Το ρομπότ που δεν χάνει ποτέ στο «πέτρα, ψαλίδι, μολύβι, χαρτί»

Το ρομπότ που δεν χάνει ποτέ στο «πέτρα, ψαλίδι, μολύβι, χαρτί»

Ένα χέρι-ρομπότ που κατασκευάστηκε στο πανεπιστήμιο του Τόκιο και το οποίο μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε στο «πέτρα, ψαλίδι, μολύβι, χαρτί», έχει προκαλέσει εθνικό διχασμό στην Ιαπωνία.

Μπορεί-και πολύ περισσότερο-θέλει η Ιαπωνική Ακαδημία να παραβλέψει το νόμο περί απαγόρευσης χρήσης της τεχνολογίας για τη δημιουργία που ισχύει εδώ και εφτά δεκαετίες;

Το debate έχει φέρει τον πρωθυπουργό της χώρας και υπέρμαχο της χρήσης της τεχνολογίας για τη δημιουργία όπλων, Σίνζο Άμπε, αντιμέτωπο με την κοινή γνώμη, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν συμφωνεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Για κάποιους, η ικανότητα ενός ρομπότ να κερδίσει σε ένα απλό παιχνίδι είναι ένα ευφυές και αβλαβές, επιστημονικό επίτευγμα. Υπάρχουν, ωστόσο και αυτοί που εκτιμούν πως η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυραύλων, όπλων και drones.

Το πανεπιστήμιο του Τόκιο είναι ένα από τα πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία έχει απαγορευθεί η έρευνα υπέρ στρατιωτικών σκοπών. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας ήταν η χώρα να μην φτάσει στο ανώτατο επίπεδο στρατιωτικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση του Άμπε, η οποία είχε καταστείλει τη σύμβαση της χώρας για εξαγωγή στρατιωτικών όπλων και τάχθηκε υπέρ του Συντάγματος, τώρα πιέζει για να ανατραπεί το ακαδημαϊκό «ταμπού».

Διαβάστε περισσότερα στο newsbomb.gr