Μόνο 30 ασθενείς θα εξυπηρετούνται στα γενικά ιατρεία ημερησίως

Μόνο 30 ασθενείς θα εξυπηρετούνται στα γενικά ιατρεία ημερησίως

Ισχύουν οι κατευθυντήριες γραμμές της εξυπηρέτησης περίπου 20 ασθενών από τους ειδικούς γιατρούς και 30 από τους γενικούς σε καθημερινή βάση, αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Γιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας ανέφερε ότι με το Υπουργείο “είμαστε σε ένα διάλογο, έχουμε ήδη απαντήσει”. Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον προφορικά έχει ενημερώσει από την Κυριακή τον Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών «σχετικά με το θέμα του αριθμού των ασθενών που θα εξυπηρετούμε, την οδηγία που εκδώσαμε».

Σε ερώτηση πόσους ασθενείς θα εξυπηρετούν οι γιατροί, ο κ. Κούμας, διευκρίνισε ότι «για μας ισχύει η οδηγία», η οποία όπως είπε, αναφέρεται σε 20 ασθενείς για τους ειδικούς γιατρούς και σε 30 για τους γενικούς γιατρούς.

Επανέλαβε ωστόσο ότι «δεν είναι θέμα αριθμών. Η ιατρική δεν είναι αριθμητική, ούτε μαθηματικά. Είναι ένας αριθμός κατευθυντήριος».

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ πρόσθεσε ότι είναι γνωστό ότι οι γιατροί με τον επαγγελματισμό τους, την ευαισθησία τους, αν μπορούν πιθανόν να εξυπηρετήσουν και δύο, τρεις ασθενείς παραπάνω.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όταν μπαίνει ο ασθενής μέσα στο ιατρείο, δεν μπορεί ο γιατρός να γνωρίζει εκ των προτέρων πόσα λεπτά θα χρειαστεί να του διαθέσει.

Σε σχόλιο ότι στην πράξη ήταν πολύ περισσότεροι οι ασθενείς που έβλεπαν οι γιατροί, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «ενώ ενημερώσαμε πάρα πολλές φορές γι αυτό το θέμα, το σύστημα, η εργοδοτική πλευρά δεν ήρθε να διορθώσει τίποτε, ούτε να προτάξει κάποιες εισηγήσεις, το έκανε αυτό κατεπειγόντως 24 ώρες αφότου ανακοινώθηκε το μέτρο».

«Οι προτάσεις που μας έχουν δοθεί δεν δίνουν άμεση λύση σ' αυτό το πρόβλημα, την ίδια στιγμή όμως εμπεριέχουν αρκετά θετικά σημεία, τα οποία εμείς ναι, συμφωνήσαμε ν' αρχίσουμε να τα συζητούμε», είπε. Αλίμονο, σημείωσε, «κατανοούμε ότι μέσω του διαλόγου θα βρεθούν λύσεις».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθούν οι γιατροί είναι «μέσα στα πλαίσια παροχής ποιοτικής φροντίδας στους ασθενείς». Το δικαιούνται, συμπλήρωσε, «και είναι υποχρέωσή μας».