Τέλος στο ξέφραγο αμπέλι για ψυχολόγους;

Τέλος στο ξέφραγο αμπέλι για ψυχολόγους;

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας όπου παρουσία του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Παμπορίδη συζητήθηκαν “ Οι περί Εγγραφής Ψυχολόγων (Γενικοί) Κανονισμοί του 2014”.

Στη συνεδρία διατύπωθηκαν σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο που λειτουργεί το Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων με ψυχολόγους να καταγγέλουν αυθαιρεσίες και εκδικητική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα ψυχολόγοι κατήγγειλαν πολιτικές παρεμβάσεις για εγγραφή στο μητρώο των εγκεκριμένων ψυχολόγων και αποκλεισμό των ιδίων από αυτή τη διαδικασία και εκδικητική συμπεριφορά εκ μέρους του Συμβουλίου λόγω ακριβώς της απόφασης τους να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Σ.Ε.Ψ. (Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων) μάλιστα σε μία περίπτωση προχώρησε σε διαγραφή ψυχολόγου ακόμη και από το μητρώο πτυχιούχων ψυχολόγων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προχώρησε σε καταγγελίες στη νομική υπηρεσία κατά επαγγελματιών που ασκούν ακόμα και πέραν των 10 ετών το επάγγελμα, χωρίς καν να ακολουθήσει τις νενομισμένες διαδικασίες. Μάλιστα μία ψυχολόγος με δάκρυα στα μάτια ελέω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης τόνισε πως είναι άνεργη την τελευταία τριετία καθώς λόγω των αποφάσεων του Σ.Ε.Ψ. δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα που σπούδασε σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Επίσημες καταγγελίες έχουν γίνει προς όλους τους αρμόδιους φορείς (Βουλή, Υπουργείο Υγείας, Νομική Υπηρεσία), ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφυγών εναντίον του Σ.Ε.Ψ. στο Ανώτατο Δικαστήριο, εξαιτίας της στάσης του.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα του newsbomb η νομοθεσία περί εγγραφής ψυχολόγων είναι ασύμβατη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο καθώς υπάρχουν δύο μητρώα ψυχολόγων που αφορούν πτυχιούχους και εγγεγραμμένους, ενώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ τίτλος ψυχολόγου αποδίδεται μόνο σε κατόχους πτυχίου και μεταπτυχιακού ταυτόχρονα. Στην Κύπρο επίσης αναγνωρίζονται μόνο πέντε ειδικότητες ψυχολόγων, ενώ υπάρχουν πολύ περισσότερες και σε αρκετές περιπτώσεις χορηγούνται καταχρηστικά τίτλοι σε ψυχολόγους που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την ειδικότητα που σπούδασαν.

Την ίδια ώρα τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εξέφρασαν δυσφορία καθώς δεν προηγήθηκε διάλογος για άπαμβλυνση των προβλημάτων. Όπως τονίστηκε στην Επιτροπή αν και η ψήφιση των κανονισμών εκκρεμούσε από το 2014 εντούτοις οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων διατυπώθηκαν μόνο γραπτώς.
Ρόλο πυροσβέστη ανέλαβε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη αύριο στις 9 το πρωί στο Υπουργείο του. Ο κύριος Παμπορίδης προανήγγειλε παράλληλα και τη δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου με στόχο την γρήγορη εξέταση των ενστάσεων κατά των αποφάσεων του ΣΕΨ. Στόχος όπως τονίστηκε στην Επιτροπή είναι η δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου το οποίο αποτελούσε εισήγηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου να βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση τη μεθεπόμενη Πέμπτη.

Πάντως την πρόταση του Υπουργού Υγείας όπως διεφάνη κατά τη συζήτηση του θέματος αναμένεται να στηρίξουν ομόφωνα όλα τα πολιτικά κόμματα.