Πόσες θερμίδες έχει τελικά μια πίτα γύρο;

Πόσες θερμίδες έχει τελικά μια πίτα γύρο;

Είναι από τις λιχουδιές για τις οποίες φημίζεται η ελληνική κουζίνα και τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τις προτιμήσεις του κυπριακού κοινού.

Όσο απολαυστικό κι αν είναι όμως αυτό το γεύμα, ο θερμιδικός απολογισμός μπορεί να σας....κόψει την όρεξη.

Η πίτα

Η παγίδα σε ό, τι αφορά το ψωμί της πίτας είναι η ποσότητα λαδιού στο οποίο συνήθως τη βουτούν πριν την ψήσουν. Ετσι, ενώ χωρίς λάδι έχει περί τις 175 θερμίδες, βουτώντας την σε αυτό στο φαγητό προστίθενται αυτομάτως περί τις 90 θερμίδες. Ακόμα χειρότερα, τα λάδια που χρησιμοποιούνται είναι του χειρότερου είδους: πρόκειται συνήθως για φοινικέλαιο ή σπορέλαιο, λάδια δηλαδή που έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά ασθενειών της καρδιάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λίπη.

Το κρέας

Γνωρίζοντας ότι ο γύρος, ειδικά ο χοιρινός, περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους.

Γύρος χοιρινός: 278 θερμίδες

Σουβλάκι χοιρινό: 119 θερμίδες

Σουβλάκι κοτόπουλο: 74 θερμίδες

Η σος που εκτοξεύσει τις θερμίδες

Μια κουταλιά τζατζίκι προσθέτει στο γύρο περίπου 85 θερμίδες. Μια επιλογή πιο έξυπνη από τη σος, αν σκεφθεί κανείς ότι αν θελήσει κανείς να αποφύγει τη... μυρωδιά του σκόρδου και επιλέξει να βάλει στην πίτα του σος, μάλλον την... πάτησε, γιατί αυτομάτως έχει προσθέσει στο φαγητό του περί τις 350 θερμίδες.

«Βόμβα» οι τηγανητές πατάτες

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος στη Γη που να μη γνωρίζει ότι οι τηγανητές πατάτες, εκτός από ανθυγιεινές, είναι και μια από τις κλασικότερες θερμιδικές βόμβες. Οι πέντε-έξι που θα βάλει κανείς στην πίτα του προσφέρουν απλόχερα 126 θερμίδες.

Από τα πιο αθώα συστατικά, το μαρούλι, η ντομάτα, το κρεμμύδι, με 5,7 και 5 θερμίδες αντίστοιχα.

Πόσες τελικά θερμίδες έχει

Κάνοντας έναν γρήγορο υπολογισμό, μια πίτα περασμένη από λάδι, με γύρο χοιρινό, πατάτες τηγανητές, σος, κρεμμύδι, μαρούλι, ντομάτα έχει 1.036 θερμίδες! Μια πιο... light εκδοχή του Από την άλλη, μια πίτα αλάδωτη με καλαμάκι κοτόπουλο, τζατζίκι, ντομάτα, μαρούλι και κρεμμύδι έχει μόλις 351 θερμίδες.