Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις μπάνιο;

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις μπάνιο;

Ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών και του δέρματος, η συχνότητα του μπάνιου μπορεί να ποικίλει.

Το σίγουρο είναι ότι η συνήθεια του καθημερινού ντους είναι μια πρακτική που άρχισε να εδραιώνεται μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, μετά και τη βελτίωση των παροχών στις κατοικίες.

Στην πραγματικότητα, για τις ευαίσθητες επιδερμίδες το καθημερινό μπάνιο μπορεί να είναι καταστροφικό, ενώ στα μαλλιά το υπερβολικό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει ψαλίδα και συσσώρευση υπολειμμάτων από σαπούνι.

Μία έρευνα έδειξε πέρσι ότι τέσσερεις στις πέντε γυναίκες δε λούζονται καθημερινά, ενώ μία στις τρεις ανέφερε ότι μπορεί να μην κάνει μπάνιο μέχρι και τρεις ημέρες.
Άλλη μελέτη των πανεπιστημίων του Manchester, Εδιμβούργου, Lancaster και Southampton, έδειξε ότι τα ¾ των ερωτηθέντων έκαναν τουλάχιστον ένα μπάνιο την ημέρα.

Τελικά ποια είναι η σωστή συχνότητα στο λούσιμο;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Stephen Shumack, Πρόεδρο του Αυστραλιανού Συλλόγου Δερματολόγων, θα πρέπει να κάνουμε μπάνιο μόνο όταν είναι αναγκαίο.

«Η συνήθεια του πολύ συχνού μπάνιου προκύπτει λόγω κοινωνικών πιέσεων βασικά. Έχει αναδειχθεί ως ανάγκη να μυρίζουμε ωραία. Όμως η μυρωδιά οφείλεται κυρίως στις κοιλότητες και τις μασχάλες, όχι σε όλο το σώμα», αναφέρει ο καθηγητής.

Υπογράμμισε τέλος ότι το υπερβολικό πλύσιμο αποδυναμώνει το δέρμα, αφαιρώντας τη φυσική λιπαρότητα. «Αυτό κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο σε βακτήρια και ιούς, προκαλεί φαγούρα και ερεθισμούς», καταλήγει.