με το 81% της άλλης ομάδας, 84% δήλωσε πως εκτιμούσε τη ζωή (έναντι του 75% της άλλης ομάδας) και μόνο 12% δήλωσε δυσαρεστημένο, έναντι 20% μεταξύ των προσώπων που συνέχισαν να χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο.

Στο τέλος του πειράματος, τα μέλη της πρώτης ομάδας είπαν πως είχαν πλουσιότερη κοινωνική ζωή και λιγότερες δυσκολίες να συγκεντρώνονται, ενώ τα μέλη της δεύτερης είπαν πως οι δυσκολίες αυτές παρέμειναν οι ίδιες.

«Αντί να επικεντρωνόμαστε σ' αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη, έχουμε την ατυχή τάση να επικεντρωνόμαστε σ' αυτό που έχουν οι άλλοι», εκτιμούν οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη. Όμως στο Facebook οι άνθρωποι έχουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι από τους φίλους τους, υποστηρίζουν.