Φωλιά μικροβίων τα σουπερμάρκετ: Δείτε σε ποια σημεία συγκεντρώνονται περισσότερα

Φωλιά μικροβίων τα σουπερμάρκετ: Δείτε σε ποια σημεία συγκεντρώνονται περισσότερα

Το σούπερ μάρκετ είναι σίγουρα από εκείνα τα μέρη που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο και αναπόφευκτα και πολλά μικρόβια. 

Μπορεί η επίσκεψη στο σούπερμαρκετ να μοιάζει μια αθώα, τυπική καθημερινή κίνηση, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή κινδύνων για την υγεία.

Στο ταμείο: Όπως είναι λογικό, το σημείο όπου ακουμπούν όλοι τα ψώνια τους, τα χέρια τους, το κάτω μέρος της τσάντας τους, αλλά και τα λεφτά τους, δύσκολα θα μπορούσε να μείνει καθαρό.

Στο μηχάνημα πιστωτικών καρτών: Εκεί που πληκτρολογείτε το pin της χρεωστικής/πιστωτικής σας κάρτας, έχουν πληκτρολογήσει πριν από εσάς εκατοντάδες άλλοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η επιφάνεια δεν έχει καθαριστεί ποτέ.
Φρούτα: Υπάρχει κι άλλος λόγος, πέραν των μικροβιοκτόνων, που μας αναγκάζει να πλένουμε καλά τα φρούτα που ψωνίζουμε: τα μικρόβια από τα χέρια των εκατοντάδων ανθρώπων που τα έχουν ήδη πιάσει, ζουλήξει και αφήσει ξανά με τα υπόλοιπα.

Στο μηχάνημα κοπής κρέατος: Το μηχάνημα αυτό -και κατ’ επέκταση τα κρύα κομμάτια κρέατος που κόβει- κρύβει μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης μικροβίων, αν δεν καθαρίζεται τακτικά. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνεται, τότε μπορεί να μεταφέρει βακτήρια (συμπεριλαμβανομένου και του βακτηρίου λιστέρια) σε ό,τι το ακουμπά, άρα και στα κρεατικά και αλλαντικά που ψωνίζουμε.

Στις συσκευασίες ωμού κρέατος: Το ωμό κρέας μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για το βακτήριο λιστέρια, για το E.coli και άλλους παθογόνους οργανισμούς. Το πλαστικό περιτύλιγμα, μάλιστα, δεν είναι και η καλύτερη άμυνα απέναντι στον έξω κόσμο, γι’ αυτό δώστε έξτρα προσοχή.

Καλό είναι λοιπόν να φροντίζετε να πλένετε τα χέρια σας πριν πιάσετε τρόφιμα, φαγητό και πάντα όταν γυρίζετε από το σούπερ μάρκετ.