Αυξημένα κρούσματα της εποχικής γρίπης στην Κύπρο

Αυξημένα κρούσματα της εποχικής γρίπης στην Κύπρο

Οι αρμόδιοι απευθύνουν έκκληση το κοινό και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Στην κορύφωσή της βρίσκεται η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, η οποία παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη στον κυπριακό πληθυσμό την τελευταία εβδομάδα.

Πέντε τα κρούσματα εποχικής γρίπης στα κατεχόμενα

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Βοηθός Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Μαρία Κολιού, 8 στα 10 περιστατικά που επισκέπτονται αυτή τη στιγμή ιατρικά κέντρα αφορούν Γρίπη Η1Ν1.

Όπως σημείωσε το 50% των περιστατικών αφορά γρίπη τύπου Β και το άλλο 50% γρίπη τύπου Α.

Η κ. Κολιού ανέφερε ότι αν και υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω έξαρσης της εποχικής γρίπης το προσεχές διάστημα, ωστόσο, η παρούσα κατάσταση στις ελεύθερες περιοχές δεν εμπνέει καμιά ανησυχία.

Ερωτηθείς αν έχουν σημειωθεί σοβαρά περιστατικά μέχρι στιγμής, είπε ότι μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί ένα βαριάς μορφής περιστατικό, το οποίο χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Κάλεσε, παράλληλα, το κοινό και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, τονίζοντας πως παραμένει ο πιο καλός τρόπος προστασίας.

Για την πρόληψη της νόσου, η Βοηθός Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου είπε πως θα πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα προσωπικής υγιεινής, όπως φροντίδα για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε, όταν βήξουμε ή φταρνιζόμαστε να χρησιμοποιούμε μαντηλάκι μπροστά από το πρόσωπο και μετά να πλένουμε τα χέρια μας, καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών μας, καθώς και αποχή των παιδιών που ασθενούν από σχολείο.

Κληθείς να σχολιάσει τον εντοπισμό ενός κρούσματος γρίπης των χοίρων στα κατεχόμενα, η κ. Κολιού είπε ότι όπως πληροφορήθηκε το συγκεκριμένο κρούσμα αφορά την κανονική γρίπη Η1Ν1, σημειώνοντας ότι και στα κατεχόμενα υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης.

Την ίδια ώρα, 25 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τη γρίπη των χοίρων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης της γρίπης στη χώρα, ενώ κρούσματα του ιού έχουν επιβεβαιωθεί και στην Αρμενία.