6 λόγοι που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό χεριών

6 λόγοι που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό χεριών

Αν και τα τζελ αντισηπτικά χεριών τα συναντά κανείς παντού - από δημόσιους χώρους μέχρι τσάντες και παιδικά δωμάτια - στην πραγματικότητα η χρήση τους ελλοχεύει κινδύνους.

- Μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα: Οι συσκευασίες αναγράφουν την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όμως λίγοι δίνουν σημασία σε αυτή. Μπορεί το οινόπνευμα να θεωρείται καθαριστικό, αλλά η συχνή χρήση του σε τέτοιες ποσότηες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. 

- Εύκολη κατάποση από παιδιά: Είναι υλικό το οποίο είναι σε άμεση πρόσβαση για παιδιά, όμως τόσο η υφή όσο και η μυρωδιά (συχνά και η γεύση) το καθιστούν ελκυστικό για τα φιλοπερίεργα παιδιά. Μόνο που η κατάποση ενός χημικού μπορεί να αποβεί μοιραία.

- Περιορίζει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος: Αναλαμβάνοντας να απομακρύνει μικροοργανισμούς μπορεί τελικά να απομακρύνει εξουδετερώσει τα αντανακλαστικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Η παρουσία μικροοργανισμών στο ανθρώπινο σώμα συμβάλλει στην ανάπτυξη αντισωμάτων που σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχουν κάνοντας ευάλωτο τον ορανισμό μας.

- Αφού εξουδετερώνει μικροοργανισμούς μπορεί να εξουδετερώσει και...εμάς: Η δραστικές ουσίες που περιέχει δεν είναι εντελώς αθώες. Τα συστατικά του μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς, ενώ έχει αποδειχθεί ότι είναι τοξικό για πουλιά και ψάρια.

- Αφήνει υπολείμματα:Το υλικό που μένει μετά τη χρήση ενός αντισηπτικού μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση βρωμιάς στα χέρια

- Μπορεί να φθείρει το δέρμα: Η συχνή χρήση καταστρέφει τις στοιβάδες κυττάρων της επιδερμίδας και σε βάθος χρόνου μπορεί να κάνει το δέρμα λεπτό και εύθραυστο.