Ο καρκίνος του παχέως εντέρου ο τρίτος συχνότερος στην Κύπρο

Ο καρκίνος του παχέως εντέρου ο τρίτος συχνότερος στην Κύπρο

Στην Κύπρο ο καρκίνος του παχέως εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος, μετά από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, και έχει ελαφρώς μικρότερη επίπτωση στις γυναίκες, σύμφωνα με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πρόληψης του Καρκίνου.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι “τα περιστατικά καρκίνου του παχέως εντέρου αποτελούν περίπου το 12% όλων των περιστατικών καρκίνου που καταγράφονται στο Κυπριακό Αρχείο Καρκίνου ενώ την περίοδο 2008-2012 καταγράφονταν στην ελεύθερη Κύπρο κάθε χρόνο συνολικά 353 καρκίνοι παχέως εντέρου, 206 σε άνδρες και 147 σε γυναίκες”.

Προσθέτει ότι “στην Κύπρο δεν υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέως εντέρου όπως καθορίζεται στις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές και γι αυτό θα πρέπει ο καθένας από μας να φροντίσει από μόνος του να υποβάλλεται στα συστηνόμενα τεστ ελέγχου”.

Στις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές (European Guidelines for Quality Assurance in Colorectal Cancer Screening and Diagnosis, First Edition 2010), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν οργανωμένα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου στα οποία να γίνεται έλεγχος των πολιτών ηλικίας 50-74 ετών.