O ιός Ζίκα ανακαλύφθηκε σε σάλιο και σε ούρα

O ιός Ζίκα ανακαλύφθηκε σε σάλιο και σε ούρα

Το βραζιλιανό κυβερνητικό ινστιτούτο υγείας Fiocruz ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά ενεργό ιό Ζίκα σε δείγματα σάλιου και ούρων και ότι θα ερευνήσει το ενδεχόμενο ο ιός να μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών, ενώ παράλληλα ο ΟΗΕ κάλεσε τις χώρες που πλήττονται από τον Ζίκα, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι προκαλεί συγγενείς δυσπλασίες, να επιτρέψουν την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη και την άμβλωση.

Το ινστιτούτο Fiokruz εντόπισε τον Ζίκα σε σάλιο και σε ούρα, αφού ανέλυσε δείγματα από δύο ασθενείς και χαρτογράφησε μερικώς το γονιδίωμα του ιού, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ρίο ντε Ζανέιρο ο Πάουλο Γκαντέλια, Πρόεδρος του Ιδρύματος Οσβάλντο Κρουζ, όπως είναι επισήμως γνωστό το Fiokruz.

Παράλληλα στη Γενεύη, η Υπάτη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έβαλε ιδιαίτερα στο στόχαστρο τα κράτη της Νότιας Αμερικής, πολλά από τα οποία δεν επιτρέπουν ούτε την άμβλωση ούτε το αντισυλληπτικό χάπι και συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν να μένουν έγκυες, εξαιτίας του κινδύνου που δημιουργεί ο Ζίκα.

"Πώς μπορούν να ζητούν απ' αυτές τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες, χωρίς να τους προσφέρουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εγκυμοσύνη;" δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Σεσίλ Πουγί.

Ο ιός Ζίκα πιστεύεται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς δυσπλασίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό εγκέφαλο.

Με δεδομένο τον κίνδυνο αυτόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε στις 2 Φεβρουαρίου "κατάσταση επείγουσας ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για τη δημόσια υγεία".

Ο ιός μεταδίδεται με εκθετικό τρόπο στη Λατινική Αμερική, μέσω του κουνουπιού Aedes aegypti, όμως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα κρούσμα μετάδοσης στο Τέξας δια της σεξουαλικής οδού.

Μπροστά στην απειλή αυτή, ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες δεν βρήκαν τίποτε καλύτερο να κάνουν από το να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες. 'Ομως ο 'Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν δήλωσε πως η προειδοποίηση αυτή δεν έχει καμιά χρησιμότητα στις χώρες που απαγορεύουν ή περιορίζουν αυστηρά την πρόσβαση σε μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού, όπως η αντισύλληψη ή η άμβλωση.

"Η συμβουλή που απευθύνεται στις γυναίκες να καθυστερούν την εγκυμοσύνη αγνοεί το γεγονός ότι πολλές απ' αυτές απλούστατα δεν έχουν την εξουσία να αποφασίσουν αν ή πότε θέλουν να μείνουν έγκυες σ' ένα περιβάλλον όπου η σεξουαλική βία είναι κάτι συνηθισμένο", υπογράμμισε ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος κάλεσε αντίθετα τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών "να εξασφαλίσουν ότι οι γυναίκες, οι άνδρες και οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες ποιότητας για την υγεία και την αναπαραγωγή, χωρίς διακρίσεις".