Η νέα εφαρμογή του Facebook επιτρέπει στους τυφλούς να «βλέπουν» τις φωτογραφίες!

Η νέα εφαρμογή του Facebook επιτρέπει στους τυφλούς να «βλέπουν» τις φωτογραφίες!

Το facebook επιτρέπει στους τυφλούς χρήστες του να «βλέπουν»

Το Facebook λανσάρει το Automatic Alternative Text, ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένων και μπορεί μετά να περιγράψει ότι βλέπει μέσα σε μία φωτογραφία. Με αυτό τον τρόπο θα επιτρέπει στους τυφλούς να «βλέπουν» τι υπάρχει μέσα σε μία φωτογραφία η οποία έχει ανέβει στον τοίχο τους.

Τα στελέχη του Facebook δηλώνουν ότι με τόσα εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα όρασης σε όλο τον πλανήτη δεν θα μπορούσαν να τους αφήσουν έξω από την δυνατότητα να μοιράζονται και να αντιλαμβάνονται ένα από τα βασικά του στοιχεία, τις φωτογραφίες.

Μέχρι σήμερα υπήρχαν προγράμματα ανάγνωσης κειμένου της οθόνης, τα οποία βοηθούσαν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να μετατρέψουν ένα ηλεκτρονικό κείμενο σε ομιλία. Μέχρι την ανακοίνωση του Facebook αυτά τα προγράμματα ήταν ικανά μόνο να διαβάσουν κείμενο, και να πουν στον χρήστη ποιός έχει ανεβάσει μια εικόνα και τι σχόλια έχουν γίνει.

Η νέα εφαρμογή, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στην φωτογραφία και να τα εξηγεί στους τυφλούς χρήστες του Facebook. Προς το παρόν αυτή η νέα τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί ν' αναγνωρίσει έως και 100 διαφορετικά αντικείμενα και σκηνές, μεταξύ αυτών και όσα αφορούν την φύση, τα σπορ και τις μεταφορές. Επίσης μπορεί ν' αναγνωρίσει πρόσωπα αλλά και τις εκφράσεις τους, έτσι ώστε να δίνει στον χρήστη την περιγραφή των συναισθημάτων που υπάρχουν μέσα στην φωτογραφία.

Η νέα αυτή εφαρμογή τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μία ακόμα προσπάθεια του Facebook για να απευθυνθεί σε ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό απ' ότι είναι σήμερα.