Στέρεψε η τράπεζα αίματος του Νοσοκομείου Πάφου!

Στέρεψε η τράπεζα αίματος του Νοσοκομείου Πάφου!

Επείγουσα έκκληση απευθύνει η τράπεζα αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου όπου η έλλειψη αποθεμάτων σε φιάλες αίματος έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Μιλώντας στο newsbomb.com.cy ο υπεύθυνος της Τράπεζας Αίματος, Σάββας Ζάκος, αποκάλυψε ότι υπάρχουν φιάλες για να καλύψουν τις ανάγκες μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δε θα μπορεί να παράσχει αίμα σε πάσχοντες. Η τράπεζα αίματος έχει ήδη αρχίσει να καλεί όλους τους εγγεγραμμένου αιμοδότες.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κο Ζάκο, το πρόβλημα με την έλλειψη αποθεμάτων μεγεθύνεται διαρκώς, καθώς οι περικοπές έχουν περιορίσει τις υποδομές για τη διοργάνωση έκτακτων αιμοδοσιών σε διάφορους χώρους.

Η συνδρομή προς την τράπεζα αίματος έρχεται μόνο από εθελοντές και, όπως ο ίδιος αναφέρει, η εθελοντική προσφορά δεν είναι πάντοτε το ίδιο πρόθυμη ή ανιδιοτελής.

Ιδιαίτερο πρόβλημα εντοπίζει ο κος Ζάκος στην περίπτωση των νέων αιμοδοτών οι οποίοι λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας στη νεολαία δεν καλύπτονται από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δε νιώθουν ότι θα πρέπει να προσφέρουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η τράπεζα αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου θα παραμείνει ανοιχτή και την Παρασκευή, αλλά και το Σάβατο εκτάκτως μέχρι τη μία το μεσημέρι με τους αρμόδιους να απευθύνουν επείγουσα έκκληση σε αιμοδότες. 

Την Κυριακή η τράπεζα αίματος θα βρεθεί εκτάκτως σε κοινότητες της Επαρχίας σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες, οι οποίες λόγω και της αυξημένης κίνησης σε ιδιωτικά νοσοκομεία προβάλλουν επιτακτικά.