Αυτές είναι οι συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία και απειλούν την υγεία σας!

Αυτές είναι οι συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία και απειλούν την υγεία σας!

Η ακτινοβολία που εκπέμπουν διάφορες συσκευές στο σπίτι σου συσσωρεύεται και μπορεί τελικά να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, επομένως πρέπει να προστατεύσεις εσένα και την οικογένειά σου.

Αν και τα κινητά τηλέφωνα και το ασύρματο δίκτυο είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, παρόλα αυτά έχουν κι αυτά το κίνδυνο τους. Μπορεί να μας διευκολύνουν αρκετά στις καθημερινές δραστηριότητές μας, όμως δεν είναι λίγες οι πιθανές βλάβες, που μπορεί να προκαλέσουν στην υγεία μας λόγω της ακτινοβολίες που εκπέμπουν.

Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε διαφόρων ειδών ακτινοβολία, φυσική ή ανθρώπινης προέλευσης, σε εξωτερικούς αλλά και σε εσωτερικούς χώρους. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο;

Η επιστημονική κοινότητα για αρκετά χρόνια προβληματίζεται σχετικά με τις πιθανές βλαπτικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και για το λόγο αυτό έχουν γίνει πολλές μελέτες. Ορισμένες από αυτές δείχνουν πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου και του δέρματος, λευχαιμία, στειρότητα, απώλεια μνήμης, πονοκεφάλους, αϋπνία και κατάθλιψη. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αρκετές μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και των ασθενειών που έχουν ενοχοποιηθεί.

Για παν ενδεχόμενο, οι ειδικοί προτείνουν κάποιες μεθόδους ώστε να περιορίσουμε την έκθεση μας στην ακτινοβολία εντός του σπιτιού:
Αποφύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε περιοχές με χαμηλό σήμα (γιατί τότε η ηλεκτροομαγνητική ακτινοβολία έχει υψηλότερη ένταση) και σε κλειστούς χώρους με πολλές μεταλλικές επιφάνειες: π.χ. αυτοκίνητο, ασανσέρ (αντανάκλαση της ακτινοβολίας)

Ο καλύτερος τρόπος για να μιλάτε στο κινητό είναι να το έχετε στο μεγάφωνο και να υπάρχει μία απόσταση από τον εγκέφαλο. Διαφορετικά να προτιμάτε να μιλάτε με ενσύρματα ακουστικά. Αν και εκπέμπεται κάποια ακτινοβολία είναι καλύτερα, γιατί απομακρύνεται το κινητό από το σώμα.

Προσπαθήστε να μειώσετε γενικά τις ώρες που μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο.

Μην έχετε το κινητό σας τηλέφωνο κοντά στον εγκέφαλο, την καρδιά και τα γεννητικά όργανα.

Αντικαταστήστε το ασύρματο τηλέφωνο του σπιτιού ή της δουλειάς με ένα ενσύρματο.

Αποφύγετε τις πολλές ασύρματες συσκευές στην κατοικία σας (π.χ. τηλέφωνα, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, δίκτυο internet, συσκευές Bluetooth, ηχεία κ.ά.)

Κλείνετε όλες τις συσκευές όταν πάτε για ύπνο (υπολογιστής, τηλέφωνο κλπ). Το ίδιο ισχύει και για το ασύρματο ρούτερ.

Το ασύρματο ρούτερ είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένο σε ένα δωμάτιο που δε χρησιμοποιείται πολύ.

Αποφύγετε να φορτίζετε το κινητό σας τηλέφωνο ακριβώς δίπλα από εκεί που κοιμάστε (προστατεύστε ιδίως το κεφάλι σας)

Απομακρυνθείτε από το φούρνο μικροκυμάτων όταν είναι ενεργός.