Γιατί οι αγχώδεις άνθρωποι θεωρούνται πιο έξυπνοι;

Γιατί οι αγχώδεις άνθρωποι θεωρούνται πιο έξυπνοι;

Μήπως σας προβληματίζουν πολλά και υπερβολικά; Το κεφάλι σας είναι μονίμως γεμάτο από έγνοιες, κάνετε σενάρια με το μυαλό σας και παλεύεται να βρείτε απαντήσεις;

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το υπερβολικό άγχος συνδέεται με την αναπτυγμένη νοημοσύνη. Για την ακρίβεια, προκύπτει ότι όσο ο ανθτώπινος εγκέφαλος και η διανοητική του ικανότητα εξελισσότανμ, τόσο αυξάνονταν και τα κρούσματα αγχώδους συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με το δρ Adam Perkins, ειδικό Νευροβιολογίας από το King’s College του Λονδίνου, η ανάλαφτη διάθεση στους ανθρώπους μπορεί να τους επιτρέπει μια πιο ξέγνοιαστη καθημερινότητα, όμως όπως προκύπτει δεν είναι αυτοί που θα μπουν στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη της ανθρώπινη διάνοιας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "για πολύ συγκεκριμένους νευρολογικούς παράγοντες, οι νευρωτικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν πι ζωηρή φαντασία, που αντιδρά ως άμυνα απέναντι σε όσα αναγνωρίζουν ως απειλές.

Κατ' επέκταση, οι δημιουργοί αυτού του κόσμου, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι όσοι είναι φορτωμένοι με άγχη -  είναι αυτοί που βλέπουν το πρόβλημα πριν το δει οποιοσδήποτε άλλος.

Τα συμπεράσματα αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνει και η παρατήρηση ότι άτομα που διαγνώσθηκαν με αγχώδη διαταραχή φαίνεται να έχουν γενικά ψηλότερο δείκτή IQ.

"Αν και τείνουμε να θεωρούμε ότι το άγχος δεν είναι καλό για εμάς, στην πραγματικότητα συνδέεται με την εξυπνάδα - με υψηλές τάσεις προσαρμοστικότητας", καταλήγει ο δρ. Jeremy Coplan.