Μύθος οι διαφορές γυναικείου και αντρικού εγκεφάλου! (video)

Μύθος οι διαφορές γυναικείου και αντρικού εγκεφάλου! (video)

Mελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 έδειξε ότι οι περισσότεροι εγκέφαλοι αποτελούν ψηφιδωτό χαρακτηριστικών και ικανοτήτων.

Το επιχείρημα της διαφορετικής εγκεφαλικής λειτουργίας μεταξύ γυναικών και ανδρών έχει αξιοποιηθεί ουκ ολίγες φορές και για λόγους που κατά κανόνα δε βοηθούν ούτε στην ομαλή επικοινωνία των δύο φύλων, αλλά ούτε και στην ίση μεταχείρισή τους.

Στοιχεία που έρχονται το τελευταίο διάστημα στην επιφάνεια αρχίζουν να δηλώνουν απερίφραστα πια πως η θεωρία των «διαφορετικών εγκεφάλων» δεν απέχει πολύ από τα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε αστικού μύθου.

Το 2008 η επικεφαλής της ΙΚΕΑ, Petra Hasser, ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στη συναρμολόγηση των επίπλων που εμπορεύεται η εταιρεία, γεγονός που σίγουρα προκαλεί έκπληξη, αν λάβουμε υπόψη το στερεότυπο που ισχύει σε σχέση με τις ικανότητες των ανδρών σε χειρωνακτικές και πρακτικές εργασίες.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 έδειξε ότι οι περισσότεροι εγκέφαλοι αποτελούν ένα πολυποίκιλο ψηφιδωτό χαρακτηριστικών και ικανοτήτων, κάποια από τα οποία αποδίδονται σε συγκεκριμένα φύλα, ενώ κάποια άλλα δε σχετίζονται με τον παράγοντα αυτό.

Για την ακρίβεια, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ποικιλίες εγκεφαλικής λειτουργίας μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου, παρά ανάμεσα στα διαφορετικά φύλα.