Η επαναστατική συσκευή που μετατρέπει τη ζέστη... σε κρύο!

Η επαναστατική συσκευή που μετατρέπει τη ζέστη... σε κρύο!

Θα «αντικαταστήσει» τις συσκευές κλιματισμού

Μια φιλόδοξη Ολλανδική startup, φιλοδοξεί να «αντικαταστήσει» τις συσκευές κλιματισμού, μέσω μια επαναστατικής συσκευής που μετατρέπει τη θερμότητα σε κρύο χωρίς να απαιτείται η ίδια ενέργεια και αέρια που επιβαρύνουν το περιβάλλον.  

Όπως αναφέρει το Forbes, η SoundEnergy αποκάλυψε πρόσφατα τη συγκεκριμένη τεχνολογία στη CES, στο Λας Βέγκας.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται επανάσταση: Τέλος οι µπαταρίες, τώρα τα κινητά φορτίζουν µε Wi-Fi

Σύμφωνα με την εταιρεία, βασίζεται στις αρχές της θερμοακουστικής και η κεντρική ιδέα είχε αναπτυχθεί στο πλαίσιο ερευνών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Παίρνουμε θερμική ενέργεια και τη μετατρέπουμε σε ακουστικό κύμα» είπε στο Forbes υπεύθυνος της εταιρείας, Ρόι Χάμανς και πρόσθεσε:«Αυτό το κύμα ταξιδεύει σε έναν αέναο κύκλο υπό πίεση, όπου συνεχίζει να ενισχύεται. Η διαδικασία feedback κάνει το ηχητικό κύμα πιο ηχηρό και ισχυρότερο. Η τεράστια αυτή μηχανική δύναμη μετατρέπεται σε delta T (χαμηλότερη θερμοκρασία) κάτω, στα τελευταία δύο δοχεία, συνδέοντάς τα αντίστροφα. Τα ηχητικά κύματα παράγουν κρύο αποσπώντας τη θερμότητα από τα σωματίδια, όπως σε έναν κλασικό κύκλο Stirling».

Όπως σημειώνει το Forbes, η όλη εξήγηση είναι μάλλον δυσνόητη. Ωστόσο, ο Χάμανς σημείωσε πως μόνο μερικές δεκάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατανοούν πραγματικά αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα η εταιρεία έχει αρχίσει τη διάθεση των προϊόντων της από το Σεπτέμβριο του 2018.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Μια μονάδα έχει αγοραστεί από το Ντουμπάι, για χρήση σε μια εγκατάσταση που βγάζει πόσιμο νερό από τον αέρα, ενώ άλλη μια κυβέρνηση έχει αγοράσει μια μονάδα για ψύξη σε μια απομακρυσμένη περιοχή, καθώς σημαντικό πλεονέκτημα της συσκευής είναι ότι δεν απαιτεί ενέργεια.

«Το ίδιο το σύστημα δεν καταναλώνει ηλεκτρισμό-ενέργεια. Παίρνει το 100% της ενέργειας που αποβάλλεται ή ηλιακή θερμική και τη μετατρέπει με αποδοτικότητα 40%-50%» πρόσθεσε ο Χάμανς.

Όσον αφορά στη θερμότητα που περισσεύει, εκλύεται είτε σε ειδικό χώρο ψύξης, είτε στην ατμόσφαιρα, είτε τη διαχειρίζεται μια κανονική μονάδα κλιματισμού. Τα μόνα τμήματα της συσκευής που απαιτούν «εξωτερική» ενέργεια είναι μια μικρή μονάδα ελέγχου και οι αντλίες για την κίνηση του υγρού (θερμό υγρό μέσα- ψυχρό υγρό έξω).

Το κόστος αυτών των συσκευών - που προορίζονται κυρίως για βιομηχανική χρήση - είναι ακόμα υψηλό, αλλά αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ το όφελος για το περιβάλλον αναμένεται να είναι μεγάλο.

Πηγή: Newsbomb.gr