Η κυπριακή εφεύρεση με βάση τα ούρα που στοχεύει να αλλάξει τον κόσμο

Η κυπριακή εφεύρεση με βάση τα ούρα που στοχεύει να αλλάξει τον κόσμο

Οι άνθρωποι θα μπορούν να ουρήσουν ελεύθερα στο παντελόνι τους, με τα ούρα τους να μετατρέπονται μέσω ειδικού συστήματος, που θα είναι ενσωματωμένο σε κάλτσα, σε πολύτιμη ενέργεια

Μεταξύ των εφαρμογών του νέου συστήματος, η εν κινήσει φόρτιση κινητών τηλεφώνων και η δυνατότητα εκπομπής σήματος κινδύνου

Στις μέρες μας η... ακράτεια θεωρείται πάθηση. Στο μέλλον, όμως, ίσως να είναι θεμιτό για τους ανθρώπους να μπορούν να... ουρούν ελεύθερα μέσα στα παντελόνια τους, με τα υγρά αυτά να μετατρέπονται σε πολύτιμη ενέργεια, η οποία να μπορεί να διοχετευτεί μέσω ενός ειδικού συστήματος σε μια κάλτσα! Υπεύθυνος για αυτή την αλλαγή δεν είναι άλλος από έναν Κύπριο επιστήμονα που διαπρέπει στο εξωτερικό και η νέα έρευνα της ομάδας του βάλθηκε για άλλη μια φορά να τρελάνει την υφήλιο!


Ο Καθηγητής Δρ Ιωάννης Ιερόπουλος έχει εντυπωσιάσει με τις εφευρέσεις του και στο παρελθόν, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει τροφοδοτήσει με την ενέργεια των ούρων κινητά τηλέφωνα φορτίζοντας την μπαταρία τους, ενώ έχει δημιουργήσει και μια πρωτοποριακή λεκάνη, η οποία παράγει ηλεκτρισμό με την ενέργεια των ούρων, τροφοδοτώντας έτσι με ρεύμα τα φώτα σε φορητές τουαλέτες σε κατασκηνώσεις προσφύγων. Καταγόμενος από τον Στρόβολο, ο Καθηγητής τα τελευταία 17 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο West of England, στο οποίο εδρεύει και το εργαστήριο όπου συμβαίνουν τα «θαύματα», το Bristol Robotics Laboratory.

Η νέα έρευνα

Εξηγώντας στη «Σ» για το αντικείμενο της νέας του επιστημονικής έρευνας, ο Δρ Ιερόπουλος μάς είπε ότι έχει και πάλι ως κύριο στοιχείο τις μικροβιακές κυψέλες καυσίμου (microbial fuel cells-MFC), πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν και τα προηγούμενα επιτεύγματα της ομάδας του. Τώρα πρόκειται περί της εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας ως κάτι φορητό, το οποίο μάλιστα μπορεί να ενσωματωθεί στον εξοπλισμό ή στο ύφασμα εξειδικευμένων στολών.

Αναλυτικά, η νέα καινοτομία παρουσιάσθηκε στο περιοδικό «Bioinspiration and Biomimetics» (Βιοέμπνευση και Βιομιμητική) και χρησιμοποιεί τα βακτήρια που περιέχονται στα ούρα και σε άλλα οργανικά απόβλητα, για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.

Η νέα «γεννήτρια» αποτελείται από 24 μικροσκοπικές μικροβιακές κυψέλες καυσίμων, ενσωματωμένες σε ένα ζευγάρι κάλτσες, οι οποίες μέσα από σωληνάκια δέχονται τα ούρα. Η πίεση που ασκείται στα πέλματα, όταν κανείς βαδίζει, λειτουργεί σαν (ποδοκίνητη) αντλία, που εξασφαλίζει τη συνεχή τροφοδότηση των κυψελών με ούρα.

