Κακόβουλο λογισμικό ransomware - Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν έχετε μολυνθεί

Κακόβουλο λογισμικό ransomware - Δείτε τι πρέπει να κάνετε αν έχετε μολυνθεί
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Για την εμφάνιση στην Ελλάδα νέων εκδόσεων του κακόβουλου λογισμικού «Dharma», το οποίο είναι τύπου «Ransomware - Cryptoware» και μπορεί να επηρεάσει αρκετές εκδόσεις λειτουργικού συστήματος, ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία. 

Με τον τρόπο αυτό, οι εγκληματίες αποκλείουν την πρόσβαση του θύματος σε κάποια ή σε όλα τα δεδομένα του υπολογιστή του. Για να ξεκλειδωθούν τα μολυσμένα αρχεία ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ζητείται η καταβολή χρηματικού ποσού, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin (BTC) ως «λύτρα», σε διαφορετική περίπτωση καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.
 
Πως εξαπλώνεται;
 
Το λογισμικό ransomware εξαπλώνεται με διάφορους τρόπους στις συσκευές μας. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντοτε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. 
 
Οι επισκέψεις σε μη ασφαλείς ιστοσελίδες, το κατέβασμα και η εγκατάσταση λογισμικού και εφαρμογών από μη ασφαλείς πηγές και το άνοιγμα κακόβουλων συνδέσμων ή επισυναπτόμενων, που παραλαμβάνουμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι μερικοί από αυτούς τους τρόπους. Επίσης, η συσκευή μας μπορεί να μολυνθεί μετά από σύνδεση σε αυτές μολυσμένων συσκευών αποθήκευσης δεδομένων, όπως σκληρούς δίσκους και USB.  
 
Η Αστυνομία καλεί τους χρήστες του διαδικτύου και τους διαχειριστές δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό, καθώς και να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές και να αποτρέπεται η περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου.

Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι χρήστες του διαδικτύου και οι διαχειριστές δικτύων είναι οι εξής:

Η προστασία των συσκευών μας από τέτοιες επιθέσεις είναι δική μας ευθύνη. Μάλιστα, για την καλύτερη δυνατή προστασία μας, θα πρέπει να δρούμε πάντοτε προληπτικά.
 
Είναι βασικό για την ασφάλεια των δεδομένων μας, να δημιουργούμε και να διατηρούμε τακτικά αντίγραφα των δεδομένων μας (Backup) στο cloud ή σε εξωτερικό δίσκο. Τα αντίγραφα αυτά δεν πρέπει να αποθηκεύονται στον εσωτερικό δίσκο, άλλα μόνο σε εξωτερική συσκευή, την οποία δεν θα έχετε μόνιμα συνδεδεμένη με τον υπολογιστή σας.
 
Για την ασφάλεια των κινητών σας συσκευών, κατεβάζετε εφαρμογές μόνο από πιστοποιημένα καταστήματα εφαρμογών. Είναι καλό επίσης να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε στη συσκευή σας εφαρμογές ασφαλείας, οι οποίες μπορούν να την προστατεύσουν από όλες τις απειλές.
 
Φροντίστε ώστε το λειτουργικό λογισμικό σας αλλά και το λογισμικό ασφάλειας της συσκευής, να είναι πάντοτε ενημερωμένο. Να ξέρετε ότι οι εγκληματίες ψάχνουν και εκμεταλλεύονται τα όποια κενά ασφάλειας των συσκευών.
 
Μην ανοίγετε διευθύνσεις ή επισυναπτόμενα που σας αποστέλλονται από ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μπορεί να λάβατε. Να είστε επίσης πολύ προσεκτικοί όταν σερφάρετε στο διαδίκτυο. Αποφύγετε να επισκεφθείτε μη ασφαλείς ιστοσελίδες και μην κάνετε κλικ σε αναδυόμενα παράθυρα ή άμεσα μηνύματα. Emails και ιστότοποι που φαίνονται ύποπτα ή υπερβολικά ωραία για να είναι αληθινά, είναι καλό να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή και επιφυλακτικότητα.
 
Εξίσου σημαντικό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να μην παραχωρούμε σε κανένα δικαιώματα διαχειριστή της συσκευής μας.
Αν η συσκευή σας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό τύπου ransomware και κάποια δεδομένα ή η συσκευή σας έχει κλειδωθεί, μην πανικοβληθείτε. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε αποσυνδέστε τη συσκευή σας από το διαδίκτυο, ώστε να αποτρέψετε την επέκταση της μόλυνσης.    
 
Μην πληρώσετε τα λύτρα που πιθανόν να σας ζητήσουν οι εγκληματίες. Αν το κάνετε, θα τους χρηματοδοτήσετε, ώστε να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους.
 
Επικοινωνήστε με την Αστυνομία και καταγγείλετε το περιστατικό. Έχετε υπόψη σας πως όσο περισσότερες πληροφορίες δώσετε στους αστυνομικούς τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δράση των εγκληματιών, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Για περιστατικά μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό τύπου Ransomware - Cryptoware, η EUROPOL και το European Cybercrime Centre (EC3) έχουν θέσει σε λειτουργία τον ιστότοπο https://www.nomoreransom.org, όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν συμβουλές προστασίας, αλλά και κλειδιά αποκρυπτογράφησης για ορισμένες μορφές κακόβουλου λογισμικού.