Πηγαίνουμε στη δουλειά ακόμη και άρρωστοι για να μην... απολυθούμε

Πηγαίνουμε στη δουλειά ακόμη και άρρωστοι για να μην... απολυθούμε

Οι υψηλές απαιτήσεις του εργοδότη, το στρες και η εργασιακή ανασφάλεια είναι οι τρεις κυριότερες αιτίες που οι εργαζόμενοι, αν και άρρωστοι, συχνά πάνε στη δουλειά τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρα Μαριέλα Μιράγκλια του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας στο Νόργουιτς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής υγείας Journal of Occupational Health Psychology, μελέτησαν στοιχεία από 61 έρευνες που έγιναν σε 34 χώρες και αφορούσαν συνολικά σχεδόν 176.000 άτομα.
Ο φόρτος εργασίας, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού, οι πιέσεις για υπερωρίες και οι προσωπικές οικονομικές δυσκολίες είναι ανάμεσα στις αιτίες που κάποιος, παρ' όλο που αρρωσταίνει, δεν απουσιάζει από τη δουλειά του. Ο φόβος για στοχοποίηση ή για διακρίσεις σε βάρος του στη δουλειά επίσης συντελούν στο να μην παίρνει κάποιος άδεια για λόγους υγείας.
Από την άλλη, όσο καλύτερες σχέσεις έχει κανείς με τους συναδέλφους του και με τους ανωτέρους του, τόσο πιο άνετα νιώθει να απουσιάσει, με αποτέλεσμα να αισθάνεται πιο ικανοποιημένος από τη δουλειά του και να είναι πιο υγιής.
Ακόμη, όσο πιο θετικά και αισιόδοξα βλέπει κανείς τη ζωή γενικά, καθώς επίσης όσο πιο συνδεδεμένος ψυχικά νιώθει με τη δουλειά του, τόσο τείνει να βάζει σε δεύτερη μοίρα την αρρώστια του, σύμφωνα με την έρευνα.
Η μελέτη επισημαίνει ότι το να δουλεύει κανείς άρρωστος, παρά τις όποιες θετικές πλευρές, έχει περισσότερο αρνητικές επιπτώσεις, καθώς, εκτός από την επιβάρυνση της υγείας του ίδιου (και πιθανώς των συναδέλφων του), αυξάνει τις πιθανότητες λαθών και χαμηλότερης απόδοσης. Η έρευνα εκτιμά ότι υπάρχει μεγαλύτερη μείωση της παραγωγικότητας για μια εταιρεία, για έναν οργανισμό και γενικότερα για μια οικονομία, όταν οι εργαζόμενοι δουλεύουν άρρωστοι, απ' ό,τι όταν απουσιάζουν.

Πηγή: onmed.gr