Στη συνέχεια, η βιοχημική ενέργεια των βακτηρίων στις κυψέλες μετατρέπεται σε ρεύμα και αυτό τροφοδοτεί έναν ασύρματο πομπό ενσωματωμένο στις κάλτσες, ο οποίος κάθε δύο λεπτά στέλνει μηνύματα σε έναν υπολογιστή. Πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο αυτοτροφοδοτούμενη -χωρίς ανάγκη μπαταρίας- και φορετή γεννήτρια ηλεκτρισμού, που βασίζεται στην τεχνολογία των μικροβιακών κυψελών.

Σκιέρ, αστροναύτες και άλλοι

Ο Δρ Ιερόπουλος, απαντώντας στο αν θα θεωρείται «θεμιτό» στο μέλλον να ουρεί ενώ περπατά, αναφέρθηκε σε ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτό μπορεί να είναι αναγκαίο: «για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός αστροναύτη, ενός ερευνητή μολυσμένων περιοχών ή ακόμα ενός σκιέρ. Όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι μπορούν να επωφεληθούν από το νέο σύστημα που αναπτύξαμε», επεσήμανε ο Κύπριος επιστήμονας.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τις εφαρμογές που θα έχει στην καθημερινή ζωή η νέα εφεύρεση, ο Δρ Ιερόπουλος ανέφερε ότι είναι πάρα πολλές, μεταξύ αυτών η εν κινήσει φόρτιση κινητών τηλεφώνων ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών (smart wearable sensors) ή η δυνατότητα εκπομπής σήματος κινδύνου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον Ελληνοκύπριο ερευνητή, μία πιθανή πρακτική εφαρμογή για τις κάλτσες-γεννήτριες-πομπό θα είναι, σε περίπτωση ατυχήματος, να στέλνουν αυτόματα σε ένα κέντρο ειδοποίησης τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ατόμου.

Προς το μέλλον

Διαχρονικά τις προσπάθειες της ερευνητικής του ομάδας στηρίζουν επιφανείς χορηγοί όπως το Bill & Melinda Gates Foundation, το UK Engineering and Physical Sciences Research Council, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας και διάφοροι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, όπως το Thriplow Charitable Trust. «Η κάθε έρευνα στοιχίζει πολλά, εφόσον χρειάζεται και ανθρώπινο δυναμικό σε εξειδικευμένο επίπεδο, καθώς επίσης ειδικό εξοπλισμό και πολλά υλικά», σημείωσε ο Δρ Ιερόπουλος. Όσον αφορά τα μελλοντικά εγχειρήματα της ομάδας του, ο Ελληνοκύπριος επιστήμονας σημείωσε ότι είναι ακόμα άγνωστα, αλλά τόνισε ότι αυτό ακριβώς είναι το καλύτερο συναίσθημα της καινοτομικής έρευνας - να εξερευνάς το άγνωστο και να κάνεις νέες ανακαλύψεις.

Μεγαλωμένος στον Στρόβολο

Αναφερόμενος στη σχέση του με την Κύπρο ο Δρ Ιερόπουλος μάς είπε ότι προσπαθεί όσο μπορεί να επισκέπτεται τη χώρα όπου γεννήθηκε. «Κατάγομαι από τη Λευκωσία και έχω μεγαλώσει στον Στρόβολο. Οι γονείς μου, Ανδρέας και Χρυστάλλα, τα αδέλφια μου Μάριος και Σταυρούλα, η οικογένεια της συζύγου μου Κυριακής, καθώς και στενοί μας φίλοι είναι οι πιο δυνατοί μας δεσμοί με την Κύπρο», ανέφερε ο Ελληνοκύπριος επιστήμονας. Παράλληλα μάς εξέφρασε την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει αυτός και η οικογένειά του προς τα μοναστήρια της Κύπρου, τα οποία, όπως μας είπε, επιδιώκουν να επισκέπτονται όταν ταξιδεύουν στη χώρα.

Απαντώντας στο αν διατηρεί αυτός ή το Πανεπιστήμιο όπου εργάζεται μια συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κύπρο, μας είπε ότι δεν έχει, προσθέτοντας ότι θα ήταν καλό αν αυτό μπορούσε να γίνει.

ΠΗΓΗ:Εφημερίδα Σημερινή