Συμβούλιο Ευρώπης: Διάσκεψη 47 Υπουργών Δικαιοσύνης για ψηφιακές προκλήσεις

Συμβούλιο Ευρώπης: Διάσκεψη 47 Υπουργών Δικαιοσύνης για ψηφιακές προκλήσεις

"Ο ψηφιακός χώρος έχει τώρα μια σημαντική θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες μας."

Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιούν διάσκεψη, 14 και 15 Οκτωβρίου 2019 στο Στρασβούργο, για τις ψηφιακές προκλήσεις στην δικαιοσύνη και ειδικότερα, για την πρόσβαση στη νομοθεσία και στη δικαιοσύνη στην ψηφιακή εποχή και για τον αντίκτυπο της ψηφιακής τεχνολογίας στην ποινική δικαιοσύνη.

Όπως σημειώνεται, παρόλο που τα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική πρόσβαση στα δικαστήρια και να υπάρχει ισότητα μεταξύ των διαδίκων καθώς και κατάλληλες αποφάσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των δραστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι θα καταλάβεις ότι το κινητό σου παρακολουθείται

Τονίζεται, ακόμη ότι, σε ποινικές υποθέσεις, η χρήση ιδιαίτερα αποτελεσματικών εργαλείων ψηφιακής έρευνας, εγείρει επίσης σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο κείμενο της επίσημης αναγγελίας της Διάσκεψης, υπογραμμίζεται ότι:
 
«Ο ψηφιακός χώρος έχει τώρα μια σημαντική θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Οι εξελίξεις που σημειώνονται σε αυτόν τον τομέα παρέχουν ευκαιρίες για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δικαστικών θεσμών, αλλά δημιουργούν και νέες προκλήσεις.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Οι θεμελιώδεις αρχές των συστημάτων δικαιοσύνης μας, όπως η ανεξαρτησία και η αμεροληψία των δικαστών, αλλά και το κράτος δικαίου και η προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών, πρέπει να προστατευθούν σε αυτόν τον νέο ψηφιακό χώρο.»
 
Μετά το τέλος της Διάσκεψης, θα υπάρξει δήλωση της Γαλλικής Προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου Ευρώπης.

Πηγή: ΚΥΠΕ