Σπυράκια: Τα αίτια και οι λύσεις μέσα από ένα βίντεo

Σπυράκια: Τα αίτια και οι λύσεις μέσα από ένα βίντεo

Τα σπυράκια και οι κρίσεις ακμής αποτελούν ενόχληση που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους. Αν και εμφανίζονται κυρίως και πιο μαζικά κατά την εφηβική ηλικία, τα σπυράκια είναι ένα πρόβλημα που μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή.

Μέσα από το βίντεο που ακολουθεί, θα μάθετε γιατί εμφανίζονται και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα σπυράκια και η ακμή.

Τα αίτια
Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια θύλακες τριχών. Σε κάθε θύλακα υπάρχει ένας μικρός αδένας που παράγει σμήγμα (σμηγματογόνος αδένας). Το σμήγμα απελευθερώνεται μέσω του θύλακα ώστε να ενυδατώνεται το δέρμα και η τρίχα. Όταν όμως ο θύλακας (πόρος) φράζει από νεκρά δερματικά κύτταρα και φυσικά έλαια της επιδερμίδας, το σμήγμα συσσωρεύεται και ο αδένας διογκώνεται. Τα βακτήρια του δέρματος με τη σειρά τους τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα, προκαλώντας λοίμωξη. Το ανοσοποιητικό αντιδρά αποστέλλοντας περισσότερο αίμα στην περιοχή, συνεπώς εκδηλώνεται τοπικό κοκκίνισμα και φλεγμονή.
Στην περιοχή «προστρέχουν» και λευκά αιμοσφαίρια για να εξουδετερώσουν τη φλεγμονή. Τα λευκά αιμοσφαίρια που «πεθαίνουν», σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, σχηματίζοντας το σπυράκι και το πύον στο εσωτερικό του.
Βασική αιτία για την εμφάνιση της ακμής είναι οι ορμόνες. Δεδομένου ότι στην εφηβεία παρατηρούνται σημαντικές ορμονικές μεταβολές, οι οποίες καθοδηγούν την αυξημένη παραγωγή σμήγματος, σε αυτό το στάδιο της ζωής είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σπυράκια. Ωστόσο, σε κάθε ηλικία μπορεί να προκύψει κρίση ακμής, για παράδειγμα λόγω του στρες και της επίδρασης αυτού στην ορμονική λειτουργία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Διαβάστε περισσότερα στο: onmed.gr