Από Μάιο τα πακέτα τσιγάρων θα μοιάζουν κάπως έτσι... (photos)

Από Μάιο τα πακέτα τσιγάρων θα μοιάζουν κάπως έτσι... (photos)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Οι σοκαριστικές φωτογραφίες προκαλούν τρόμο και ήδη έχουν διχάσει την κοινή γνώμη ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Στοχεύοντας ιδιαίτερα στους νέους, ώστε να μην ξεκινήσουν ποτέ το κάπνισμα, και λειτουργώντας την ίδια ώρα αποτρεπτικά για τους καπνιστές, ευρωπαϊκή οδηγία έχει εισαγάγει καινοτόμα στοιχεία που κάνουν τα καπνικά προϊόντα λιγότερο ελκυστικά.

Η μεγάλη καινοτομία είναι οι έγχρωμες φωτογραφίες που θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου και τα προειδοποιητικά μηνύματα υγείας που θα τις συνοδεύουν. Το μήνυμα ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, καταστρέφει τους πνεύμονες, προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια, στένωση και απόφραξη των αρτηριών και αρκετά άλλα, δεν θα αποτελεί απλά μια λεκτική προειδοποίηση, την οποία οι περισσότεροι ίσως προσπερνούν ή δεν της δίνουν σημασία. Θα συνοδεύεται με φωτογραφίες, ιδιαίτερα σοκαριστικές, τις οποίες κανείς δεν θα μπορεί να αγνοήσει.

Οι πρόνοιες της Οδηγίας, σύμφωνα με τον υγειονομικό λειτουργό των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτο Ηροδότου, θα πρέπει να ενσωματωθούν στο εθνικό Δίκαιο μέχρι τις 20 Μαΐου 2016, ημερομηνία που θα εφαρμόζεται η νομοθεσία, ενώ δίνεται η ευχέρεια στα κράτη-μέλη να επιτρέπουν να διατίθενται στην αγορά μέχρι τις 20 Μαΐου του 2017 ηλεκτρονικά τσιγάρα και περιέκτες επαναπλήρωσης που παράγονται ή τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία, πριν από τις 20 Νοεμβρίου 2016.

Με τη νέα Οδηγία, η περιεκτικότητα ανά τσιγάρο σε πίσσα έχει καθοριστεί σε 10mg, νικοτίνη 1mg και μονοξείδιο του άνθρακα 10mg. Επίσης, απαγορεύονται τα προϊόντα καπνού που έχουν χαρακτηριστικά αρώματα/ γεύσεις, όπως φρούτων ή σοκολάτας. Επίσης, πρόσθετα που θεωρείται ότι δίνουν ενέργεια και ζωτικότητα (π.χ. καφεΐνη και ταυρίνη) ή δημιουργούν την εντύπωση ότι τα προϊόντα έχουν οφέλη για την υγεία (π.χ. βιταμίνες). Δεν επιτρέπεται ακόμα η χρήση αρωματικών ουσιών στα φίλτρα, στα τσιγαρόχαρτα ή στις συσκευασίες, και δεν επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά προϊόντων καπνού με αυξημένη τοξικότητα ή εθιστικότητα.

Η Οδηγία εξαιρεί τα πούρα, πουράκια και τον καπνό πίπας.