Εντυπωσιάζει η πρώτη πανοραμική φωτογραφία από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού (Βίντεο)

Εντυπωσιάζει η πρώτη πανοραμική φωτογραφία από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού (Βίντεο)

Επιστήμονες της CNSA πραγματοποιούν τις πρώτες αναλύσεις του περιβάλλοντος του Chang'e-4

Στη δημοσιότητα έδωσε την πρώτη πανοραμική εικόνα της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού ο κινεζικός δορυφόρος Chang'e-4 που προσεληνώθηκε πριν από μία εβδομάδα.
 
 
Η πανοραμική εικόνα τραβήχτηκε από την κάμερα που είναι τοποθετημένη στο πάνω μέρος του Chang'e-4 και εστάλη στον πλανήτη μας μέσω του δορυφόρου Queqiao, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά περίπου 455.000 χιλιομέτρων μακριά από τη Γη.
 
 
Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Xinhua, οι επιστήμονες της CNSA πραγματοποιούν ήδη τις πρώτες αναλύσεις του περιβάλλοντος του Chang'e-4 βάσει των εικόνων που αποστέλλει ο δορυφόρος.
 
 

Η Κίνα σημείωσε το ιστορικό διαστημικό επίτευγμα στις 3 Ιανουαρίου, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που πρώτη «άγγιξε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου προσεληνώθηκε το ρομποτικό σκάφος της Chang'e-4.

Το σκάφος, που είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου με ένα πύραυλο Long March-3B, με σκοπό να μελετήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, η οποία είναι μόνιμα αόρατη από τη Γη, περιλαμβάνει μια στατική άκατο και ένα μικρό ρόβερ, ενώ πολλά από τα επιστημονικά όργανα του είναι ευρωπαϊκής κατασκευής.

Διαβάστε επίσης: H NASA ετοιμάζει γεωτρύπανα για την επιφάνεια του Αρη

Μέχρι σήμερα, όλες οι αμερικανικές και σοβιετικές-ρωσικές αποστολές είχαν γίνει στη «μπροστινή», φωτεινή πλευρά. Ποτέ έως τώρα κάποιο σκάφος ή αστροναύτης δεν είχε επιχειρήσει να «πατήσει» τη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά, τη «Luna Incognita», η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του Ήλιου, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας. Η μόνη εξαίρεση ήταν το 1962, όταν το σκάφος Ranger 4 της NASA είχε συντριβεί στην «πίσω» πλευρά της Σελήνης.

Πηγή: cnn.gr